8M dia de la dona 2021
Per commemorar aquesta data tan important del nostre calendari, des del CRA Palància-Espadan hem investigat sobre diferents científiques per visualitzar el seu gran treball al llarg de la història.
En els grups d'infantil han conegut a Marie Curie i ha sigut molt fàcil integrar-la dins del seu projecte del cos humà. Per veure el nostre cos per dins han realitzat una màquina per simular els raigs X.
En cadascun dels grups de primària, l'alumnat ha seleccionat una científica, han investigat sobre ella i han elaborat un vídeo per compartir-l'amb la resta de classes del CRA. D'aquesta manera, totes i tots hem tingut l'oportunitat de conèixer a totes els científiques i de veure els nostres amics i amistes, als que tant trobem a faltar.
En el CRA Palància-Espadan seguim treballant per aconseguir la igualtat i visibilitazar el paper de la dona, tant en la història com en l'actualitat.
A continuació podeu veure els diferents materials que han editat els nostres investigadors i investigadores.
Carnestoltes 2021
Des del CRA Palància-Espadà teníem clar que enguany el CARNESTOLTES havia d'inspirar l'ALEGRIA d'altres anys, o inclús més!
Amb les consignes acumulatives vam intentar donar visibilitat al DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA (11 de febrer) d'una manera lúdica.
Per això, entre els diverses activitats que van realitzar, l'alumnat va poder compartir uns moments amb els companys i els companyes dels altres aularis gràcies als videotelefonades realitzades al llarg del matí.
Hort Escolar. Vall de Almonacid
Durant aquest trimestre hem fet moltes activitats relacionades amb l'agricultura sostenible. Tenim la sort de poder comptar amb Interpreta Natura que ens està ajudant molt perquè això siga possible. Algunes de les activitats que hem realitzat han sigut:
-
Plantar
Ens trobem amb l'hort preparat per a plantar. Plantem cols, bledes, pésols…. Cadascun/a teníem la nostra eina per a, de manera cooperativa, anar plantant. Després, era l'hora de regar. Junts vam anar a obrir la bassa, preguntant-nos quant hauríem d'obrir-la. Finalment, li vam donar unes quantes voltes i vam anar corrent a veure com arribava l'aigua i veure com es regava el nostre hort.
-
Planter
La següent activitat va ser crear els nostres planters amb botelles de plàstic. En ells plantem cols, encisams i clavells. En ells, els creem unes “arrels” amb les quals es regularien l'aigua que necessitaven. Ha sigut molt bonic veure com cada matí, el primer que feien, era veure com anava el seu planter (ha begut aigua, necessitarà més, ha crescut…) i veure també el creixement que han tingut.
-
Trasplantar planters i plantar alls. Tasques hort
Com el que plantem en el planter anava creixent molt ràpid (sobretot les cols), el trasplantem en un test. Aqueix dia també plantem alls i cebollí i vam fer les tasques que s'han de fer en un hort (recollir fulles, llevar mala herba, regar…).
-
Recollida de l'oliva
Aquest dia va ser molt guay perquè vam anar a recollir oliva de debò (sí, sí, com el llegiu). Un veí del poble ens va deixar un trosset del seu hort i allà que vam ser. En les fotos podeu veure com ho vam fer i la quantitat quina vam recollir. Estàvem súper contents/es! Amb aquesta activitat treballem la quantitat, si les nostres famílies recullen més o menys, quant més, percentatges, oficis… (i tot partint de la seua realitat més pròxima).
-
Taller compostatge
Amb terra i matèria orgànica (pells de fruites, d'hortalisses, fruita seca, café…) creem el nostre compostero. Baixem a l'hort i allí els col·loquem (estem ansiosos/es de veure com s'ha transformat i de si hi ha cucs). Les nostres compis majors van preparar el terreny per a col·locar un compostero major (tenim pendent el calcular el volum del compostero per a saber la capacitat que té). També creem un hort circular per a plantar plantes aromàtiques.
Com ja havia passat un temps des que plantem per primera vegada, vam poder veure com havia crescut tot. Per descomptat, després reguem.
-
Col·laborar a decorar la caseta de ferramentes del nostre hort. Mesurar per a ampliar l'hort. Els/as xiquets ho van fer amb pams i les compis majors ja utilitzant la cinta mètrica.
Amb l'hort podem treballar molts continguts de manera interdisciplinària. Treballem les matemàtiques, les ciències i les llengües (tant de manera oral com escrita).