Abans de regalar un mòbil…

Des del Departament d’Orientació volem compartir un CONTRACTE que va escriure Janell Burly Hofmann, mare d’un adolescent abans de regalar-li el iPhone. 

ARA QUE VENEN ELS REGALS DE NADAL... ÉS UN BON MOMENT PER A FER-HO!!


1. Aquest és el meu iPhone. Jo ho vaig comprar. Jo ho pague. Jo t'ho estic prestant. No sóc la millor?

2. Jo sempre coneixeré la contrasenya.

3. Si sona, contesta. És un telèfon. Digues hola, utilitza les teues maneres. Mai ignores una trucada si la pantalla diu “Mama” o “Papà”. Mai mai.

4. Lliura-li el telèfon a un dels teus pares puntualment a les 7:30 p.m. cada nit d'escola, i cada nit de cap de setmana a les 9:00 pm. Serà apagat durant la nit. Per la nit no parles ni envies textos i respecta l’horari de descans altres famílies com nosaltres voldríem ser respectats.

5. No va a escola amb tu. Mantingues converses amb les persones a qui envies textos, en persona. Aquesta és una habilitat a la vida. Les activitats extraescolars requereixen consideració especial.

6. Si cau a l'escusat, colpeja a terra, o s'esvaeix a l'aire, tu seràs responsable del cost de reemplaçament o reparació. Talla alguna gespa, treballa com a infant, estalvia alguns diners dels teus aniversaris. Passarà, has d'estar preparat.

7. No utilitzes aquesta tecnologia per mentir, embaucar o enganyar un altre ésser humà. No t'involucris en converses que siguin feridores per a altres. Sigues un bon amic primer o queda't fora del foc creuat.

8. No envieu textos o correus electrònics, ni digueu res a través d'aquest dispositiu, que no diries en persona.

9. No envieu textos, correus electrònics, o digueu res a algú, que no li diries en veu alta davant dels pares. Censura't.

10. Sense pornografia. Busca a la xarxa només informació que tu compartiries obertament amb mi. Si tens alguna pregunta sobre alguna cosa, pregunta-li a una persona (de preferència a mi o al teu pare).

11. Apaga'l, silencia'l, guarda'l en públic. Especialment en un restaurant, al cinema, o mentre parles amb un altre ésser humà. Tu no ets una persona grollera, no deixis que l'iPhone canvie això.

12.No envies o rebis fotografies de les teues parts privades o les parts privades de algú més. No rigues. Algun dia estaràs temptat a fer això, malgrat el teu intel·ligència. És arriscat i podria arruïnar la teua vida adolescent, universitària i adulta. Sempre és una mala idea. El ciberespai és vast i més poderós que tu. I és molt difícil fer desaparèixer una mica d'aquesta magnitud (inclosa una dolenta reputació).

13. No faces milions de fotos i vídeos. No cal documentar-ho tot. Viu les teues experiències. Estaran guardades a la teva memòria per a l'eternitat.

14. Deixa el teu telèfon a casa algunes vegades i sent-te segur amb aquesta decisió. El telèfon no és viu, ni és una extensió de la teva persona. Aprèn a viure sense. Has de ser més gran i més poderós que “FOMO” (Fear Of Missing Out -significa: por de perdre's alguna cosa).

15. Baixa música que sigue nova o clàssica o diferent de milions de companys que escolten exactament les mateixes coses. La teua generació té accés a la música com mai abans a la història. Pren avantatge d'aquest regal. Expandeix els teus horitzons.

16. Juga algun joc amb paraules o trencaclosques de tant en tant.

17 Mantingues els teus ulls al capdavant. Observa mentre el món passa al voltant teu. Veu a través de la finestra. Escolta els ocells. Camina. Parla amb algun estrany. Imagina sense googlejar.

18. Et confondràs. Jo et trauré el mòbil. Ens asseurem a parlar sobre això. I començarem tot una altra vegada. Tu i jo, estarem sempre aprenent. Jo estic al teu equip. Nosaltres estem junts en això.

Per acabar, espere que puguis acceptar aquestes condicions. La majoria de les lliçons enllestides aquí, no només apliquen al teu iPhone, sinó a la teua vida. Estàs creixent a un món que canvia ràpidament i constantment. És excitant i incitant. Mantingues les coses simples sempre que puguis. Confia en la teua ment poderosa i enorme cor sobre qualsevol màquina. 
T'estimo. Espero que gaudeixis el teu fantàstic nou iPhone.