Ressenya del Llibre de les Bèsties

Daniela Pérez Antequera i Maria Peralta Cuenca

Ramon Lllull(1232-1316) va ser un important escriptor en la nostra llengua. Tant va ser així, que va sorgir el lul·lisme, un moviment religiós i filosòfic que unificava la filosofia, la ciència i la fe. La seua obra va contribuir a la formació d’un model de prosa catalana.Una de les novel·les més importants d’aquest autor és el “Llibre de les bèsties”, la qual pertany a una obra més extensa: “Fèlix”, també anomenada “Llibre de Meravelles”. Aquest llibre és una crítica a la mala política de la societat del moment, feta a través d’exemplums. Ramon Llull la compara amb animals; els carnívors com als càrrecs de poder i els herbívors com a la resta de la societat. D’aquesta manera l'autor ens vol donar a entendre la por amb la qual viuen els animals herbívors a causa del poder dels carnívors.Tot comença amb l’elecció del lleó com a rei en el regne dels animals. La rabosa, la qual volia regnar, no va ser votada, així que amb la seua astúcia va manipulant els càrrecs del poder durant tota la història, estant cada vegada més a prop de l’autoritat. Finalment, és descoberta la seua intenció, i és executada.En la nostra opinió, aquest llibre ens ha fet reflexionar sobre el poder i ens ha sorprés la similitud que presenta amb l’actualitat, encara que s’haja escrit al segle XIII. Al principi ens va costar entendre la dinàmica del llibre; ens féiem un embolic entre la història principal i les faules, però després ens va resultar més fàcil. A diferència d’altres llibres, aquest ens ha agradat especialment perquè has d’anar més enllà del que està escrit en el paper, deus d'adaptar-lo a la nostra realitat.Adjuntem un Booktrailer d’un fragment d’aquest llibre.Esperem que us agrade.