Inscripcions ACÍ a partir del 20 de setembre de 2023
Aquesta Jornada es planteja com un espai de trobada de la Càtedra RTVE-UJI amb el professorat dels nivells d’ensenyament no universitaris interessats en l’educació mediàtica i amb estudiants i públic interessat en la problemàtica. A més d’una conferència marc i dos tallers sobre experiències d’educació mediàtica, s’ha previst un espai per a la presentació d’experiències d’aules, de projectes d’innovació educativa i de resultats de formació del professorat relacionats amb l’educació mediàtica i amb l’ús crític dels mitjans audiovisuals en els centres educatius no universitaris.
PROGRAMA//
Divendres 27 d’octubre de 2023
16:00 h-16:30 h Inauguració. Amb la presència de Francesc Esteve Mon, Delegat de la Rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet. Universitat Jaume I; Javier Vellón Lahoz, Degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials; Javier Marzal Felici, Director de la Càtedra RTVE Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica de la Universitat Jaume I; Marta Martín Núñez, Directora del Laboratori de Ciències de la Comunicació (LabCom); Representant de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.
16:30 h-17:00 h Conferència. Carmen Marta Lazo, Catedràtica de Periodisme de la Universitat de Saragossa. L’educació mediàtica en el segle XXI: una perspectiva global. Presenta: Francesc Esteve Mon, Delegat de la Rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet. Universitat Jaume I.
17:00 h-17:30 h Conferència. Félix Ortega, Catedràtic acreditat de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Universitat de Salamanca. Hàbits de consum mediàtic de xiquets i joves. Presenta: Javier Marzal Felici, Director de la Càtedra RTVE Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica de la Universitat Jaume I.
17:45 h-18:45 h Seminari de Treball I: El projecte Info/Edu. Participant: Cristina Pulido Rodríguez, Professora Titular de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Modera: Marc Pallarés Piquer, Professor Titular de Teoria de l’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló.
19:00 h-20:00 h Seminari de Treball II: El projecte eduCAC. Participant: Davinia Lleuger Tormo, Tècnica Superior del Consell Audiovisual de Catalunya. Modera: Marta Martín Núñez, Professora Titular de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I de Castelló.
Dissabte 28 d’octubre de 2023
10:00 h-13:00 h Presentacions d’experiències d’aula, projectes d’innovació educativa i projectes de grups de treball de professors d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària i Batxillerat.
Coordinen aquesta activitat: Shaila García Catalán, Professora Titular de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I de Castelló; Francisco Fernández Beltrán, Titular de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I de Castelló; Javier Marzal Felici, Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I; Aaron Rodríguez Serrano, Professor Titular de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I.
13:00 h-13:15 h Acte de Clausura de la Jornada “Cinemaula. Experiències sobre Educació Mediàtica en els nivells educatius no universitaris. Javier Marzal Felici, Director de la Càtedra RTVE “Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica” de la Universitat Jaume I; Representant de la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana; Esteban Mayoral, Subdirector del Centre d’Innovació i Responsable de Impulsa Visió RTVE.
LLOC DE REALITZACIÓ//
ONLINE. Plataforma Google Meet a través de l’enllaç que es facilitarà per correu electrònic.
PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS//
Es convoca una crida per a la presentació de Comunicacions (Call For Papers). Les propostes de Comunicacions hauran d’arribar abans del 16 d’octubre de 2023. El 20 d’octubre es farà pública l’acceptació i/o rebuig de les propostes de comunicació presentades, sobre els projectes d’educomunicació, projectes d’innovació educativa o presentació d’experiències d’aula sobre educació mediàtica en els nivells no universitaris. Les propostes o resums de les Comunicacions compliran les següents característiques:
–Format pdf.
–Extensió màxima de 500 paraules.
–S’inclourà: Títol en castellà o valencià; 3 o 5 paraules clau; introducció amb la justificació o contextualització de l’experiència didàctica, de la rellevància del tema; referències documentals o bibliogràfiques més destacades (si escau); objectius de l’experiència d’aula, projecte d’innovació o projecte de formació en el centre educatiu; i resultats de l’experiència.
–El nombre màxim d’autors serà 5.
–Les propostes hauran d’enviar-se a la Càtedra RTVE-UJI: marzal@uji.es i a azkunaga@uji.es
–Es publicarà un llibre d’actes, que contindrà els resums de les ponències, comunicacions i experiències d’aula presentades.
En cas de ser seleccionada la proposta es presentarà el dia 28 d’octubre entre les 10 h i les 13 h en un màxim de 15 minuts amb suport textual, visual o audiovisual. Es donaran instruccions una vegada es seleccionen les propostes.
ORGANITZACIÓ DE LA JORNADA//
Càtedra RTVE “Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica” de la Universitat Jaume I.
Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV).
Red Alfamed, Red Interuniversitaria Euroamericana de Investigación sobre Competencias Mediáticas.
Grup d’Investigació ITACA-UJI – Investigacions en Tecnologies Aplicades a la Comunicació Audiovisual. IP: Javier Marzal Felici; Marta Martín Núñez.
Grupo d’Investigació GREAT UJI – Ensenyament, Aprenentatge i Tecnologia. IP: Francesc Esteve Mon.
Grup d’Investigació Q-HEART – Qualitat de Vida i Desenvolupament Sostenible des de la Música i les Arts. IP: Ana Mercedes Vernia Carrasco.
Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) d’Àmbit Artisticoxpressiu. Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació. Generalitat Valenciana.