REG DE SUPORT A LA RAMBLA DE L’ESCORFER

IES VICTORIA KENT – ASSOCIACIÓ ARBA 

Que l’IES Victoria Kent està compromés amb la societat i l’entorn il·licitans és un fet que es mostra diàriament en un munt d’iniciatives i activitats escolars de la seua comunitat acadèmica. 

Però a més a més els victorians kentins també ens comprometem amb l’entorn més enllà dels murs de la nostra casa d’Altabix. La prova la vam tenir diumenge passat, quan una nombrosa ambaixada de professors, alumnes d’ESO i Batxillerat i famílies d’uns i altres ens vam reunir a la rambla de l’Escorfer, al nord de la ciutat, en la confluència de les autovies AP-7 i A-70, prop de Buenavista, convocats per l’Associació per la Recuperació del Bosc Autòcton, ARBA, d’Elx. 

Contarem unes 70 persones que, respectuosament i amb bon esperit matiner, al voltant de les 10:00, ens endinsarem en la rambla, on els membres de l’associació ARBA ja tenien preparades eines per a enfortir la vegetació autòctona que allí hi tenen plantada, per tal d’afiançar el terreny i recuperar el paisatge mediterrani que des de mil·lenis ha nodrit la nostra comarca. 

Aixades, palla, marraixes d’aigua i les pedres soltes del sòl sòn allò necessari per a la nostra tasca: reg de suport de les plantes i reconstrucció dels escocells al voltant de les plàntules. 

Els nostres amics d’ARBA ens van explicar moltes coses, des de les tècniques bàsiques de repoblació fins els trets dels ecosistemes del nostre voltant i fins i tot detalls de l’aprofitament del medi natural per l’Home des de la antiguitat fins no fa tant de temps. Espí negre, llentiscle, coscolla, efedra, són algunes de les varietats autòctones que estan replantant-se i que ens van a ensenyar a reconéixer a xiquets i majors. 

Tot això en mig d’un dia gairebé estiuenc, brillant, en la vessant superior de la rambla, des d’on hi havia un espectacle envejable del blau marí de la badia de Santa Pola i de tot el camp d’Elx.

I quan ja comencà a fer un poquet massa de calor, els nostres amfitrions ens van guiar pel fons de la rambla en un joc de reconexeiment d’espècies i de descobriment de les arrels arqueològiques de la zona. Vam descobrir, per exemple, les roderes dels antics carros ibers i romans que insospitadament desfilaven, ja aleshores!, pel fons de la rambla des de les canteres de dalt fins a la ciutat carregant els carreus de futures basíliques i muralles. 

Finalment, vam finalitzar amb un merescut descans, protegits baix dels pocs arbres que hi donen ombra al fons del congost, abans de iniciar la tornada cap als cotxes i a casa, a pensar en tot allò aprés i en els examens i tasques pendents del dia següent. 

Va ser un dia molt xulo de convivència, conscienciació i aprenentatge aplicat, on tots vam poder gaudir amb el Victoria Kent fora del tràfec quotidià de deures i tasques.