El Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE) és l’Organisme Autònom, dependent del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, que actua com a Agència Nacional per a la gestió, difusió, promoció i estudis d’impacte del programa Erasmus+ en l’àmbit de l’educació i la formació (2014-2020) i del Programa d’Aprenentatge Permanent (PAP) 2007-2013, a més d’altres iniciatives i programes educatius europeus. Així mateix, coordina i participa en projectes nacionals i internacionals i té també entre les seues funcions la de contribuir a una major projecció internacional del sistema universitari espanyol i la seua oferta.
Erasmus+ va entrar en vigor l’1 de gener de 2014 amb la finalitat d’incrementar les competències i l’ocupabilitat, així com donar suport als sistemes d’educació, formació, joventut i esport, i conjumina tots els anteriors programes de la Unió Europea en aquestes matèries, inclòs el Programa d’Aprenentatge Permanent (PAP) i els seus programes sectorials (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), el programa Joventut en Acció i els cinc programes internacionals de cooperació (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i el programa de cooperació amb els països industrialitzats).
El programa Erasmus+ ofereix noves oportunitats d’estudi, formació, experiència laboral o voluntariat a l’estranger a més de 4 milions de persones. Són diverses les estratègies de la Comissió Europea que han servit de marc europeu per a aquest programa; concretament, l’Estratègia Europa 2020, l’Estratègia Educació i Formació 2020 i l’Estratègia Rethinking Education, les quals han sigut dissenyades per a aconseguir, entre tots, una Europa millor, sent assumides per tots els estats membres, inclòs Espanya, amb l’objectiu d’aconseguir una Europa que genere millors nivells d’ocupació, un augment de la productivitat i una major cohesió social.
Erasmus+ pretén donar suport a les polítiques europees i nacionals en tots els àmbits de l’educació i la formació a través del valor afegit que suposa la internacionalització i oferir majors possibilitats de mobilitat i cooperació europees a milers d’institucions i persones del nostre país.
El SEPIE té com a missió dur a terme la gestió coordinada de les accions descentralitzades del programa Erasmus+, en l’àmbit de l’educació i la formació, inclosa la seua gestió pressupostària, així com la seua difusió entre els possibles beneficiaris i la gestió eficient i transparent dels fons europeus. A més, també continua gestionant els projectes actius del PAP.
Així mateix, el SEPIE col·labora amb les CCAA i les Universitats per a procurar un adequat compliment dels objectius dels programes, participa en activitats a nivell europeu per a desenvolupar aquests programes i manté relacions amb les Agències Nacionals dels altres països de la Unió Europea.
El Consell Rector, presidit pel Secretari General d’Universitats i del qual formen part representants de les Administracions educatives autonòmiques, rectors, així com representants dels Ministeris d’Ocupació i Seguretat Social, Afers exteriors i Cooperació i Educació, Cultura i Esport, té com a funcions aprovar els objectius, plans d’acció anuals i pluriennals i prioritats d’Erasmus+, així com els criteris quantitatius i qualitatius de mesurament del compliment d’aquests objectius.
El SEPIE, com a Agència Nacional espanyola, s’ocupa de difondre la convocatòria dels programes, subministrar assistència tècnica i assessorament als possibles beneficiaris de les accions i fer un seguiment adequat perquè les accions previstes aconseguisquen els seus resultats.
Per a les labors de difusió i seguiment, aquest Organisme compta amb la col·laboració d’una àmplia xarxa d’institucions: Conselleries d’Educació de les Comunitats Autònomes, Universitats, Serveis Públics d’Ocupació regionals, Cambres de Comerç, organitzacions empresarials i sindicals i altres institucions que desenvolupen activitats formatives.
El SEPIE és, doncs, l’Organisme on qui estiga interessat en les accions Erasmus+ i en la projecció internacional del sistema universitari espanyol pot trobar la informació necessària.
Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE)
( De la web de SEPIE)