Sabies que amb només llet, calor i un poc de màgia (bé, suc de llima), pots fer formatge? A l’Aula Oberta, junt amb els nostres companys del laboratori, ens vam posar el davantal i ens vam convertir en autèntics artesans del formatge fresc.
L’activitat va ser una combinació perfecta entre ciència, cuina i sorpresa. Gràcies al nostre profe Jose, vam aprendre que el formatge no apareix per art de màgia a la nevera, sinó que és el resultat d’un procés fascinant:
• Escalfàrem la llet, amb cura i molta paciència.
• Afegírem el suc de llima… i va començar la transformació!
• Observàrem com es separaven el sèrum i la quallada, una part sòlida que començava a assemblar-se al nostre formatge.
• Després utilitzàrem una estamenya, una tela fina perfecta per colar, amb la qual vam escórrer bé la quallada. Ací va fer falta una mica de força i moltes ganes de prémer!
• Finalment, vam donar-li forma… i el vam tastar!
A més de descobrir conceptes com fermentació, solidificació o filtratge, aquesta experiència ens va ajudar a treballar l’atenció, la higiene, l’autonomia i, com no, el gust per fer les coses per nosaltres mateixos.
Jose ens va portar un acompanyament perfecte per a degustar el nostre formatge: pa torrat i melmelada de maduixa. Perquè a l’Aula Oberta aprenem amb els cinc sentits… i de vegades, fins i tot amb un poquet de sabor a formatge casolà.











