LliureX continua el seu procés de constant evolució. La revisió LliureX 21.2023 constitueix una nova fita que consolida el treball realitzat sobre la base de l'anterior, LliureX 21.2022, en què es van introduir nombroses novetats que s'han anat millorant i enriquint per a conferir-los més estabilitat i funcionalitat. En aquest sentit, podríem destacar:

Si ja estàs en LiureX 21, pots passar a LliureX 21.2023 de manera senzilla amb l'Actualitzador de LliureX 'LliureX Up'. En qualsevol altre cas, també pots descarregar LliureX 21.2023 per a instal·lar-lo.

Des de l'equip LliureX, us animem a provar aquesta nova revisió i confiem que siga del vostre grat.

La revisió LliureX 21.2022 és una evolució assentada sobre la sòlida base de la seua predecessora, que arriba repleta d'interessants millores i novetats com les següents

 • Recursos didàctics renovats, amb un ampli i selecte catàleg de recursos i aplicacions per a tots els nivells educatius. Et convidem a provar les activitats interactives i simulacions accessibles mitjançant el nou visor 'Simplayer', les aplicacions enfocades a infantil com 'Assemblea' i 'Run-o-Matic', per destacar algunes, i les noves utilitats d'aula com 'Alea', 'PintaScreen' i 'Vigília', que poden ser de gran ajuda per al treball en classe.
 • Noves utilitats multimèdia, per a realitzar múltiples transformacions sobre tot tipus d'arxius multimèdia de manera senzilla i àgil amb 'Reimage' i 'FFConversor', o generar vistoses creacions amb 'Emmarcat', 'Fotoalbum' i 'Marcapàgines', a un clic de ratolí.
 • Control d'accés reforçat, sobre la base de la nova funcionalitat d'inici de sessió amb usuaris d'identitat digital, definits dins del marc del projecte Centre Digital Col·laboratiu (CDC), que en combinació amb altres eines i opcions de configuració com 'LliureX Access Control' i l'activació de l'usuari convidat, millorarà considerablement la privacitat de les dades i la protecció del sistema.
 • Última versió de l'escriptori Plasma de KDE, que comença a evolucionar cap a la millora de l'experiència amb dispositius tàctils. Després d'aquest primer pas, continuarem treballant per a oferir pròximament un nou sabor 'Tàctil' on el teclat en pantalla, els nous menús i el suport als gestos permetrà una interació el més amigable possible amb aquesta mena de dispositius. El nou escriptori Plasma inclou també altres interessants millores com la facilitat de personalització del color del tema.
 • Reorganització del Centre de Control de LliureX (Zero-Center), perquè et resulte més senzill trobar el que necessites, amb noves categories per a 'Multimèdia' i 'Cicles Formatius', i una completa renovació de la categoria 'Recursos'. A més, el catàleg d'opcions disponibles estarà adaptat al perfil de la persona que accedisca al sistema, diferenciant entre alumnat, professorat i administració.
 • Simplificació dels sabors de LliureX, on 'Infantil' i 'Multimèdia' (antic sabor 'Música')  han sigut descartats per a aquesta  nova revisió, ja que la instal·lació de les aplicacions que incloïen és ara fàcilment accessible des de Zero-Center.
 • Millores en accessibilitat, aspecte fonamental per a qualsevol sistema operatiu actual, amb noves eines com 'Access Helper' i 'Access Docker' que faciliten la configuració de diverses opcions i ajustos (zoom, lupa, filtres de color, punters d'alta visibilitat, fonts...) i aporten valors afegits com la gestió de perfils i un sintetitzador de veu per a lectura de textos.
 • Eines pròpies de LliureX, com el 'Client de OneDrive', 'Remote Installer', 'Open Sysclone' i 'Dpkg-Unlocker', revisades i millorades.
 • Protecció de l'estabilitat del sistema, encaminada a previndre l'eliminació accidental de paquets essencials per al sistema que podrien deixar-lo en un estat inconsistent o fins i tot inutilitzable en desinstal·lar o instal·lar programes.

No és difícil adonar-se que LliureX 21.2022 és molt més que una evolució tecnològica: s'ha posat gran èmfasi a intentar incrementar el valor que el sistema aporta a les persones que l'utilitzen i, especialment, a la comunitat educativa. L'objectiu principal no és cap altre que proporcionar les eines necessàries per a desenvolupar-se amb la màxima versatilitat i eficàcia i amb les mínimes complicacions possibles, tant dins com fora de l'aula, sense descurar aspectes tan importants com la privacitat i la compatibilitat amb les més modernes tecnologies.

Si el teu sistema es troba en la versió LiureX 21.07, pots passar-te a LliureX 21.2022 de forma senzilla amb l'Actualitzador de LliureX 'LliureX Up'. Si estàs en una versió anterior, pots descarregar LliureX 21.2022 per a instal·lar-lo.

