Empar Granell

Empar: exemple de mestra valenciana

Empar Granell i Tormos

(Borriana, la Plana Baixa, 1945 — Ontinyent, la Vall d’Albaida, 7 de maig de 2010)

Pedagoga i activista culturalExemple de mestra valenciana

Estudià magisteri i començà a treballar de mestra el 1968 al Col·legi Lluís Vives d’Ontinyent, on el 1974 aconseguí plaça definitiva i treballà fins el 2007, que es jubilà. Durant els anys d’exercici destacà per la seva activa implicació en els moviments de renovació pedagògica del País Valencià, promovent l’escola pública i en valencià. Participà també en la reforma experimental de l’educació infantil i en la seva aplicació.

Participà des del començament en les jornades de mestres d’ensenyament en valencià a Alcoi (1985-86).

Cofundadora de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià (1987), l’any següent n’assumí la presidència, i des d’aquesta organització promogué i impulsà la Trobada de la Vall d’Albaida des del 1988 i el 1990 la fundació d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, de la qual fou secretària i membre de la junta directiva. La seva trajectòria en defensa de la identitat valenciana meresqué els premis Joan Baptista Basset (2007) d’Acció Cultural del País Valencià i d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla (2008).

El mes d’octubre del mateix any de la seva mort el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida creà la distinció Empar Granell dins dels premis Joan Baptista Basset.

Enciclopèdia.cat

El nom de la nostra escola

Maig de 2021, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, anuncia que la nova Escola Oficial d’Idiomes d’Ontinyent rebrà el nom d’Empar Granell per decisió del Consell Escolar Municipal.

Jorge Rodríguez destacava que «posar el nom d’Empar Granell a la EOI no suposa només retre homenatge a una gran professora molt volguda a Ontinyent i tota la comarca, sinó també brindar un reconeixement a la dedicació dels i les professionals de la docència que han treballat incansablement a Ontinyent per a tractar d’aconseguir una societat millor, equitativa, més justa i desenvolupada», segons les seues paraules.

Si vols conéixer millor qui era Empar Granell, mira este vídeo documental homenatge que li va fer la televisió d’ À punt al 2018 ▶️