Amb la Pasqua comencem la Primavera

Far-Side-Phase-180

Per fi hem arribat a Pasqua. Segons la Wikipedia, la Pasqua és la festa central del cristianisme, es celebra la resurrecció de Jesucrist, escenificada a la Setmana Santa. Ve precedida per la Quaresma.

Fins ací hem descrit el fet religiós. La tradició europea està impregnada de religió. Necessitem saber per què estructurem el temps de la manera que ho fem, saber l’origen de les coses ens ajuda a entendre el nostre món.

Amb la festa de Pasqua es celebra l’arribada de la Primavera. Cada any es fa coincidir la setmana en la qual es manifesta la primera Lluna plena de primavera. Aquesta és la raó de que la Pasqua bascule any rere any.

Amb la Primavera el nostre entorn s’inunda de color, de vida. Els carrers, el terra es ple de llavors, tornen els pardalets, hi ha una olor característica. La llum ha canviat, té més matisos. Ens acomiadem de la llum de l’hivern més plana, amb més contrast.

Les estacions ens fan reflexionar sobre el pas del temps, ens recorden que tot retorna, en realitat manifesten la concepció del temps circular. Aquesta concepció té a veure amb els hàbits i ens adonem de la regularitat de la vida, tornem a començar.

Amb el desenvolupament, amb la Revolució Industrial canvia la percepció del temps. Amb l’invent de l’electricitat es dóna un canvi en la percepció del temps. El temps jano és percebut com espai circular, de retorn, sinó com a espai lineal, les fàbriques no paren de produir per la nit. Això marca un canvi en la percepció del nostre entorn. El desenvolupament de les màquines, com ara l’arribada del ferrocarril fa que mesurar el temps es faça un hàbit, marcarà l’inici de l’acceleració de la vida. En mesurar el temps, mesurarem la productivitat, ens adonarem que tot allò que es mesura es pot millorar.

Així, un any més hem de celebrar la primavera com una oportunitat de millorar, de tornar a començar. Tot i estar confinats a casa, la primavera ha arribat amb un missatge d’optimisme, la natura no es para davant dels problemes sinó que continua buscant la millor solució.

La primavera ens obri un temps de vida i d’oportunitats, sols cal parar-se, observar i pensar com podem aprofitar allò que ocorre al nostre nostre voltant.