Presentació del Dia de les Biblioteques 2022
La Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura, a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, impulsa la celebració del Dia de les Biblioteques aquest 24 d’octubre de 2022.
Des de l’any 2019 s’incorpora a la celebració el lema ‘Aptes per a tots els públics’, que estarà present a totes activitats que es posen en marxa.
A més, la celebració del Dia de les Biblioteques té des d’aquell moment un fil conductor temàtic diferent cada any.
BiblioTEcuida
L’edició d’enguany, sota el lema “BiblioTEcuida”, se centra a destacar el paper de les biblioteques de diferent tipologia com a espais lliures i oberts que, a través dels diversos serveis i recursos, es preocupen per atendre les necessitats dels usuaris . Les biblioteques estan obertes a tota la ciutadania i són un pilar fonamental al servei de les comunitats a què pertanyen.
Són moltes les vies a partir de les quals les biblioteques atenen i cuiden els ciutadans. La promoció de la lectura n’és la primera: les biblioteques són espais per a la lectura. Una lectura que acompanya, que entreté i que enriqueix. Una lectura que guareix: la lectura té un impacte directe tant en el desenvolupament i manteniment de les capacitats cognitives com en el benestar i la salut mental.
Les biblioteques són un suport a la cura de totes les persones, per això han fet seva la idea de l’Agenda 2030 de no deixar ningú enrere. Per tenir cura de les persones, des de les biblioteques es programen activitats especials de suport a la comunitat, creació col·lectiva, acció cultural, serveis a col·lectius especials, atenció a la diversitat o acollida a refugiats, entre moltes altres.
Les biblioteques també exerceixen la seva feina de cures en espais com hospitals o centres penitenciaris. Les activitats de biblioteràpia dutes a terme per biblioteques estan ajudant a millorar la salut de les persones que hi participen. Al medi rural, els bibliobusos apropen la cultura als seus habitants i les biblioteques són un nucli a partir del qual les comunitats rurals s’enforteixen i creen arrelament, cuidant per tant aquestes poblacions.
A més, les biblioteques tenen cura tant de l’accés a la informació com de la seva veracitat, exercint un paper davant dels bulls i la desinformació. Per això, són un suport necessari per a la formació, l’aprenentatge i la recerca. També són una ajuda imprescindible per a professors, estudiants i investigadors, assistint a la comunitat educativa i contribuint al foment de la investigació científica. Finalment, les biblioteques també cuiden i protegeixen el nostre patrimoni documental perquè puguem arribar a les generacions futures.
Iniciatives
Disseny d’un cartell commemoratiu a càrrec de la il·lustradora i autora de còmics gallega Xulia Vicente. Està disponible en les diferents llengües oficials de l’Estat espanyol (castellà, català, valencià, euskera i gallec), així com en bable, llengua occitana, asturleonès i altaragonès.
Elaboració d’un vídeo commemoratiu, en línia amb el lema d’aquest any: ‘BiblioTEcuida’. Es publicarà al llarg del mes d’octubre a la pestanya ‘Videos’.
Acte principal a Logronyo, a la Biblioteca de La Rioja – Almudena Grandes / Biblioteca Pública de l’Estat a Logronyo el proper dilluns 24 d’octubre.
Xarxes Socials
Els hashtags que farem servir seran: #DíaDeLasBibliotecas, #DíaDeLasBibliotecas2022 i #BiblioTEcuida.
Hashtag en altres llengües oficials:
Català: #DiaDeLesBiblioteques
Gallec: #DíaDasBibliotecas
Euskera: #LiburutegienEguna
Valencià: #DiaDeLesBiblioteques
Utilitza-ho i ajuda’ns a aconseguir que siga trending topic!