Desdejunis saludables

Quan iniciem el camí cap a canviar la nostra alimentació per a millorar-la i fer-la més equilibrada i sobretot més saludable, el normal és que ens sorgisquen molts dubtes. Estem tan acostumats a veure els productes plens de sucre en el supermercat (i en el nostre rebost) que, en conèixer que no has de prendre’ls, un sentiment molt comú és no saber per on començar i ens preguntem però llavors no puc desdejunar res?


Ino és així. Però el que hauríem de canviar és el que desdejunen els nostres alumnes que bàsicament és: sucre, cereals, pa blanc, galetes, brioixeria i sucs. Concretament, les enquestes anuncien que el 70% dels xiquets espanyols prenen brioixeria (incloent les galetes) o cereals de desdejuni.
El següent cartell que van trobar els alumnes de 5é i 6é en el racó saludable va ser el següent: 

 

En ell anem alternatives saludables per a desdejunar. Us les escrivim perquè quede encara més clar. Ull, al final d’aquest article et deixe un Ebook en PDF molt interessant:

  1. El Bolno és només per a llet i cereals. Posar un iogurt natural i sense ensucrar, afegir-li fruita tallada, fruita seca, llavors o fruita dessecada. 
  2. Deixa de costat els sucs. Prendre sucsno és equiparable a consumir una peça de fruita. Intenta prioritzar la fruita sencera fresca. Per a “beure” fruita, la millor opció seria fer un batut de fruita conservant tota la polpa. I si no tens temps, ho deixes preparat a la nit que no se li aniran les vitamines. Pots afegir una mica de suc de llima o una mica de taronja per a evitar que s’oxide, però encara així, seria preferible prendre’s un batut parcialment oxidat que a penes li canviaran les propietats a prendre sucs.
  3. Els ous, un gran aliat. Uns ous regirats o una truita són un desdejuni diferent i saludable. Es pot acompanyar amb xampinyó, tomaca a rodanxes o verdura rostida.
  4. Torrades sí, però de veritat. Canviar el pa blanc o la brioixeria per una torrada de pa integral (de veritat) és el pas més senzill per a començar a millorar el desdejuni familiar. Li pots afegir rodanxes de tomaca, alvocat, salmó, formatge de veritat…
  5. Galetes? Més ben casolanes. Podem fer galetes casolanes saludables mesclant flocs d’avena amb plàtan picat, formar les galetes i coure. ACÍ t’expliquem com. 
  6. “No tinc temps” Coses que podem deixar llistes la nit anterior:
    1. Púdings de xia o porridge d’avena amb trossos de fruita, cacau, fruita seca, llavors…
    2. Batuts de fruita: Incloure taronja, mandarina o llima perquè no s’oxiden. 
Hem de pensar que al final consumirem el que comprem. I si comprem porqueries, consumirem porqueries. Mira aquest exemple, a l’esquerra veiem un got de llet amb ColaCaco i galetes, i a la dreta un batut de plàtan i maduixes amb xocolate amb un 85% de cacau, acompanyat de gerds, anous, nabius i maduixa. Amb quin et quedes?
 

 

I si encara necessites més exemples, eAQUEST ENLLAÇ us deixe un pdf perquè descarregueu Idees per a desdejunis saludables amb Menjar Real de Miriam Ruiz Gómez i Carlos Ríos Quirce. Tot un tresor per a tindre sempre a mà.