PIC: Activitats

Ací vos descriurem les activitats que anem implementant per a fomentar la igualtat i la convivència al nostre centre.

Durant el curs 23/24 hem dut a terme les següents activitats:

DIA DEL JOGUET

DIA DEL JOGUET 23-24

DIA DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA

El darrer dilluns dia 12 de febrer, amb motiu de la celebració del Dia de la dona i la xiqueta en la ciència, l’alumnat de 1r de Primària va rebre una xarrada a càrrec de Carlos Granell, del grup Geotec de la UJI.

El ponent va parlar a l’alumnat del paper fonamental de les dones en les comunitats científiques per tal d’enfortir la seua participació en aquests àmbits. Durant la presentació, es van destacar les figures de 6 dones, 3 d’elles de la nostra ciutat: Ana Fernández Bravo (doctora en la que vam centrar l’estudi a la nostra escola el darrer curs), Juana Mari Delgado Saborit i Teresa Diago Usó.

A continuació, es va repartir un quadern de científic i científica on cada alumne i alumna va poder recollir per escrit les preguntes personals que es va plantejar, posant-se així en el paper d’un autèntic professional de la ciència i assumint un rol actiu en la tasca, treballant de forma pareguda a com un grup d’investigació ho faria en la realitat. Per a la qual cosa, a cadascú i cadascuna se li va assignar un paper en l’equip: secretari, àrbitre, portaveu i miniprofe.

A més d’aquesta sessió, a nivell de centre, s’han realitzat diverses activitats al voltant del coneixement de les investigacions d’Alberto Urbaneja i Meritxell Pérez-Hedo, dos entomòlegs de la nostra ciutat que han passat a formar part del prestigiós llistat Stanford 2022 dels millors científics del món.

científics a borriana 23 24

Agraïm especialment la col.laboració de Carlos Granell, per la seua participació en aquest taller, que ens ha servit per a fomentar el lideratge femení en la vessant STEM de la cultura (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

PARTICIPACIÓ A LES III JORNADES EDUCATIVES BORRIANA INCLOU: COEDUCACIÓ

jornades coeducació 23 24

El passat 3 de maig la direcció del centre i l’equip de mediació van participar realitzant una ponència en les III Jornades Educatives de Borriana Inclou: Coeducació. 

La xerrada, anomenada “Fent mediació, fem coeducació” tractava d’explicar l’experiència de l’equip de mediació en el nostre centre, les seues funcions, dinàmica de treball i actuacions. Com ja sabeu, l’equip de mediació està format per 8 alumnes de 5é i 6é escollits pels seus companys i companyes, que reben una formació i acompanyament per la direcció de centre i coordinador/a CIC. Enguany l’equip està format per Adriana Solaz, Darío Corro, Diego Solaz i Sara Montoro de 5é de Primària i Celia Peris, Claudia Martínez, Antía Beldron i Andreea Docea de 6é curs. 

A més a més d’intervindre en la resolució pacífica de conflictes entre iguals, els mediadors i mediadores participen en diferents campanyes de temàtica coeducativa en el nostre centre per tal de millorar la igualtat i la convivència, sent un gran referent positiu per als seus companys i companyes. 

Des d’ací, volem donar l’enhorabona per la seua exitosa participació en les Jornades, així com la seua valuosa intervenció i compromís com a mediadors i mediadores del nostre centre. Enhorabona!

NOVES ZONES DE JOC I ACTIVITAT AL PATI DE PRIMÀRIA

Hem iniciat noves zones de joc i activitats al pati de Primària, per tal de fer de l’esbarjo un espai (i temps) més inclusiu i igualitari. 

Així, cada dia en el pati verd hem inclòs una zona dedicada a un joc popular (mocador, xanques, bitles, aranya peluda i cordes) i en l’Àgora, trobarem un racó de construccions, el racó de l’art i els jocs de taula (de dilluns a dijous). El divendres en aquesta zona continuem amb l’exitós Dia del Ball, així com el dimecres és el Dia del Joguet. 

L’objectiu és atendre les necessitats de joc diverses i fomentar la companyonia i les activitats en equip. 

XERRADA SOBRE SEGURETAT EN INTERNET

Aquest mes, l’alumnat de 5é ha rebut una xerrada sobre ciberbullying a càrrec de la U.R.C.E (Unitat de Relacions amb la Comunitat Escolar) de la Policia Local de Borriana.

La sessió teòrica es va desenvolupar en el saló d’actes i l’alumnat va rebre nocions sobre la seguretat en internet i ús de xarxes socials. L’alumnat va fer consultes molt interessants i va verbalitzar problemes que ja es troben amb l’ús d’internet (sobretot apps com “whatsapp”, “tik-tok”, “instragram” o “discord”), als telèfons mòbils que molts d’ells i elles ja utilitzen.

Aquesta xerrada es realitza cada any amb l’alumnat del 3r cicle de Primària i està contemplada dins del Pla d’Igualtat i Convivència i del Pla Digital del nostre centre. 

urce seguretat internet 23 24