En aquest projecte treballarem sobre gestió emocional i salut mental a través de diferents activitats que permetin als adolescents, nens i nenes reconèixer les seves pròpies emocions com una primera eina per aprendre a gestionar-les. Farem grups de treball amb alumnes de diferents nacionalitats, investigació dels aspectes de la neurociència relacionats amb les emocions, experiències a través de lectures, art…. encara que es tracti d’un projecte eminentment pràctic, procurarem comptar a més a més amb elements de formació tant per a professors com per a alumnat. D’altra banda, l’alumnat espanyol servirà com a suport per als estudiants d’espanyol d’altres nacions a l’estudi de l’idioma. Finalment, es farà ús d’aquest projecte per treballar durant tot el curs acadèmic i com a suport per a la trobada física a través d’Erasmus+ entre Espanya i Itàlia. per això es planificarà activitats amb els alumnes junts per al mes de març i abril, en què es produiran les visites.
En este proyecto trabajaremos sobre gestión emocional y salud mental a través de diferentes actividades que permitan a los adolescentes,niños y niñas reconocer sus propias emociones como una primera herramienta para aprender a gestionarlas. Haremos grupos de trabajo con alumnos de diferentes nacionalidades, investigación de los aspectos de la neurociencia relacionados con las emociones, experiencias a través de lecturas, arte…. aunque se trate de un proyecto eminentemente práctico, procuraremos además contar con elementos de formación tanto para profesores como para alumnado. Por otra parte, el alumnado español servirá como apoyo para los estudiantes de español de otras naciones en su estudio del idioma. Por último, se hará uso de este proyecto para trabajar durante todo el curso académico y como soporte para el encuentro físico a través de Erasmus+, entre España e Italia. por lo que se planificará actividades con los alumnos juntos para el mes de marzo y abril, en los que se producirán las visitas.
https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/como-estas
ACTIVITAT 1
La primera activitat que hem fet ha estat la recollida de les autoritzacions per part de les famílies per poder participar en el projecte ja que haurem de pujar a la plataforma les evidències i fotografies de tot allò que anem a fer. Així mateix participarem de videoconferències amb els companys de Llíria i Itàlia.
ACTIVITAT 2
Atés que la finalitat del projecte és la gestió emocional, la classe de primer de primària ha començat per treballar una de les emocions bàsiques que ens ha proposat l’altre centre. En aquest cas, començarem per la TRISTESA. A través de fotografies hem estat observant i pensant. La pregunta era clara: Què passa en la teua fotografia? en total hi havia 6 fotografies diferents i algun alumnat compartia imatge per la qual cosa les interpretacions de les imatges eren diverses. Les imatges han sigut les següents:
Aquestes imatges han portat a diferents respostes:
-Està avorrida, està cansada, plora perquè sa mare no està, plora perquè té dolor, li fa mal el cap….
A partir d’aquestes primeres observacions hem anat verbalitzant fins que en alguns casos ha aparegut la paraula tristesa i han pogut fer la relació de tot allò que fem quan tristos. Alguns plorem, alguns ens amaguem, altres s’aparten, altres demanen contacte…. Cadascú té una reacció a la tristesa.
ACTIVITAT 3
A partir del que hem parlat en les fotografies hem pensat què podem fer quan estem tristos. Tots i totes estem d’acord en que no ens agrada estar tristos i que necessitem saber què fer. Sovint les respostes impliquen la participació d’una altra persona. Hem tractat de diversificar les respostes ja que no sempre tindrem a alguna persona prop tot i que la tristesa amb companyia diuen que és més xicoteta. Totes aquestes respostes les hem anat anotant en la pissarra. Totes les aportacions han fet una pluja d’idees que hem utilitzat per omplir la nostra roda d’opcions. Cadascú ha anat dibuixant les opcions que tenim per a quan ens vinga la tristesa.
També hem parlat que la tristesa no dura sempre. Que acaba anant-se’n encara que de vegades torna.