PFQB Cuina

Projecte de Qualificació Bàsica (PFQB)
Cuina i Pastisseria

El PFQB de Cuina i Pastisseria del Centre Carmen Picó és una proposta formativa adaptada a joves amb necessitats educatives especials que no han pogut completar l’Educació Secundària Obligatòria i que es troben en l’etapa de Transició a la Vida Adulta (TVA). Aquest programa té com a objectiu principal formar l’alumnat en competències bàsiques i professionals relacionades amb el món de la cuina, tot afavorint la seva autonomia, autoestima i inserció sociolaboral.

Una formació pràctica, funcional i orientada a la vida real

El taller de cuina és un espai d’aprenentatge actiu, on l’alumnat aprèn a través de l’experiència directa, manipulant aliments, preparant receptes i treballant hàbits laborals. L’objectiu és que els joves desenvolupen habilitats útils per a la vida quotidiana i per a possibles entorns laborals protegits o ocupacionals.

Estructura del programa

El PFQB de Cuina i Pastisseria té una duració de dos cursos acadèmics, amb possibilitat d’adaptació segons les necessitats de l’alumnat. Inclou:

Mòduls generals

  • Àmbit lingüístic-social
  • Àmbit científic-matemàtic
  • Formació i orientació laboral
  • Educació física
  • Noves tecnologies
  • Tutoria

Mòduls específics

  • Tècniques bàsiques de cuina
  • Elaboració de plats freds i calents
  • Pastisseria i rebosteria bàsica
  • Higiene i seguretat alimentària
  • Organització i neteja de la cuina
  • Servei i presentació de plats

Metodologia i recursos

La metodologia és activa, funcional i molt pràctica, amb activitats adaptades a les capacitats de cada alumne. Es treballa amb receptes reals, materials visuals, tauletes digitals i suports augmentatius per facilitar la comprensió i la participació. L’alumnat també participa en projectes col·laboratius, com esmorzars escolars, fires solidàries o activitats amb la comunitat.

Pràctiques i inserció laboral

El programa inclou pràctiques formatives en entorns reals, com cuines escolars, serveis municipals o empreses col·laboradores. Aquestes experiències permeten a l’alumnat posar en pràctica els coneixements adquirits i iniciar un procés d’inserció sociolaboral progressiva.

Certificació i sortides professionals

En finalitzar el programa, l’alumnat pot obtenir un Certificat de Professionalitat de Nivell 1, que els capacita per desenvolupar tasques com:

  • Ajudant/a de cuina
  • Auxiliar de pastisseria
  • Personal de neteja en cuines
  • Auxiliar de menjador

Una oportunitat per créixer i construir futur

El PFQB de Cuina i Pastisseria és molt més que una formació tècnica: és una oportunitat per créixer com a persona, descobrir talents i preparar-se per a una vida adulta més autònoma i plena. El taller fomenta la responsabilitat, la creativitat i el treball en equip, i ofereix a cada alumne un espai on sentir-se capaç i valorat.

Avís de privacitat

Este lloc web utilitza només cookies tècniques necessàries per al seu funcionament. No s’emmagatzemen dades amb finalitats publicitàries ni es comparteixen amb tercers. S’utilitza analítica interna sense cookies, i només es recull la IP amb finalitats de seguretat.

Veure política de cookies