peafs-1024x256

El projecte d'esport, activitat física i salut -PEAFS- és el document marc en què es recullen la filosofia, els objectius, els plans, les actuacions i les activitats per a la promoció de l'activitat física i l'esport. L'objectiu del projecte és formar en hàbits saludables a més d'una educació en valors, realitzant-se a l'entorn del nostre centre educatiu, tant en les seues pròpies instal·lacions com en altres externes a ell. Per a això, ha d'anar associat al projecte educatiu del centre i a la programació general anual per a donar coherència a l'acció educativa, i ha d'aconseguir el consens de tota la comunitat educativa implicada: consell escolar, equip directiu, claustre del professorat, AMPA, famílies i entorn local.

Així mateix, haurà d'acollir-se i adherir-se a les pautes del Marc Nacional de l'Activitat Física i l'Esport en Edat Escolar (2010). Des d'un punt de vista interdisciplinari, les temàtiques dels programes a desenvolupar han de referir-se, entre altres, a les següents àrees: salut, recreació, competició, igualtat de gènere, convivència, discapacitat, solidaritat, col·lectius de la diversitat i medi ambient.

El present projecte que té com a nom “ESPORT SENSE ADJECTIUS”, és una continuïtat del presentat i aprovat en els últims 2 cursos. Aquest projecte sorgeix per la necessitat de promoure una activitat física de qualitat en la joventut, buscant que l'alumnat siga capaç d'aplicar en el seu dia a dia un estil de vida actiu, i formant d'aquesta manera una societat més saludable, inclusiva i solidària.

Al llarg d'aquest curs acadèmic pretenem donar continuïtat a moltes activitats i intentarem posar en marxa unes altres, ben oferides per la Direcció General d'Esports o ben plantejades pel Departament de E.F. amb l'ajuda d'entitats externes o amb els propis recursos humans del Centre:

1. Patis Actius.

Fomentar l'oci actiu en l'alumnat afavorint una transferència en l'ocupació adequada del seu temps, mitjançant diferents disciplines esportives (tenis de taula, pilota valenciana, colpbol, voleibol, futbol-sala, bàsquet, bàdminton i pales) donant cabuda a tot a l'alumnat independentment del seu nivell de destresa motriu, fomentant la socialització i la integració. Amb aquestes competicions pretenem generar participació, respecte i inclusió, i al seu torn fomentar la coeducació i la responsabilitat quant a la gestió i organització d'aquestes. Es treballaran a més l'equilibri amb la cinta de Slackline i sessions de Mindfulness i relaxació per a alumnat i professorat. Durant aquest curs intentarem un acostament de la joventut als nostres majors per mitjà de la inclusió i el respecte, amb un joc tradicional molt estés en la nostra societat: la Petanca.

2. Escoles esportives.

Facilitar juntament amb la Ampa del Centre, la formació d'equips per a les Escoles esportives IES La Foia d’Elx en horari no lectiu i de vesprada per a promoure la participació en els “XLII Jocs Esportius” organitzats per la Conselleria d'Educació i la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament d'Elx.

3. III Jornades Culturals-Esportives-Activitat física i Salut.

Organitzar jornades interdisciplinàries en la qual es realitzen activitats lúdic-esportives (tallers, campionats, xarrades, reptes, ball…), culminant amb la ja tradicional “carrera solidària” en benefici del poble sahrauí.

4. Pilota a l’escola.

Participar en el programa oferit per la Conselleria d'Educació Cultura i Esport amb diferents fases de competició de Raspall; fase intracentres, fase intercentres, fase intercomarcal i una fase final + Sessió visita del professional de pilota, “pilotari”.

5. Esport a l’Escola.

Participar en el programa oferit per la Conselleria d'Educació Cultura i Esport als centres Cepafe, per a desenvolupar Unitats didàctiques dels esports seleccionats i impartides per les corresponents Federacions. Esport assignat; Muntanyisme i Escalada.

6. “Campanya coneix”.

Assistir de manera activa a les activitats oferides per l'Ajuntament d'Elx per a 1r i 2n en els Centres d'Educació Secundària Obligatòria del municipi. Per a aquest curs tindrem: Sessions d'esports en arena (voley, handbol i futbol-platja), i eixides de Senderisme per paratges naturals de l'entorn, intentant realitzar les activitats de plogging i de col·locació de casetes per a ocells.

7. Programes d'educació viària:

-Programa Biciescuela:

Participar en la campanya d'educació viària, consistent en una xarrada informativa i eixides amb bicicleta des del centre educatiu fins al municipi d'Elx i la xarxa de carrils bici que interconnecten els seus barris. Programa en col·laboració amb la UCPLE (Unitat Ciclista de la Policia Local d'Elx) i l'escola municipal d'educació viària Pedro Tenza.

