Trobada literaria amb Paco Roca i Esther Barceló

El 25 d’abril passat, va tenir lloc a l’Institut, una trobada literària amb el novel·lista gràfic Paco Roca i l’escriptora Esther López Barceló.

L’esdeveniment, emmarcat dins de les activitats de l’assignatura d’Història d’Espanya per al alumnat de 2n A i 2n C de Batxillerat, formava part de la programació del Club de Lectura organitzat per la nostra companya Irene Espadero i va ser moderat per la professora Mariola Rodríguez.

Esther López Barceló és Llicenciada en Història, especialista en Arqueologia amb estudis d´Antropologia Física i Forense i professora d´Educació Secundària. Actualment, es troba en comissió de serveis com a co-responsable de l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica.Esther va a assistir a l’acte amb els estudiants, per presentar la seua novel·la Quan ja no quedi ningú, publicada el gener del 2023.Un llibre de narrativa àgil i profunda, perfumada amb el silenci de les moltes famílies que van viure l’època del franquisme amb resignació i un halo de prudència mesurada. Tot això, dins d’una història que amb el pas del temps no hem d’oblidar sense abans haver denunciat com aquesta va ser imposada. Els estudiants van destacar el capítol 26, “Els arbres buits”, vist a classe com un de els més brillants, ja que la història representava el patiment de moltes dones. Per la seua banda, Paco Roca, novel·lista gràfic valencià guardonat entre d’altres amb el Premi Nacional de Còmic 2008, el Goya al 2012, el Eisner al 2020 i la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts l’any 2021. Paco va publicar la seva novel·la gràfica Els solcs de l’atzar el 2013, obra que ha estat objecte d’estudi i de treball pels alumnes de segon de Batxillerat d’Història, i que tracta sobre «La Nueve», divisió de republicans espanyols integrats en l’Exèrcit Lliure Francès per a lliutar contra el nazisme. Tant Esther com Paco, van tenir una amena xerrada amb els estudiants de 2n de Batxillerat i van contestar les seues preguntes, dubtes i curiositats sorgides de la lectura de les seues obres. A la tertúlia es van manifestar els problemes de la postguerra espanyola, la dictadura franquista i els secrets de la Memòria Històrica, tan certa com real, i no sempre reconeguda actualment com una conseqüència dels 40 anys de repressió que es va exercir durant el franquisme. Una Memòria que mai no haurà de ser oblidada com a testimoni d’uns esdeveniments històrics que van marcar el futur de Espanya després de la sagnant Guerra Civil. Beatriz Rubio Navarro i Oriol Luque Sánchez, alumnat de 2n de Batxillerat C