2023-2024 LA MÚSICA EN CLAU EUROPEA

Estem super emocionats de compartir amb vosaltres la nostra nova aventura: ens llancem en el món de la internacionalització! Volem explorar i aprendre com es manegen els conjunts musicals en altres llocs i com s’integren en projectes chulísimos que connecten diferents àrees i fomenten l’aprenentatge a través de projectes super interessants.
El nostre pla és senzill però ambiciós: volem portar en el nostre centre al següent nivell, organitzant activitats artístiques increïbles amb els nostres conjunts i donant-li un gir modern a com col·laborem entre diferents departaments. Serà una transformació total!
Com ho farem? Perquè ens anem d’aventura en un altre centre per a espiar una miqueta (però de manera educada, clar) com gestionen els seus grups musicals i com se les arreglen amb estos projectes que unixen diferents àrees. Volem veure de prop els seus trucs i estratègies per a treballar en equip i crear projectes que realment unisquen i emocionen.
I el millor de tot és que no sols aprendrem un munt, sinó que també millorarem les nostres habilitats. El nostre equip tornarà amb un munt d’idees fresques i noves habilitats en l’organització i gestió de conjunts musicals, i com no, en la creació de projectes artístics que trenquen barreres entre departaments. A més, esperem que tot això ens ajude a ser més col·laboratius, a treballar millor en equip i a entendre’ns millor els uns en els altres.
Així que ja sabeu, estigueu atents a les nostres novetats i aventures internacionals! Estem llestos per a portar la nostra música i creativitat més enllà de les nostres fronteres.

ERASMUS 2024. DIA 1

El primer dia, la nostra delegació de professors va ser rebuda per la directora Liliana Leal i els caps d’estudis Katerina Mikusova i Paulo Silva. El nostre director, el Sr. Antonio Rodríguez, va fer acte de lliurament d’un present com a record de la nostra trobada. En la recepció, vam tindre l’oportunitat d’escoltar els alumnes dels últims cursos de corda i piano en agrupacions cambrístiques.

A continuació, ens van realitzar una visita guiada pel centre, on vam poder veure les característiques de les instal·lacions, els recursos i materials didàctics; destacant els tres auditoris (un simfònic, un mitjà i un altre de cambra), llocs per a deixar els instruments (taquilles i sales), menjadors i sales de descans de l’alumnat; així com suficients cabines perquè tots els alumnes estudien tots els dies en elles, amb horari fix assignat.

La visita va continuar amb una entrevista amb el director de l’orquestra ARTAVE, el professor Luis Machado, que ens va explicar amb tot detall el funcionament del pla d’estudis i la gestió de l’orquestra com a eix vertebrador del projecte educatiu.

I finalitzem el dia assistint a l’assaig general de l’orquestra simfònica ARTAVE amb un director convidat que portava tota una setmana d’assajos treballant amb ells.

ERASMUS 2024. DIA 2

Guiats per la cap d’estudis Katerina Mikusova, en el segon dia vam poder assistir als assajos parcials de diferents cursos i entrevistar-nos tant amb l’alumnat com amb el professorat. Continuem veient part de les instal·lacions, com a sales d’estudi per a piano complementari (amb 12 pianos electrònics), l’aula d’informàtica musical (amb taules especials per a ordinador amb piano davall, així com taules de mescla tant de so com d’imatge i altaveus incorporats); així com patis, pistes esportives i un amfiteatre exterior que funciona per a xicotets concerts a l’aire lliure.

El cap d’estudis Paulo Silva ens va acompanyar durant la resta de la vesprada, en la qual assistim a l’assaig general de l’Orquestra de vents, i vam poder parlar amb el director Luciano Pereira, qui ens va explicar els detalls del funcionament d’esta orquestra. El nostre director va conversar amb l’alumnat sobre la seua experiència en *ARTAVE.

La persona encarregada del registre i difusió de les activitats de *ARTAVE ens va realitzar una xicoteta visita per la cabina de control d’imatge i so de l’Auditori Simfònic.

El dia va finalitzar amb l’assistència al concert de l’Orquestra de Vents, on el professor de saxòfon Fernando Ferreira va intervindre com a solista.

ERASMUS 2024. DIA 3

La cap d’estudis Katerina Mikusova ens va mostrar l’Auditori III, especialment usat per a proves d’admissió i exàmens d’interpretació de cadascuna de les especialitats. Ens va donar més detalls sobre com funcionaven estos exàmens, i a continuació vam anar a veure l’assaig de l’orquestra Artavinhos, dirigida pel professor Xavier Ribeiro i intercanviem impressions sobre el treball orquestral amb el seu director i amb l’alumnat de 12/14 anys que la integra.

Després visitem la cantina del centre, on l’alumnat té la possibilitat tant d’emportar-se el seu propi menjar com adquirir alguna cosa allí. El centre també compta amb altres sales amb microones, atés que passen gran part del dia allí.

El punt culminant del dia va tindre lloc a l’Auditori I amb el concert de l’Orquestra Simfònica ARTAVE, en el qual vam poder gaudir d’un programa d’alt nivell compost per la *Overtura Don Giovanni de Mozart, el concert núm. 2 per a piano i orquestra de Dimitri Xostakóvitx i la Simfonia núm. 8 de Dvorak.

En finalitzar el concert vam poder xarrar amb la solista de piano, Isolda Crespi Rubio, que és professora del centre i repertorista.

ERASMUS 2024. DIA 4

Sent el festiu nacional del Dia de la Llibertat, el centre ens va organitzar l’assistència a un concert privat de música tradicional portuguesa, on tres cantants de Fado, acompanyats per instruments tradicionals, ens van interpretar un ampli repertori popular. En finalitzar el concert, vam tindre l’ocasió de xarrar amb una de les cantants, que a més és antiga alumna de ARTAVE.

ERASMUS 2024. DIA 5

Comencem el matí amb una sessió intensa de treball, per a anar posant en orde totes les experiències i aprenentatges d’estos dies.

Després visitem les instal·lacions de *ARTAVE a la ciutat de Famalicão de la mà de la directora Liliana Leal i el cap d’estudis Paulo Silva i vam ser rebuts amb un quintet de vent d’alumnes d’últim curs, i posteriorment ens van mostrar el treball que realitzen amb l’Orquestra de Jazz, composta pels alumnes dels últims cursos; on el professor Xavier *Ribeiro treballa amb ells arranjaments de temes de Jazz potenciant la improvisació i l’aproximació a un llenguatge diferent.

La visita va acabar amb un xicotet moment musical de la Brass Band.

En l’acte de clausura de la visita es va parlar concretant diferents possibilitats d’intercanvi amb diferents agrupacions de tots dos centres per a bastir ponts d’intercanvi futurs.

D’esta manera posàvem punt final a una fructífera setmana , en la qual hem pogut extraure interessants aprenentatges , així com importants contactes que facilitaran i milloraran futures activitats amb el nostre alumnat.

El projecte “La música en clau europea” està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea. El contingut d’esta publicació és responsabilitat exclusiva del CPM Mestre Tárrega i ni la Comissió Europea, ni el Servici Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE) són responsables de l’ús que puga fer-se de la informació ací difosa.