El Conservatori Professional de Dansa de Novelda comença la seua activitat a l´any 1983, amb Raquel Alarcón i Elvira Torregrosa com a professores de Dansa Espanyola i Dansa Clásica. Hi estava ubicat en els soterranis de la Casa de Cultura, dirigida en aquell moment per D. Román Torregrosa Calvo. Ja a l´any 1984 va començar a conformar-se l´equip de docents, amb Esmeralda Segado, María Antonia de Castro i Alicia Rodríguez, juntament amb Elvira Torregrosa com a directora del conservatori, que van estar al capdavant, posant en funcionament el recentment inaugurat Grau Elemental de Dansa, que va iniciar la oficialitat dels Enseyaments Elementals al centre.

Les noves instal.lacions ja van ser inaugurades al curs 2008/09 gràcies a l´Ajuntament de Novelda que ho va fer posible i están ubicades al carrer Salvador de Madariaga, nº 16, convertint-se en unes de les millors instal.lacions per a estudiar dansa de tota la Comunitat Valenciana, que imparteix els Ensenyaments Elementals i Professionals de Dansa en les especialitats de dansa clàsica i dansa espanyola, baix la direcció de Maria Antonia de Castro fins a l´any 2022.

Ja en 2022 el conservatori, mitjaçant un acord entre l´Ajuntament i la Conselleria d´Educaciò, el centre va passar a formar part de la Xarxa de Conservatoris de la Generalitat Valenciana dependents de la Conselleria d´Educació sota la direcció de Beatriz Leal Escoda.