El passat 16 de febrer els alumnes de 2ESO es van convertir per un dia en arqueòlegs per tal de descobrir una de les joïes del nostre patrimoni prehistòric: El Santuari del Plà de Petracos a Castell de Castells.
Es tracta d’un conjunt pictoric de quatre pintures disposades al voltant d’una central coneguda com el orant, per la seua actitut agenollat amb els braços oberts orant al Sol. Altres temes representats son la fertilitat, els cicles agraris o la familia. Les pintures estan datades en el 8000 b.p (before present) i es corresponen en l’inici de la revolució agrícola a les nostres terres: el neolític. Tenen la singularitat de pertanyer a un estil que només trobem en la provincia d’alacant, més especificament a les comarques centrals; conegut com art macroesquemàtic per el seu tamany, que pot arribar a 1m 20cm d’alçada.Més enllà trobem una quinta representació d’un cervol ferit corresponent a l’etapa llevantina.
Els alumnes de 2ESO van poder coneixer insitu este singular santuari on els seus avantpassats remots acudien a celebrar la sacralitat de la natura i a enfortir llaços, (ja que es tractava de xicotets grups dispersos per la montanya alicantina). Tanmateix van poder ampliar la informació en el museu de Castell de Castells, on a banda de coneixer el llogaret(Aialt) simbol de la resistència del visir Al-Azrach van poder visitar el museu etnològic i coneixer les parctiques i costums agraries dels seus avis més recents però també hereus d’aquells primers agricultors i ramaders del neolitic que van arribar per la mar.
{gallery}petracos18{/gallery}