Atelier d’art Infantil

ATELIER: “Paraula d’origen francès que significa taller o estudi d’un pintor/a, d’un escultor/a o d’un modista”(RAE)

Amb aquest nou espai, ubicat al hall d’Infantil, pretenem transformar l’escola en un espai dinàmic, on la sorpresa, la metàfora i els diferents llenguatges expressius siguen presents. Ens basem en la teoría d “Art per processos”, on l’important és el gaudi i l’expressió, el procés en sí, no el resultat final, de fet, la majoria d’art que es produeix a l’atelier i a les pròpies aules és efímer.

Ens inspirem en Reggio Emilia, en el centre Remida i també en el projecte Recreacas, del grup de Renovació Pedagògica de Castelló i la part més audiovisual en l’espai de Telles de l’AECC i el Play Cube al Museu d’art Contemporani . A banda de fer formacions específiques del CEFIRE, Recreacas i Escola Imaxinada, hem rebut assesorament per part de Jenny Silvente, de @verpensarsentir. Bibliografia específica que ens ha servit per a comprendre el funcionament i esperit de Reggio Emilia, és: VECCHI VEA: “Art i creativitat en Reggio Emilia” (Editorial Morata).

Oferir espais interessants i diversos en materials ens obri un món de possibilitats i interaccions. Està distribuit en diferents micro-espais per a donar resposta a les diferents vessants i permetre diverses técniques artistíco-expressives i habilitats de motricitat fina.

Ens permet portar més lluny la imaginació i explorar diferents formes d’expressió amb tot el cos. Materials oberts, no específics ni estructurats, que podem trobar en el reciclatge i en la naturalesa, tenen infinites oportunitats per a ser descobertes.

La incorporació de la tecnologia és una altra eina que hui ens permet expandir els llenguatges. Projectors de llum, retroprojector, càmeres fotogràfiques, realitat augmentada… son exemples de materials amb diferents qualitats perceptives que ens ajuden a indagar en diverses habilitats i coneixements.

A continuació us deixem algunes de les produccions que realitzen els infants de 3 a 7 anys:



Atelier d’art a la tardor

Com pensàvem que aquest projecte podia interessar a altres docents, ens vam oferir al CEFIRE (Centre de Formació del Professorat) per tal de ser Centre Amfitrió i rebre a cinc escoles i compartir amb ells/elles la nostra experiència. Les escoles que ens visiten aquest curs 21-22 son: CEIP Ambaixador Beltrán (Almassora), CEIP Grangel Mascarós (L’Alcora) , CRA Celumbres (Cinctorres), CEIP PIO XII (Vila-Real) i CEIP Fernando de los Ríos (Burjassot).

L’intercanvi d’experiències entre docents permet el desenvolupament professional a través d’estades formatives durant el curs escolar 2021-2022, amb la finalitat de proporcionar-nos, en les respectives etapes, àrees, matèries i mòduls de la seua pràctica professional, l’aprenentatge i/o actualització de coneixements científics i pedagògics, així com l’adquisició d’habilitats metodològiques i el maneig i utilització didàctica de recursos que els centres educatius estan desenvolupant, a través de l’observació.

Descripció

Mostrar l’organització i el funcionament en viu de l’Atelier d’Art.

Objectius

1. Potenciar els diferents llenguatges i aplicar tècniques i recursos per a desenvolupar la imaginació , creativitat i gust estètic.
2. Expressar sentiments, desitjos i idees mitjançant l’expressió artística, valorant les produccions pròpies i les dels demès.
3. Fomentar la sostenibilitat, fent ús del material de rebuig per al reciclatge i reutilització.

Aspectes que es mostraran

1. Organització de l’atelier: temporalització, horaris, materials, avaluació…
2. Conceptualització: referents, bibliografia…
3. Relació amb els artistes locals: pintor Tasio, Melchor Zapata, Puntax… I col•laboració amb l’Ajuntament.
4. Microespais de l’atelier: escultura,  pintura, tela, paper, autoretrat, peces soltes, soltes, arquitectura…
5. Visita a l’atelier, amb l’alumnat.
6. Visita a altres espais d’Infantil: espai de llum, de joc simbòlic, psicomotricitat, pati, laboratori de ciències, aules.

Ressenya de l’assesora del Cefire específic d’Infantil M.José Puchol, tras la visita a la nostra escola: https://www.instagram.com/p/Cbu3veCNGUJ/?utm_medium=copy_link

En col•laboració amb l’Ajuntament de Benicàssim, la Biblioteca Municipal ens ha fet un prèstec de llibres d’Art per poder conèixer diferents tècniques i artistes i hem realitzat una visita a la Sala Escena per a veure l’exposició ‘Un mar de luz” d’Elenka.

Abril 2022