Divendres passat dia 3 de maig es va publicar en el DOCV la Resolució del 17 d’abril de 2024, que regula l’ús de dispositius mòbils en centres educatius no universitaris sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. En el seu tercer, «Regulació», s’estableix que:
1. Les normes d’igualtat i convivència han de contenir les mesures actualitzades concernents a la regulació dels dispositius mòbils, recolzant l’ autoritat del personal docent.
2. Davant l’incompliment de les condicions d’ús, cada centre establirà, dins de les seues normes d’organització i funcionament, el procediment de retirada, custòdia temporal i devolució dels dispositius. Abans de la seua retirada, el personal docent s’ ha d’ assegurar que l’ alumnat l’ apagui com a garantia de confidencialitat. Mantenir operatius aquests dispositius s’ entendrà com a ús.
3. L’ús dels dispositius mòbils només estarà permès en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, dins de les excepcionalitats que recull el resolc quart d’aquesta resolució.
Resolc 4. Excepcionalitats:
- En el cas d’ activitats que requereixin l ‘ ús didàctic de dispositius mòbils, s’ hauran de contemplar en el projecte educatiu de centre i en la programació d’ aula corresponent, sota la supervisió del personal docent. Per a això, seran considerades les característiques psicoevolutives i socials de l’ alumnat, sense que la situació socioeconòmica o l’ accés a la tecnologia siga motiu de discriminació. Un cop finalitzada l’ activitat, el personal docent haurà d’ assegurar-se de l’ apagat dels dispositius mòbils.
- L’ adreça del centre podrà autoritzar l’ ús del dispositiu mòbil per raons individuals específiques de salut o altres degudament justificades.
Les normes d’organització i funcionament de l’IES Santa Pola recullen la regulació de l’ús de dispositius mòbils al nostre Centre, tal com podeu consultar a continuació, i a la nostra pàgina web.
NORMES D’ ÚS DE DISPOSITIUS MÒBILS A L’ IES SANTA POLA
- JUSTIFICACIÓ.
1.1. Decret 195/2022, d’11 de novembre, del Consell, d’igualtat i convivència en el sistema educatiu valencià.
Article 15. Conductes contràries a la convivència:
d) L’ ús de qualsevol objecte o substància no permesos.
Article 16. Mesures d’ abordatge educatiu davant de conductes contràries a la convivència:
f) Retirada dels objectes o substàncies no permesos, d’ acord amb el que es determini en les normes d’ organització i funcionament del centre.
1.2. Autoritat del professorat.
La Llei 15/2010, de 3 de desembre, d’Autoritat del Professorat, de la Comunitat Valenciana, reconeix l’autoritat del personal docent, en l’acompliment de les funcions de govern, docents i disciplinàries que tingui atribuïdes.
L’article 124, punt 3, de la LOMLOE (Llei Orgànica 3/2020 de 29 de desembre) estableix que: els membres de l’equip directiu i els professors i professores seran considerats autoritat pública. En els procediments d’adopció de mesures correctores, els fets constatats per professors, professores i membres de l’equip directiu dels centres docents tindran valor probatori i gaudiran de presumpció de veracitat «iuris tantum» o llevat de prova en contrari, sense perjudici de les proves que, en defensa dels respectius drets o interessos, puguin assenyalar o aportar els propis alumnes o alumnes.
1.3. Resolució de 17 d’abril de 2024, sobre determinats aspectes per a la regulació de l’ús de dispositius mòbils en centres educatius no universitaris sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana.
2. NORMES D’ÚS DE MÒBIL.
2.1. L’ús de dispositius mòbils està prohibit al centre.
EXCEPCIÓ: ús pedagògic del mòbil a l’ aula, quan ho determini la persona docent, d’ acord a la seva programació. Per tant, el mòbil està prohibit per escoltar música, per entretenir-se, encara que l’alumnat hagi acabat les tasques; el seu ús entre classe i classe, als passadissos o als patis, o qualsevol altra activitat que no estigui relacionada amb el procés ensenyament-aprenentatge, i determinada pel/la docent.
- Si el mòbil s’utilitzarà a l’aula, el professorat comunicarà a la família, per web família, la utilització del mòbil a la seva classe, sempre amb finalitats pedagògiques.
- Si l’ estudiant utilitza el mòbil, sense l’ autorització pedagògica per part del professorat, aquest el requisarà. Demanarà a l’ estudiant que l’ apagui. Identificarà el mòbil i el portarà a la consergeria. S’avisarà la família per web família.
Mantenir operatiu el dispositiu s’ entendrà com a ús. Per tant, si sona, es escolta una notificació, missatge, whatsapp, o un altre so, s’ entendrà com a ús i es requisarà. 
- El mòbil serà retornat a l’estudiant a les 15:00 hores (o última hora lectiva).
- A la consergeria hi haurà un registre d’ alumnat per ordre alfabètic. El professorat que requerisca el mòbil l’anotarà en el registre. Si és la tercera vegada que es reté el mòbil, la família haurà d’acudir al centre per recollir-lo. Si el professorat té classe, les persones o l’ equip directiu telefonaran a la família.
- La negativa de lliurament del mòbil al professorat, per usar-lo o mantenir-lo encès, serà considerada una conducta contrària a la convivència o greument perjudicial per a la convivència, segons el cas (article 15 o 18 del Decret 195/2022, segons correspongui) i comportarà una amonestació per escrit, que es comunicarà a la Comissió de Convivència. S’aplicarà la mesura educativa d’abordatge corresponent, (article 16 o 18 del Decret 195/2022) que podria comportar l’activació de procediment ordinari.
- La reiteració en l’ ús inadequat del mòbil serà tractada per la comissió de convivència amb la conseqüent mesura d’ abordatge educativa.
- Les famílies no s’han de comunicar amb les seves filles/us a través del mòbil, durant l’horari escolar. Per a la comunicació urgent, es telefonarà al centre educatiu: 966912495.
- Igualment, els estudiants no s’ han de comunicar amb les seves famílies a través del mòbil, durant l’ horari escolar, per cap motiu. Si es troben malament, li ho comunicaran al professorat de l’aula, qui avisarà les famílies, des del Centre.
Us demanem per favor, que consciencieu a les vostres filles i als vostres fills, en el compliment d’aquesta Resolució. I que treballem en equip per educar en el bon ús del mòbil. Sens dubte, beneficiarà positivament l’aprenentatge i la salut de la nostra joventut, i per tant de la nostra societat.