Situacions d’aprenentatge en Pilota valenciana. Castelló

Curs presencial de 25 hores – Almassora, Castelló, Cabanes, Traiguera i Xert. // del 20 de juny a l’1 de juliol de 2024

Formació de la convocatòria d’Administracions Públiques (només per a personal docent, funcionari de carrera o interí i personal tècnic educatiu, en actiu i amb destí en centres públics no universitaris de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació).

INSCRIPCIÓ: fins al 5 de juny de 2024.

CONFIRMACIÓ: del 6 al 12 de juny de 2024.

Aquest curs de Pilota valenciana suposa una immersió completa en aquest joc tradicional que combina teoria i pràctica per oferir una visió moderna de l’ensenyament.

Explorarem les modalitats més emblemàtiques, des de raspall fins a escala i corda, mitjançant metodologies actives que promouen l’aprenentatge cooperatiu i competitiu. Aprendrem a gestionar espais, a aplicar tècniques didàctiques específiques i a inculcar els valors educatius d’aquest esport.

Amb una mirada als seus aspectes bàsics, història, i peculiaritats tècniques, el curs està dissenyat per gaudir, practicar i viure la passió per la pilota valenciana. Una oportunitat única per connectar amb l’essència d’aquesta tradició des de la formació i la pràctica.

Sessions presencials:

  • Dijous, 20 de juny de 2024 (16:00 h a 20:30 h). CEIP Boqueres i Trinquet municipal “Antoniet” d’Almassora.
  • Dimarts, 25 de juny de 2024 (16:00 h a 20:30 h). CEIP Isabel Ferrer de Castelló.
  • Dimecres, 26 de juny de 2024 (16:00 h a 20:30 h). Trinquet municipal de Castelló “Complex Esportiu Sindical”.
  • Dijous, 27 de juny de 2024 (16:00 h a 20:30 h). Ceip Nostra Senyora del Bon Succés de Cabanes i frontó municipal.
  • Dilluns, 1 de juliol (9:30 h a 19:00 h). Trinquet amb Frares del Barri d’Enroig de Xert.

OBJECTIUS

  • Vivenciar situacions d’aprenentatge al voltant de la pilota valenciana.
  • Oferir una visió actualitzada de l’ensenyament aprenentatge de pilota mitjançant metodologies actives per l’alumnat: reptes cooperatius, competitius, personals, etc.
  • Conéixer, practicar i gaudir de les principals modalitats de pilota valenciana.
  • Relacionar diferents habilitats motrius i dirigir-les a l’ensenyament específic de la pilota.
  • Assumir i transmetre els valors educatius del joc de pilota.
  • Gestionar l’ús d’espais i infraestructures per a la pràctica de pilota.
  • Mostrar diferents mètodes d’avaluació en pilota valenciana.

CONTINGUTS

  • Aplicació didàctica de la pilota valenciana. Tractament curricular.
  • Aspectes bàsics del joc de pilota: història, modalitats, materials, colps, etc.
  • Mètodes per arreglar-se les mans més aplicables als centres educatius.
  • Infraestructures per practicar pilota valenciana.
  • Peculiaritats tècniques i tàctiques de les principals modalitats: raspall, frontó, galotxa, frare, escala i corda, etc.
  • Treball dels valors positius que fomenta la pilota en l’àrea d’EF.
  • Avaluació en pilota valenciana.

“La Pilota valenciana. Un món de valors. Guia Didàctica per a Primària” és un innovador itinerari formatiu creat pels docents Cèsar Beltran, Alberto González, Ivan Fenollosa i Lluís Ramos. Aquesta guia de quatre-centes pàgines, dissenyada per a integrar la pilota valenciana en l’educació primària, combina teoria, pràctica i valors esportius. Gràcies a la col·laboració amb la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, s’ha distribuït gratuïtament en tots els centres públics de la Comunitat Valenciana, promovent la diversitat i els valors d’aquest esport des d’una edat primerenca.

CÈSAR BELTRAN MOLLÀ
IVAN FENOLLOSA REDONDO
ALBERTO GONZÀLEZ ALGUACIL
LLUÍS RAMOS i SANTAMARIA

CÈSAR BELTRAN MOLLÀ: Mestre d’Educació física al CEIP Juan G. Ripollés de Castelló. Membre directiu, coordinador i entrenador de pilota del Club Pilotari Almassora. Membre del grup docent “Frare.edu” i autor del llibre “LA PILOTA VALENCIANA: Un món de valors. Guia didàctica per a Primària”.

IVAN FENOLLOSA REDONDO: Mestre d’Educació física al CEIP Carles Selma de Castelló. Membre directiu i monitor del Club Pilotari Castelló. Membre del grup docent “Frare.edu” i autor del llibre “LA PILOTA VALENCIANA: Un món de valors. Guia didàctica per a Primària”.

ALBERTO GONZÀLEZ ALGUACIL: Mestre d’Educació física al CEIP Isabel Ferrer de Castelló. Membre directiu i monitor del Club Pilotari Castelló. Membre del grup docent “Frare.edu” i autor del llibre “LA PILOTA VALENCIANA: Un món de valors. Guia didàctica per a Primària”.

LLUÍS RAMOS i SANTAMARIA: Professor de Jocs i Esports Autòctons a la Universitat Catòlica de València. Membre directiu, coordinador i entrenador de pilota del Club Pilotari Castelló. Membre del grup docent “Frare.edu” i autor del llibre “LA PILOTA VALENCIANA: Un món de valors. Guia didàctica per a Primària”.