Carns processades

Què són carns processades? 
 L’Organització Mundial de la Salut considera carn processada a la carn que ha sigut transformada a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat, o altres processos per a millorar el seu sabor o la seua conservació. És a dir, qualsevol carn que no l’estàs prenent en la seua forma natural sinó que ha sigut tractada de manera industrial.


Inclouen: mandonguilles, bacon, canelons, cecina, xistorra, embotits (xoriço, companatge, fuet, pernil serrà, pernil york, llom empapussat, llonganissa, polit fred, salami,…), hamburgueses, lasanyes, botifarra, delícies, salsitxes i els seus derivats (botifarres, frankfurts, gossets calents…), etc.

Per què no són recomanables?
L’OMS va publicar el 26 d’octubre de 2015 que hi ha evidència suficient a partir d’estudis epidemiològics que mostren que el consum de carn processada està directament relacionada amb el càncer colorectal. També es va veure una associació amb el càncer d’estómac, però l’evidènciano és concloent.

L’evidència és prou àmplia perquè el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (CIIC) va tindre en compte més de 800 estudis diferents sobre el càncer en els éssers humans i consum de carns roges o processades.


Als quals diuen: “Sempre s’ha menjat pernil, salsitxa, xoriço, cansalada viada… i no ha passat res”. 
El càncer de còlon és el tumor maligne de major incidència a Espanya, si es compten homes i dones, amb més de 40.000 nous casos cada any. Quaranta mil!
Pel queno és cert que no haja passat res. Està passant i va en augment.

Què podem fer?
Hem de ser conscients que les carns processades no aporten a la nostra dieta res que no puguem obtindre per altres fonts més recomanables com són: ous, llegums, peixos… Si estem molt acostumats a consumir-les, cal canviar el xip i provar amb altres opcions.

A més de la nostra entrada de Desdejunis saludables, hui us porte a Juan Llorca que ens ofereix d’una manera molt simpàtica esmorzars i berenars saludables en aquest vídeo:

Perquè tingueu la llista a mà:
  1. Fruita fresca
  2. Entrepà de pa integral amb hummus
  3. Plàtan amb anous
  4. Entrepà integral amb crema de cacauet amb mel i poma
  5. Sàndwitx de nutella CASOLANA
  6. Palitos de carlotes amb tomaques cherry
  7. Guacamole amb crudites
  8. Avellanes i passes
  9. Entrepà de pa integral amb alvocat i tomaca
  10. Bescuit integral amb garrofa
  11. Entrepà de pa integral amb paté de carlota i curri
  12. Entrepà de pa integral amb pit de pollastre i tomaca
  13. Bescuit de iogurt amb farina integral
  14. Boles de crema de fruita seca
  15. Sàndwitx de paté de fesols i bròcoli
  16. Batut de plàtan i bresquilla
  17. Pudding de chia i coco
  18. Batut de plàtan, llet i cacau
  19. Entrepà de pa integral amb crema d’ametles amb pera
  20. Roses de dacsa CASOLANES
  21. Falafels
  22. Crema de cacauet i un plàtan
  23. Entrepà de pa integral amb verat i encisam
  24. Ou dur amb palitos de poma
  25. Iogurt amb fruits rojos
  26. Sàndwitx amb hummus de remolatxa
  27. Entrepà de formatge cottage amb anous
  28. Raïm i anacards
  29. Entrepà de pa integral amb hummus de tomaques seques
  30. Olives amb cogombres
  31. Entrepà de pa integral amb formatge de cabra i un polsim de mel
  32. Galetes d’avena i llavors
  33. Xips de verdures deshidratades
  34. Galetes d’avena amb cacau
  35. Tòfones de cacau, avellanes i chia
  36. Gelat de fruita congelada
  37. Galetes de coco
  38. Pudding de carabassa
  39. Formatge crema o ricotta amb panses
  40. Maduixes amb crema d’anacards
  41. Entrepà de truita amb tomaca
  42. Iogurt amb granola o fruita seca
  43. Alvocat, tomaca i canonges
  44. Barretes d’avena i figues
  45. Entrepà de paté de tofu o vegetal
  46. Bescuit de plàtan
  47. Galetes de plàtan i flocs d’avena (Recepta)
  48. Boletes d’arròs amb gomasio
  49. Galetes de flocs d’avena i llavors
Les dades d’aquest article estan consultats en: