Nova revisió LliureX 21.2022

La revisió LliureX 21.2022 és una evolució assentada sobre la sòlida base de la seua predecessora, que arriba repleta d'interessants millores i novetats com les següents

  • Recursos didàctics renovats, amb un ampli i selecte catàleg de recursos i aplicacions per a tots els nivells educatius. Et convidem a provar les activitats interactives i simulacions accessibles mitjançant el nou visor 'Simplayer', les aplicacions enfocades a infantil com 'Assemblea' i 'Run-o-Matic', per destacar algunes, i les noves utilitats d'aula com 'Alea', 'PintaScreen' i 'Vigília', que poden ser de gran ajuda per al treball en classe.
  • Noves utilitats multimèdia, per a realitzar múltiples transformacions sobre tot tipus d'arxius multimèdia de manera senzilla i àgil amb 'Reimage' i 'FFConversor', o generar vistoses creacions amb 'Emmarcat', 'Fotoalbum' i 'Marcapàgines', a un clic de ratolí.
  • Control d'accés reforçat, sobre la base de la nova funcionalitat d'inici de sessió amb usuaris d'identitat digital, definits dins del marc del projecte Centre Digital Col·laboratiu (CDC), que en combinació amb altres eines i opcions de configuració com 'LliureX Access Control' i l'activació de l'usuari convidat, millorarà considerablement la privacitat de les dades i la protecció del sistema.
  • Última versió de l'escriptori Plasma de KDE, que comença a evolucionar cap a la millora de l'experiència amb dispositius tàctils. Després d'aquest primer pas, continuarem treballant per a oferir pròximament un nou sabor 'Tàctil' on el teclat en pantalla, els nous menús i el suport als gestos permetrà una interació el més amigable possible amb aquesta mena de dispositius. El nou escriptori Plasma inclou també altres interessants millores com la facilitat de personalització del color del tema.
  • Reorganització del Centre de Control de LliureX (Zero-Center), perquè et resulte més senzill trobar el que necessites, amb noves categories per a 'Multimèdia' i 'Cicles Formatius', i una completa renovació de la categoria 'Recursos'. A més, el catàleg d'opcions disponibles estarà adaptat al perfil de la persona que accedisca al sistema, diferenciant entre alumnat, professorat i administració.
  • Simplificació dels sabors de LliureX, on 'Infantil' i 'Multimèdia' (antic sabor 'Música')  han sigut descartats per a aquesta  nova revisió, ja que la instal·lació de les aplicacions que incloïen és ara fàcilment accessible des de Zero-Center.
  • Millores en accessibilitat, aspecte fonamental per a qualsevol sistema operatiu actual, amb noves eines com 'Access Helper' i 'Access Docker' que faciliten la configuració de diverses opcions i ajustos (zoom, lupa, filtres de color, punters d'alta visibilitat, fonts...) i aporten valors afegits com la gestió de perfils i un sintetitzador de veu per a lectura de textos.
  • Eines pròpies de LliureX, com el 'Client de OneDrive', 'Remote Installer', 'Open Sysclone' i 'Dpkg-Unlocker', revisades i millorades.
  • Protecció de l'estabilitat del sistema, encaminada a previndre l'eliminació accidental de paquets essencials per al sistema que podrien deixar-lo en un estat inconsistent o fins i tot inutilitzable en desinstal·lar o instal·lar programes.

No és difícil adonar-se que LliureX 21.2022 és molt més que una evolució tecnològica: s'ha posat gran èmfasi a intentar incrementar el valor que el sistema aporta a les persones que l'utilitzen i, especialment, a la comunitat educativa. L'objectiu principal no és cap altre que proporcionar les eines necessàries per a desenvolupar-se amb la màxima versatilitat i eficàcia i amb les mínimes complicacions possibles, tant dins com fora de l'aula, sense descurar aspectes tan importants com la privacitat i la compatibilitat amb les més modernes tecnologies.

Si el teu sistema es troba en la versió LiureX 21.07, pots passar-te a LliureX 21.2022 de forma senzilla amb l'Actualitzador de LliureX 'LliureX Up'. Si estàs en una versió anterior, pots descarregar LliureX 21.2022 per a instal·lar-lo.

En qualsevol cas, t'animem a provar aquesta nova revisió que, des de l'equip LliureX, hem preparat amb gran il·lusió i amb la clara convicció de continuar impulsant un accés universal a les TIC, promovent l'ús del programari lliure.