Què és el sucre lliure?
- els sucres afegits (refinats o sense refinar) als aliments pels fabricants, els cuiners o els consumidors.
- els sucres presents de manera natural en la mel, els xarops i sucs de fruita.
Les recomanacions de l’OMS no s’apliquen al consum dels sucres intrínsecs presents en les fruites i les verdures senceres fresques, encara que sí als seus sucs o concentrats de suc de fruites.
Recorda aquesta frase:
Per què aqueixa recomanació?
Perquè segons l’anàlisi de les últimes dades científiques, l’OMS pot afirmar que:
- Els adults que consumeixen menys sucres tenen menor pes corporal.
- Els xiquets amb nivells més alts de consum de begudes ensucrades tenen més probabilitats de patir sobrepés o obesitat que aquells amb un baix nivell de consum d’aquesta mena de begudes.
- Un consum de sucres lliures superior al 10% de la ingesta calòrica total produeix taxes més elevades de càries dental.
Per exemple, un adult que consumisca 2000 Kcal. hauria de reduir a menys de 25g el consum de sucres lliures, la qual cosa equival, aproximadament, a 6 terrossos de 4g o 2 sobres i mig. (1 gr. de sucre = 4 Kcal.)
En els xiquets, aquesta quantitat es redueix uns 13g. diaris, la qual cosa equival, aproximadament, a 3 terrossos o poc més d’un sobre.
Consum de sucre mitjà d’un xiquet espanyol en un any: 32Kg |
Jo no em pose tant de sucre no estem exagerant?
El problema del sucreno és tant el que li podem posar al café o la llet (que també). El problema recau sobretot en el sucre que no veiem, en el qual hi ha ocult en els productes, que aparentment no haurien de tindre sucre i ho tenen.
En els últims 30 anys, el consum de menjar processat s’ha duplicat. I no són sol aliments dolços, moltes vegades el sucre està en productes salats o aliments que considerem molt saludables, com podria ser sushi, amb 2 grams de sucre afegit per cada peça. Consumim molt sucre que no veiem i per tant no el percebem com a sucre. El 80% dels sucres que ingerim ens venen sense adonar-nos.
Per a fer-nos una idea, tenint en compte que un adult no ha de passar de 6 terrossos de sucre diaris i un xiquet no hauria de passar de 3 terrossos, una llanda de refresc de cola sense cafeïna té 9,25 terrossos. Això és 37g. Més de 3 terrossos del consum diari per a un adult i més del triple per a un xiquet… en solo en una llanda! Continues pensant que és exagerat?
Un adult sap distingir entre la publicitat i la informació. Els xiquets no saben distingir tots dos conceptes i és molt fàcil enganxar-los. Per això és molt perillosa la publicitat alimentària d’aquests productes que sabem que produeixen obesitat. Ficar joguets dins dels productes, utilitzar dibuixos animats, personatges famosos… Això caldria regularitzar-ho i prohibir-ho. A Espanya quasi 4 de cada 5 anuncis d’alimentació són amb perfils insans que en països com Xile o Anglaterra estarien prohibits. Però a Espanya, qui vigila els anuncis per a xiquetsno és el govern, és la pròpia indústria amb el codi PAOS. Codi que, per cert, incompleixen en un 90%.
Encara que després parlarem de com s’ha anat introduint el sucre en els aliments, aquests són alguns dels motius pels quals el sucre apareix tant en els aliments:
- És barat.
- Dona sabor.
- Fa que les galetes i els dolços estiguen més cruixents.
- És el responsable de daurar l’escorça de molts pans.
- També és un gran conservant perquè no es descompon ni s’evapora, podent transportar així els aliments a diferents parts del món.
- En ser plaent, el consumidor l’associa amb una cosa bona i torna a comprar-lo.
Sucre afegit |
No obstant això,no és un element dels quals la indústria alimentària traga pit i faça gala d’afegir-ho en els seus productes com poguera ser la fibra o l’oli d’oliva que, per poca quantitat que posen, l’assenyalen amb lletres enormes en la cara visible del producte. Com veurem més endavant, la indústria sucrera sap des de fa molts anys el perjudicial que és el sucre i per això l’oculta en les etiquetes dels seus ingredients sempre que pot. Tant és així que existeixen fins a 56 noms diferents per a nomenar el sucre, com per exemple: glucosa, sacarosa, fructosa, xarop de dacsa, mel, dextrosa, maltosa, sacarosa, concentrats de sucs de fruites… Són tots iguals, perquè són el mateix: sucre lliure.
