El 25 de setembre de 2018 el cor de dues xiquetes, Nerea i Martina, deixarem de bategar a Castelló, en un nou cas de violència de gènere. Isabel Gallardo Sànchez, esglaiada per la noticia, decidí investigar sobre aquest tema. Així, donà amb la historia de les germanes Miraval, , Patria, Minerva y M.ª Teresa, anomenades les Papallones. Les tres varen ser assassinades el 25 de novembre de 1960 per oposar-se a la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo.
Des de 1981 Latinoamèrica commemora cada 25 de novembre el dia contra la violència de gènere. Anys més tard, a 1999, l’ONU declarà cada 25 de novembre Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere contra la Dona, en honor a les germanes Mirabal.
El 25 de setembre de 2018, el 25 de novembre de 1960 i en moltes altres dates, fallà el sistema i, especialment, fallàrem les persones. És per això que, de la connexió d’Isabel i Itziar Prats, la mare de Nerea i Martina, i la investigació d’Isabel, va nàixer una conclusió, una frase, un lema, que donà lloc al projecte “El batec de les papallones depén de la teua actitud”. El projecte parteix de l’efecte papallona, concepte de la teoria del caos llançada el 29 de desembre de 1972 i que implica que, si en un sistema se produeix una xicoteta pertorbació o canvi inicial, es generarà un efecte considerablement gran a curt o mitjà termini. Dit d’altra manera i seguint a Edward Norton Lorenz: “si es parteix de dos mons o situacions globals quasi idèntics, però, en un d’ells, hi ha una papallona aletejant i en l’altre no, a llarg termini, el món amb la papallona i el món sense la papallona acabaran sent molt diferents”.
Eixa força que pot arribar a tindre una cosa tan aparentment xicoteta com pot ser l’aleteig d’una papallona és la idea principal d’aquest projecte: com la nostra actitud, les nostres xicotetes accions, poden arribar a la consecució d’un món igualitari, sense violència de gènere.
Per a aconseguir-ho, l’educació cobra un paper fonamental. És per això que aquest projecte ha arribat a centres escolars i a diferents associacions i entitats de tota Espanya, que es van omplir de papallones per denunciar el rebuig a la violència de gènere. Aquestes papallones son el símbol de l’acció, de la força, del canvi.
Aquest any, Isabel i Itziar proposen una activitat que exigeix un major compromís: signar amb la pròpia empremta digital per comprometre’s amb el rebuig a la violència de gènere mitjançant la campanya“deixa la teua empremta, implica’t, identifica’t contra la violència de gènere“.
Ara que ja coneixes el projecte, està a les teues mans ser la papallona que aleteja. Està a les teues mans contribuir al canvi. Suma’t al projecte!
Per un món millor i igualitari SENSE violència de gènere, EDUQUEM.