En qualsevol cas, t'animem a provar aquesta nova revisió que, des de l'equip LliureX, hem preparat amb gran il·lusió i amb la clara convicció de continuar impulsant un accés universal a les TIC, promovent l'ús del programari lliure.

LliureX 21 naix amb el mateix propòsit de sempre: facilitar l'accés a les TIC i promoure l'ús del programari lliure, oferint als seus usuaris una experiència agradable i senzilla, amb tot el que això implica. Aspectes com la compatibilitat amb el maquinari més actual, l'accés al programari d'última generació i la seguretat, són els tres grans pilars en els quals tot sistema modern ha de sustentar-se, i que justifiquen la importància de mantindre's al dia. El salt a LliureX 21 comporta tots aquests beneficis i moltes altres novetats i valors afegits, entre els quals destaquem:

 • Última versió de l'escriptori Plasma de KDE, entorn sòlid i personalitzable que inclou interessants i pràctiques aplicacions com el potent gestor d'arxius Dolphin o el versàtil visualitzador de documents Okular.
 • Editor Lumi, per a elaborar i compartir materials didàctics interactius en format H5P.
 • Eines d'impressió 3D, per a materialitzar models digitals tridimensionals en una impressora 3D.
 • Últimes versions de les eines d'ús més habitual: LibreOffice, Firefox, Thunderbird...
 • Eines d'administració i manteniment pròpies de LliureX i el seu Model de Centre, com First Aid Kit, Remote Installer, Shutdowner, Printa... revisades i millorades amb noves funcionalitats.

Seguint amb la tradicional filosofia de LliureX, es manté un ampli conjunt d'aplicacions educatives, organitzades en nivells: infantil, primària i diferents temàtiques per a secundària. Si voleu anar més enllà, podeu optar per entorns enriquits triant entre els sabors Infantil, Multimèdia (abans sabor Música) o FP, també revisats per a aquesta nova versió.

Des de l'equip LliureX, esperem que gaudiu d'aquesta nova versió i us convidem a provar-la i a continuar ajudant-nos a millorar amb els vostres suggeriments.

Nova actualizació de lliurex 19.07 que inclou:

 • Servei de videoconferències dins del centre amb Jitsi
 • Nou instal·lador de LliureX per a windows
 • Nova versió de lliurex per a FP
 • Revisió i millora de PRINTA
 • Nova pàgina d'inici
 • Cloudbook

I moltes altres coses que pots vore al video de presentació!

Una vegada t'instal·les LliureX 19 el primer que podràs observar és un canvi a l'entorn d'escriptori ja que ara s'utilitza KDE, un escriptori més modern i funcional que t'ajudarà amb les teues tasques diàries.

Però com qualsevol canvi implica una adaptació, al següent article de la wiki t'ajudarem en aquests primers passos pel nou entorn perquè el deixes al teu gust tant a la configuració més moderna amb menú dalt i barra baix com si t'agrada més la distribució clàssica amb el menú baix.

L'article complet el pots llegir fent clic ací.

Es publica la nova versió de LliureX 19 amb les següents novetats més destacades:

 • Model d'aula Lite: podeu compartir sols una carpeta en el servidor si la xarxa va lenta.
 • Possibilitat d'establir quotes de disc per als usuaris.
 • Nou entorn d'escriptori que funciona amb KDE.
 • Possibilitat de triar on col·locar la barra de tasques (dalt o baix).
 • Noves categories als menús millor adaptades a l'ús actual de les aplicacions:
  • Laboratori
  • Pensament computacional
 • Noves aplicacions per a facilitar les tasques més comunes:
  • First Aid Kit: aplicació per a solucionar els problemes més freqüents.
  • Repoman: aplicació per a modificar els repositoris del sistema.
 • Moltes altres novetats que anireu descobrint

Llegir més

Lliurex ha rebut el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l’educació.

El projecte LliureX de la Generalitat ha rebut el premi Open Awards 2019 per la seua contribució a la innovació tecnològica oberta en el camp de l’Educació.

Els Open Awards són els premis que entrega cada any l’organització d’OpenExpo Europe, la fira internacional de ‘open source’ (codi obert) i programari lliure, que se celebra aquests dies a Madrid. La cita és el major esdeveniment empresarial d’Europa dedicat a ‘Open World Economy’ o economia mundial oberta, la qual cosa engloba tant innovació tecnològica oberta com a dades oberts aplicats a tots els sectors de l’economia.

L’organització ha fet entrega de la Menció d’Honor en la categoria de ‘Open Source in Education / Social Services’ al responsable del projecte LliureX, David Montalvá, de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) , per la seua aportació en el camp de l’Educació.

Els Open Awards 2019 reconeixen i recompensen les iniciatives de l’últim any en innovació tecnològica oberta i a les persones que han exercit un paper important en el sector, per la seua participació i compromís.