A més de fixar-nos en els ingredients, podem veure la taula nutricional en la qual esmenta els hidrats de carboni i especifica dels quals quants són sucre. Però a Espanya no tenen l’obligació d’esmentar quina quantitat de sucre és afegit i quina quantitat és el propi de l’aliment. En altres països, com podem veure en la imatge, sí que ho identifiquen.
És més fàcil identificar els aliments que no tenen sucre afegit: vegetals, ous, carns fresques, peix fresc, fruites i fruita seca al natural. I de beguda, l’aigua.
Molta gent pensa que el sucre és un nutrient essencial, que el necessitem per a obtindre energia o que és l’únic component que alimenta al cervell. Però això és totalment fals, és un mite molt arrelat en la nostra societat i que utilitza la indústria per a justificar la inclusió de sucres en els productes que comercialitzen. Però parem a pensar un moment: Si el sucre anara necessari, com sobrevivia l’ésser humà abans de descobrir la producció de sucre a través de la canya de sucre o de la remolatxa sucrera? Evidentment, hi havia éssers humans abans d’aqueixos descobriments. Per tant, siguem crítics.
- La glucosa és vital per a les cèl·lules de tots els organismes del planeta i, en concret, per al correcte desenvolupament de les funcions cerebrals. Si no l’agreguem a la nostra dieta, el nostre cos pot produir-la de manera natural i en la quantitat que requereix. És, per tant, una font d’energia que pot ser metabolitzada per tots els òrgans del nostre cos, inclòs el nostre cervell.
- La fructosa, d’altra banda, és quasi exclusivament metabolitzada pel fetge.
L’exemple més gràfic el tenim en els egipcis, que obligaven les oques a menjar molt de sucre, per a provocar-los fetge gras i fer foie gras. Ara ho fan els francesos.
Per què és dolent el sucre, quina causa realment?
- Afecta a les dents.
- Augmenta el risc de patir sobrepés o obesitat.
- Augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars:
- Pot augmentar la pressió arterial i els triglicèrids.
- Pot provocar augment d’inflamació i estrés oxidatiu.
- Promou i facilita resistència a la insulina.
- Augmenta el risc de patir diabetis tipus 2.
- Pot danyar el teu fetge.
- Augmenta el risc de patir fetge gras.
- Pot produir malalties relacionades amb problemes en els ossos.
- Pot produir malalties relacionades amb la síndrome metabòlica.
- Pot augmentar el colesterol.
- El seu consum augmenta el risc de desenvolupar càncer.
- El seu consum primerenc (adolescència), pot provocar pèrdues en la memòria i l’aprenentatge.
- El seu consum primerenc (adolescència), pot augmentar la prevalença en malalties neurodegeneratives (alzheimer).
- Altera la percepció amb la qual es percep el sabor dolç dels aliments.
- Aporta, igual que l’alcohol, calories buides.
- Afecta als senyals de sacietat, motivant la ingesta.
- Augmenta el plaer obtingut pel menjar encara que les reserves d’energia estiguen completes.
- Pot ser addictiu.
Llavors és el sucre el causant de tot el dolent?
Hem d’aprendre a llegir les etiquetes per a ser consents del que consumirem i així poder ser crític en la nostra decisió de si finalment ficar aqueix producte en la nostra cistella diària o no. Obriguem els ulls i decidim per nosaltres mateixos. Si un dia volem consumir un producte malsà per ser un motiu festiu o una celebració, que el fem a gratcient i no pensant que estem ingerint un producte saludable quan realment no ho és.
Per a l’any 2020, els refrescos tindran un 10% menys de sucre. Això és propaganda per a fer-nos creure que la indústria pensa en la nostra salut. Un 10% en una llanda de cola que, com hem vist anteriorment té 37g., significa deixar-ho en 33,3g. Anem, que continua sent una barbaritat.
Articles com aquest tenen l’objectiu instruir i donar coneixement perquè siguem autònoms en les nostres decisions i que no ens enganye una indústria que farà tot el possible per a lucrar-se, independentment de la salut.
