Ens trobem en un moment decisiu per a afrontar amb èxit el major desafiament del nostre temps: el canvi climàtic. Cada dia, en diferents punts de la geografia mundial, el planeta ens envia missatges sobre les enormes transformacions que està patint: des de canviants pautes meteorològiques que amenacen la producció d’aliments; fins a l’augment del nivell de la mar que incrementa el risc d’inundacions catastròfiques. Els efectes del canvi climàtic ens afecten a tots i totes. Si no es prenen mesures dràstiques des de ja, serà molt més difícil i costós adaptar-se als seus efectes en el futur.
És en aquest sentit, que entenem l’educació, i en particular, l’educació sostenible, com l’instrument idoni per a promoure els valors, les competències i els coneixements que ens conduiran cap a la transició ecològica, és a dir, cap a un model productiu, sociocultural i educatiu que pose la vida i la salut de les persones i del planeta al centre.
Des d’aquesta perspectiva, el CEIP Castell del Pop ens hem proposat contribuir a la construcció d’eixe model educatiu compromès amb la sostenibilitat. De fet, en tant que escola rural significativament arrelada a l’entorn natural, ens volem sumar a aquesta iniciativa mitjançant el disseny d’un projecte d’investigació i innovació educativa que vehicule tots els aprenentatges presents a les concrecions curriculars vigents a partir del treball i ús de la terra, del nostre territori, i dels recursos personals i naturals que el nostre entorn més pròxim ens ofereix.
Les condicions que envolten el nostre centre es caracteritzen, entre d’altres, per:
- Una estreta convivència amb el paisatge rural i els pobles que componen la Vall del Pop a la Comarca de la Marina Alta.
- Una relació càlida amb les famílies que formen la comunitat educativa.
- Una voluntat de col·laboració per part de les institucions i entitats municipals.
És per això, que aquest projecte es proposa, no només lluitar contra els processos i fenòmens ambientals que empobreixen la qualitat de vida al nostre planeta, sinó també implicar tots els agents de la localitat, generalment una població envellida i tradicionalment camperola, proporcionant activitats de consciència, d’implicació i participació per a construir entre tots i totes un poble més sostenible i més sensible als hàbits de vida saludable i al consum i producció responsable.
En aquest sentit, el present PIIE pren com a referència els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que han de configurar l’agenda política global fins a l’any 2030, i els quals van ser aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides per unanimitat dels 193 Estats membres. Aquests objectius, defineixen un nou model de desenvolupament sostenible que busca la integració i l’equilibri entre les dimensions econòmica, social i ambiental, amb metes com l’erradicació de la fam i la pobresa, la igualtat de gènere, la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les desigualtats, entre d’altres.
Pel que fa al nostre cas, hem decidit escollir i treballar entorn a tres objectius generals extrets del marc dels ODS per a l’Agenda 2030, concretament a:
- Salut i benestar (ODS nº3)
- Producció i consum responsables (ODS nº 12)
- Vida d’ecosistemes terrestres (ODS nº15)