Dissabte passat, dia 16 de novembre, l’IES Victoria Kent, dins del seu projecte d’innovació i investigació educativa Mar sens plàstic – Terra amb arrels, va anar a la platja del Pinet-La Marina a fer la ja clàssica neteja de residus plàstics i microplàstics (i allò que no són plàstics), proposant a la vegada una jornada de convivència, conscienciació, divulgació científica i humanística, així com ciència ciutadana.
A la cita assistiren persones de tots els col·lectius que formen part de la comunitat escolar IES Victoria Kent, alumnat des de 1er ESO a 2n batxillerat i cicles formatius, les seues famílies, així com l’alumnat, professorat i famílies dels col·legis adscrits i altres centres educatius. Tots ells coordinats per professorat de l’IES Victoria Kent pertanyent als departaments d’Anglés, Biologia i Geologia, Geografia i Història, Llengües Clàssiques, Matemàtiques i Orientació. I amb l’inestimable suport científic i didàctic de l’alumnat del Máster de Professorat de Secundària de la especialitat de Biologia i Geologia de la universitat Miguel Hernández d’Elx. En total, més de 130 persones.
L’activitat és va organitzar per trams horaris, amb neteja fins les 11:00, on els participants es distribuïren per equips, amb un grup per la duna, un altre mòbil per la platja, l’altre per la pinada i ú més fent mesuraments científics dels nivells de concentració de plàstic en quadrants d’arena.
Es van arreplegar més de 140 kg d’escombraries plàstiques i d’altres tipus, com enderrocs, que contaminaven la platja i la pinada: plàstics d’ampolles, de gots, d’embolcalls, tovalloletes, però fins i tot de canonades de reg, vidres, caixes de pizza o el casc abandonat d’un catamarà. Una altra dada: es van recollir dues marraixes de 8 litres plenes de burilles en un transsecte de 1 km. lineal de platja.
Una cosa és sentir i saber que les platges estan contaminades i una altra és recollir el fem i la brutícia de la natura ú mateix, i veure els residus tots junts amuntegats en bosses i bosses, després de dues hores recollint-los. Si així no es prenguera consciència, és que no hi hauria esperança.
A partir de les 11:30, després d’un breu recés per a l’àpat, varen començar els tallers didàctics, organitzats pels departaments de Biologia i Geologia i el seu alumnat de màster, i el de Llengües Clàssiques i Geografia i Història i el seu alumnat de 1r de batxillerat, que feren interessants i divertits tallers i jocs de ciència i humanitats: el de Gammificació, de Flora i fauna dels litorals, Tortugues marines, Meduses del Mediterrani, de CRISPR-Bacteris de les salines de Santa Pola, d’Espècies invasores, de Salvament marítim, tots ells creats i guiats per l’àrea de Biologia de la jornada, mentres que també hi hagué un taller de Corografia antiga del Sinus Ilicitanus, creat i guiat per l’equip d’humanitats.
En definitiva, el PIIE Terra amb arrels, hereu del PIIE Mar sense plàstic, en el IES Victoria Kent, té com els seus objectius didàctics la interdisciplinarietat, la funcionalitat i transferència dels aprenentatges, mitjançant, entre d’altres, accions com aquesta, de voluntariat ambiental, social i cultural i la pràctica de metodologies d’aprenentatge-servei, que lliguen solidària i inextricablement la comunitat escolar amb la societat en el procés educatiu, per a maximitzar la significativatat dels aprenentatges.
En gener faran la pròxima eixida de cap de setmana, de transferència de coneixement, oberta a tota la comunitat, en la qual es donarà a conèixer i estudiarà l’origen antic de la comarca, mitjançant la visita al Portus Ilicitanus, o siga, a la Santa Pola del món antic.
Moltes gràcies per la vostra participació!
Equip Terra amb Arrels