Taller de Teatre Documental

Dues sessions de taller presencial:

Dijous 10 de novembre 15:30 a 18:30 h.

Divendres 11 de novembre 15:30 a 18:30 h.

LLOC: Las Cigarreras (Alacant)

+ Assistència a l'obra de teatre "Casa", de Cross Border Project,

Divendres 11 de novembre 19:00h.

LLOC: Aula de Cultura de la Fundación Mediterràneo d'Alacant a les 19:00 h del dia 11.

Promoure una actualització pedagògica a l'àmbit artisticoexpressiu afavorint el treball col·laboratiu i en context.

Fomentar l'expressió artística i/o física, com a generadores de coneixement, potenciant el pensament divergent i la creativitat.

Conéixer el Teatre Documental i les seues possibilitats

Adquirir eines de creació documental

Desenvolupar habilitats per al treball amb comunitats

Elaborar entrevistes i processos de recerca de material

Crear peces a partir del material documental seleccionat

Reflexionar sobre la capacitat transformadora del Teatre Documental.

El Teatre Documental utilitza el teatre com a eina per donar veu i visibilitzar conflictes i històries de col·lectius i comunitats.
A través de tallers i processos d'entrevistes, es va configurant una dramatúrgia que narra la història real d'un col·lectiu.

Proposem que els professionals de l'ensenyament investiguen aquesta eina des d'allò educatiu i allò escènic.

Treballarem amb qüestions com:

com ens apropem a una comunitat amb què volem treballar un procés de teatre documental?

quina és la nostra responsabilitat, els nostres límits en aquest tipus de processos?

com podem aplicar aquest treball a les nostres aules?

com detectem les necessitats de la comunitat a les nostres aules?

Barrejant teoria, exemples escènics i jocs pràctics passarem per un procés d'entrevistes, construirem personatges basats en persones reals i investigarem les diferents maneres de jugar amb el material documental.

En aquesta ocasió es treballarà sobre el tema de casa, formant el taller partint de la creació i investigació de la nova obra de teatre documental verbatim de la companyia Cross Border.

Valladolid, 1982

Directora d'escena, dramaturga i art-educadora, és fundadora de The Cross Border Project.

Com a dramaturga ha publicat Nora,1959, (Autors al Centre, CDN), , Fiesta, Fiesta, Fiesta (V Programa de Nuevas Dramaturgias del INAEM) y Alicias buscan Maravillas ( V Laboratorio de Escritura Teatral de la SGAE). També signa ¿Qué hacemos con la abuela? (Festival Africà de Teatre Fòrum, Dakar); espectacles tots que també ha dirigit. Ha coescrit País Clandestino que s'ha vist al FIBA ​​de Xile, Argentina, Festival de Dijon i al MIT SaoPaulo.

Lucía Miranda

Ha obtingut el Premi L'Ull Crític de RNE de Teatre 2018, el Premi “José Luis Alonso” Joves Directors de l'ADE 2013 per Perdidos en Nunca Jamás, la Menció Especial del Jurat d'Almagro Off i els premis ACE i HOLA a Nova York al millor espectacle clàssic per De Fuente Ovejuna a Ciudad Juárez i el premi ONU Woman d'Amèrica Llatina contra la violència de gènere “El violento no es valiente” per Las Burladas per Don Juan, dirigint també l'adaptació teatral d'El hijo de la novia. Els seus espectacles s'han estrenat entre d'altres al Thalia Theatre de Nova York, al Teatro Sánchez Aguilar d'Equador, o al Centro Dramático Nacional d'Espanya.

Com a artista-educadora ha coordinat projectes i ha facilitat formacions de Teatre Aplicat a l'educació i la transformació social a centres d'Espanya, Senegal, França, Etiòpia, Bulgària, Noruega, Bolívia, Argentina, Uruguai i Estats Units.

Té un Màster en Teatre i Educació per la New York University (Beca Fulbright), un Màster en Gestió d'Arts Escèniques per l'ICCMU-Universitat Complutense i és membre del Director Lab del Lincoln Center de Nova York.

@luciarmiranda
@crossborderproj

4 al 30 d'octubre de 2022
Confirmació de l'1 al 6 de novembre de 2022