Llegir més

Entrades anteriors:

Nova revisió LliureX 21.2023

Per r_munozmoyano | 4 juliol, 2023

LliureX continua el seu procés de constant evolució. La revisió LliureX 21.2023 constitueix una nova fita que consolida el treball realitzat sobre la base de l’anterior, LliureX 21.2022, en què es van introduir nombroses novetats que s’han anat millorant i enriquint per a conferir-los més estabilitat i funcionalitat. En aquest sentit, podríem destacar: Control d’accés … Read more

Millora l’experiència en dispositius tàctils amb LliureX Touch

Per r_munozmoyano | 25 maig, 2023

LliureX Touch és la nova opció de LliureX que facilita l’activació d’un teclat virtual en pantalla, similar al que podem trobar en qualsevol dispositiu tàctil. El teclat virtual (Onboard) ve preconfigurat per a aparéixer automàticament quan siga necessari, encara que també pot mostrar-se o ocultar-se de manera manual. LliureX Touch pot activar-se de manera senzilla … Read more

Assistència en la configuració de múltiples pantalles

Per r_munozmoyano | 30 març, 2023

A les aules dels centres educatius és habitual trobar ordinadors connectats a més d’una pantalla, normalment un canó de projecció o una pantalla interactiva. En aquests casos, no sempre és senzill ajustar adequadament el seu funcionament. LliureX incorpora una sèrie d’eines d’assistència en la configuració de pantalles que poden simplificar significativament aquesta tasca, facilitant la … Read more

LliureX 19 s’integra amb la Identitat Digital

Per r_munozmoyano | 30 gener, 2023

Fa uns mesos, es va presentar la possibilitat d’utilitzar la Identitat Digital per a autenticar-se en LliureX com a novetat per a LliureX 21.2022. Recentment, s’ha completat aquesta integració també per a LliureX 19, plenament funcional tant per a ordinadors independents (LliureX Escriptori) com per a clients d’aula. També s’han treballat altres aspectes importants pendents … Read more

Eines de virtualització al teu abast amb LliureX

Per r_munozmoyano | 12 gener, 2023

La virtualització permet practicar amb diferents sistemes operatius d’una manera neta i segura, sense por de causar problemes en els ordinadors de l’aula. LliureX 21.2022 ofereix la possibilitat d’instal·lar de manera senzilla, des del Centre de Control (Zero Center), algunes de les eines de virtualització més esteses i utilitzades: En l’article Eines de virtualització trobaràs … Read more

Coneixes les últimes millores de Bell Scheduler?

Per r_munozmoyano | 20 desembre, 2022

Bell Scheduler pot instal·lar-se en qualsevol ordinador LliureX connectat a l’equip de so del centre, per a programar les alarmes que marquen els moments d’inici de classe, esbarjo, eixida… La seua configuració és molt intuïtiva i ofereix gran flexibilitat per a establir l’inici i duració de les alarmes, la font de l’àudio a reproduir i … Read more

Descobreix les noves funcionalitats de LliureX OneDrive

Per r_munozmoyano | 20 octubre, 2022

LliureX OneDrive és una aplicació que permet sincronitzar el teu espai d’emmagatzematge en el núvol de OneDrive amb el teu ordinador. La nova versió de LliureX OneDrive, ja disponible per a LliureX 21.2022, incorpora la possibilitat de vincular múltiples espais, tant de OneDrive com de SharePoint, i altres interessants novetats. Si ja tens instal·lat LliureX … Read more

Ja pots utilitzar la teua Identitat Digital per a autenticar-te en LliureX

Per r_munozmoyano | 22 setembre, 2022

Una de les principals novetats de LliureX 21.2022 és la possibilitat d’autenticar-se utilitzant la Identitat Digital definida dins del marc del projecte Centre Digital Col·laboratiu (CDC). Això suposa un important avanç cap a la millora de la privacitat i la protecció del sistema, ja que cada persona de la comunitat educativa podrà disposar del seu … Read more

Utilitats multimèdia a un clic de ratolí

Per r_munozmoyano | 14 setembre, 2022

Amb LliureX 21.2022 pots redimensionar, girar i aplicar moltes altres transformacions bàsiques sobre imatges i conversions entre diferents formats multimèdia o, fins i tot, realitzar composicions creatives de manera àgil i senzilla, mitjançant accions ràpides a un clic de ratolí i sense necessitat d’obrir cap aplicació. En l’article Utilitats Multimèdia trobaràs més informació sobre com … Read more

Has provat ja les noves activitats interactives incloses en LliureX?

Per r_munozmoyano | 6 setembre, 2022

Ara que comença un nou curs, és moment d’explorar els recursos educatius que ofereix la recentment publicada LliureX 21.2022. Per a començar, et convidem a provar el nou visor Simplayer, que agrupa una col·lecció de simulacions, exercicis i exemples que poden resultar de gran utilitat a nivell didàctic. En l’article Recursos Didàctics trobaràs més informació … Read more

Segueix al dia de les Innovacions Tecnològiques en Educació en: