“Un mar net i sostenible”
ACTIVITAT: CONEIX, CUIDA,RESPECTA LA POSIDÒNIA
PRIMER ENCONTRE: Els monitors acudeixen al centre i es reparteixen per nivells. Cada nivell té
una xarrada de 45 min. Han presentat fotografies i vídeos de posidònia, animals marins i terrestres que depenen d’aquesta planta per a sobreviure. Han introduït a l’alumnat en l’experiència de conèixer la planta. Han estat súper interessats.
SEGON ENCONTRE: Eixida de tot l’alumnat a la Reserva Marina del Montgó. S’ha fet en 4 dies. Cada dia un cicle.
S’ha necessitat transport per a traslladar-nos a Dénia des dels Poblets, financiat el transport pel projecte ERASMUS+”KEEP YOUR WATER CLEAN”
La sessió s’ha dividit en 4 parts i ha tingut una duració de 4 hores. Des de les 9:30 a 13:30.
PRIMERA PART: Ens ha rebut el monitor (Jaume) davant del monument al peix lluna. Ens ha explicat que aquest peix viu en les nostres costes i que és un peix molt gran i planet. Cal cuidar-lo perquè queden pocs exemplars.
SEGONA PART: Hem anat per la Marineta Cassiana i hem passejat per damunt del “lecho posidonia”. Són les fulles de les plantes que s’han mort i se van acumulant fins que se sequen. Fan una barrera natural contra les tempestes i manté l’arena de la platja en el seu lloc. La posidònia produeix oxigen per a les plantes i peixos que viuen en el món marí i també deixa passar oxigen a l’aire que aprofiten els sers vius terrestres. Hem realitzatun peix amb material orgànic que hem trobat a l’arena de la platja.
Ha sigut molt divertit.
TERCERA PART: Hem recorregut tota la Marineta Cassiana passejant i hem caminat uns 2 km fins al paratge natural de les Rotes. Hen vist diferents tipus de costa: arena, pedra i roca. Jaume ha anat informant-nos dels peixos que es pesquen en la costa de La Marina Alta (pops, sèpies, peix lluna, daurades, gamba de Dénia… ) i animals que ens visiten de tant en tant com: dofins, tortugues, balenes… També anava dient el nom d’algunes plantes que es trobàvem. Hi ha més de 650 plantes i algunes d’elles són úniques en la nostra zona com el “Card Sant” i altres molt típiques del Mediterrani com el coscoll, llentisco, cardamom…
QUARTA PART: quan hem arribat al final del recorregut, ens hem sentat en les roques i Jaume ha explicat quins animals terrestres (la gran majoria són aus) formen part del paisatge de la Reserva Marina, alguns com: gavines, albatros, falcó pelegrí, àguila cua-barrera, conills, teixó, rabosa, jabalí. Ens hem quedat un poc al·lucinats, no esperàvem tanta flora i fauna en aquest espai xicotet i
únic com és el Montgò i La Marina Alta.
Hem gaudit molt i el temps ha passat volant.