- Marxes ciclistes IES la Foia d’Elx:

Fomentar l'ús de la bicicleta mitjançant l'organització de marxes ciclistes puntuals per l'entorn natural pròxim al centre educatiu que ens servisquen per al treball de la condició física, del coneixement i maneig en educació viària i de la sensibilització pel conjunt de valors que ens aporta.(per exemple, la Pineda de l'entorn Natural del Pinet i de la platja de la Marina, voltants de l'IES…) en col·laboració amb l'alumnat ESO i Batxillerat.

- BiciBus:

Potenciar les activitats esportives en el medi natural, amb l'ànim d'aprofitar el nostre entorn per a promocionar l'ús de la bicicleta com un mitjà de transport econòmic, sa, ecològic i sostenible, proposant com a activitat dins del PEAFS 22-23 l'organització del “BICI-BÚS” (transport col·lectiu d'escolars amb bicicleta). Organitzar un transport d'escolars amb bicicleta per a recuperar-la com un mitjà de transport saludable i respectuós amb el mitjà en el trajecte al centre educatiu.

8. Tallers de primers auxilis

Realitzar activitats de formació amb els infermers/as titulats de Cardioins enfocades al coneixement dels primers auxilis bàsics, RCP i maneig de desfibril·lador (DESA) tant per a l'alumnat de Batxillerat (obtenció del títol de maneig del DESA i RCP bàsica) com per al professorat.

9. Conveni de col·laboració amb entitats esportives locals

Col·laborar activament amb entitats del municipi: - Club de tenis-pàdel d'Elx, Club Tir colomí (natació), Ateneu de la Policia Local d'Elx, Club joventut atlètica Elx, GIM (Grup il·licità de Muntanyisme), Club de Marxa Nòrdica de Crevillent - perquè l'alumnat participe i conega l'oferta esportiva.

10. Programa resistència pel Sàhara.

Buscar una relació motivante i lúdica entre el “running” i el conflicte del Sàhara aprofitant per a explicar, visibilitzar i conscienciar a l'alumnat de l'existència i del perquè dels campaments de refugiats de Tinduf. Tot això relacionat amb el projecte de centre del Sàhara Occidental.

11. Curs monogràfic d'Esquí/Snow.

Facilitar l'accés i iniciar a l'alumnat interessat als esports en el medi natural de neu (Esquí Alpí, Esquí Nòrdic i Surf de neu).

12. Activitats Naúticas.

Facilitar l'accés i iniciar a l'alumnat de Secundària als esports en el medi natural aquàtic (Windsurf, Padle surf, Vela), oferit per Clubs Naúticos de la població pròxima de Santa Pola.

13. 8a Ruta de les Ermites del Camp d'Elx.

Motivar a l'alumnat i les seues famílies a participar en la tradicional ruta de les Ermites del Camp d'Elx organitzada per l'Ateneu de la Policia Local d'Elx, amb la nostra col·laboració a l'hora de participar i passar nit en el nostre Gimnàs a mode d'Alberg.

14. “Dis-FRUITA amb FRUITA”. Alimentació saludable.

Fomentar entre alumnat de primer cicle el consum de fruita com a hàbit de saludable durant mínim 2 esbarjos a la setmana, evitant els aliments ultres processaments. Implicar l'alumnat de l'optativa de 2n Batxillerat “Activitat física per a la salut i el desenvolupament personal” en el control d'aquesta activitat com a Agents de Salut.

15. Tallers de Nutrició

Sol·licitar tallers de Nutrició oferits i impartits per alumnat del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat d'Alacant.

16. “En l’esport som iguals”.

Participar en la campanya “EN L’ESPORT SOM IGUALS”, oferida a centres Cepafe per mitjà de la Direcció General d'Esport, consistent en la realització d'una jornada de sensibilització en igualtat i inclusió, promocionant la igualtat en l'esport, i concretament la presència i visibilitat en l'àmbit esportiu de les dones i de les persones amb diversitat funcional.

17. Programa d'exercici “ La píndola de moviment”

Posar en marxa de manera experimental un Programa d'exercici “La píndola física” o “Snack de moviment”,amb el qual pretendemosfomentar en una primera fase entre l'alumnat de 1ºESO, la importància de l'exercici diari i de la relaxació al llarg de la jornada lectiva.

18. Iniciació a l'Escalada.

Posar en marxa una zona d'Escalada en l'IES amb lel assessorament del GIM (Grup il·licità de muntanyisme), on els alumnes/as puguen desenvolupar les seues capacitats, facilitant situacions d'aprenentatge relacionades amb les tècniques i habilitats d'escalada, en una primera intervenció amb travessies horitzontals “Bouldering” (sense necessitat de materials de protecció convencionals), que no suposen perill per a la integritat física.

peafs