Us deixem un original vídeo del Comidista on Mikel López Iturriaga ens avança el futur dels pròxims productes que inundaran les prestatgeries dels supermercats. Els productes “sense sucre afegit”.
Estem veient ara com algunes empreses estan llevant l’oli de palma dels seus productes. Per exemple, Nocilla. La Nocilla, encara que li lleven l’oli de palma, continua sent un producte ultraprocesado no saludable. Doncs qualsevol brioixeria, galetes… que li lleven el sucre, continuarà sent un mal producte.
El que no sabíem fins fa poc és que, paral·lelament a això, la indústria sucrera estava actuant igual des de 1965 segons uns documents recuperats per investigadors de la Universitat de Califòrnia. De fet, alguns dels responsables de les manipulacions de la indústria tabaquera van col·laborar a falsejar estudis en la Sugar Association on es descartava la relació entre el sucre i unes certes malalties.
També es coneix ara que altres estudis que van finançar, revelaven que el sucre augmentava el risc de malalties cardíaques i el càncer de bufeta, o que les rates alimentades amb sucre tenien més colesterol que les alimentades amb midó. Aquests resultats demostraven el mal que provocaven els seus productes, així que van deixar de finançar estudis i les investigacions mai es van publicar. Jack Tatem, president de l’Associació del Sucre, es va presentar al seu consell i els va dir: “Si algú relaciona alguna vegada el sucre amb aquestes malalties, estem morts. Hem d’assegurar-nos que no hi haja consens”. Si no hi ha evidència, no hi ha problema.
El més sorprenent de tot és que si creàrem una llista de les coses que la indústria del tabac va fer durant 30 anys per a evitar la prohibició de fumar, veuríem que són exactament les mateixes que està fent la indústria alimentària amb el sucre: pagant a “científics” perquè facen estudis que afavorisquen a la indústria, pagant a organitzacions vinculades amb el càncer o el cor, pagant a pediatres, traient declaracions enganyoses en la premsa, qüestionant els mètodes dels estudis que no afavoreixen la seua postura… La indústria del tabac va fer totes aquestes accions i la indústria sucrera les està fent hui dia.
És increïble que encara hi haja “científics” defensant el sucre i la fructosa, però tot té sentit quan veus que les seues investigacions són totalment finançats per Coca-Cola, una empresa que té més de 650 productes que depenen del sucre i la fructosa. Qualsevol estudi que no siga independent i tinga conflicte d’interessos, no hauria de ser vàlid ni susceptible de ser publicat. A Espanya tenim alguns exemples pròxims, com a galetes carregades de sucre que col·laboren amb l’Associació Espanyola de Pediatria.
Hui els anuncis de tabac estan prohibits. Els de productes alts en sucre dirigits a xiquets no. Encara no.
- Nota informativa sobre la ingesta de sucres recomanada en la directriu de l’OMS per a adults i xiquets.
- Directriu: ingesta de sucres per a adults i xiquets. Resum.
- Sánchez García, A., (2016). La meua dieta coixeja, Espanya: Paidós Ibèrica.
- Llargues, J. F., (2016). Slow fast food, Espanya: Comanegra.
- Rodríguez Estrada, A., (2018). El llibre de sinazucar.org, Espanya: Plumadecristal.
- Documentals:
- Banyat en sucre 00.57:36.
- El Sucre: oculta a simple vista 00.04:04.
- Sugar is killing us 00.03:31 (sub. espanyol).
- La indústria del sucre ha manipulat la ciència durant anys 00.01:43.
- Els enganys dels productes infantils 00.03:02.
- TRUTH – Prepare to be in control 01.34:59.
- Com més sucre, més amarg 00.15:30.
- Espanya: més michelines que estavelles 00.55:43
- Notícies:
- L’escàndol del sucre: la indústria va pagar a Harvard per a ocultar els seus efectes negatius – El confidencial.
- El costat fosc del sucre – El Mundo.
- Pàgines web:
- Pel·lícules:
- Sugar Film 1.41:36.
- Ràdio:
- On s’amaga el sucre? – Ser saludable – Ràdio València 00.25:43
- Articles (en anglés)