La mediació contribueix a regular la convivència en el centre desenvolupant actituds i habilitats relacionals positives, prevenint la violència, intervenint constructivament enfront dels conflictes i propiciant la reparació responsable i la reconciliació entre persones que passen molt de temps juntes.

Aquesta mediació es basa en el diàleg, la cooperació i la responsabilitat de cada persona en el manteniment d’un clima pacífic. Aquest curs escolar 2022-2023 contem amb un total de 10 mediadors/es de 5é i 6é formats necessàriament i prèviament pel coordinador de convivència i la orientadora del centre educatiu.

Quin és el rol del mediador/a?

  • Les persones que es troben en una situació conflictiva poden optar per demanar la intervenció del mediador a l’hora del pati i del menjador escolar
  • El mediador reuneix les persones en conflicte i els explica que treballaran per canviar la situació. La participació és sempre voluntària i allò que es
    diu és confidencial.
  • El mediador no jutja, ni dóna consells, ni pren decisions: no té poder.
  • ƒHi ha tres normes: parlar sense interrompre, evitar les desqualificacions i cooperar en la recerca d’una via de sortida.
  • Els protagonistes del conflicte decideixen per ells mateixos allò que més els satisfà, el poder de decisió és a les seves mans. Un cop comença la trobada, el mediador escolta a cada persona per separat i mira de posar-se en el seu lloc per tal d’entendre com veu la situació, com la fa sentir i què li suposa. A continuació treballa per elaborar una definició conjunta del conflicte que reculla les preocupacions de cada part.
  • Després convida a formular el màxim d’idees creatives i suggeriments per canviar la situació. Els protagonistes del conflicte n’escolliran les dues o tres més interessants i les exploraran, cooperant en la busca d’una via satisfactòria pels dos.
  • Finalment, es pren una decisió i es plena conjuntament un acta de comú acord. El seu futur compliment depèn de que, durant la trobada, s’hagen transformat les actituds negatives d’una persona envers l’altra en reconeixement i revalorització mútues.