SETMANA EUROPEA DE REDUCCIÓ DE RESIDUS

La Setmana Europea de la Reducció de Residus (EWWR) anima a tots els europeus a dur a terme accions de conscienciació sobre la gestió sostenible dels recursos i els residus durant una única setmana de novembre. La setmana del 18 al 26 de novembre s’han realitzat diverses activitats en l’IES Sixto Marco amb la finalitat de promocionar el coneixement de les 3R entre l’alumnat

Una de les activitats ha sigut, des del departament de francés, cuinar un pastís amb grills i escarabats, els insectes són una solució per a aconseguir una alimentació més sostenible, ja que generen més proteïnes sense impactar en l’entorn i reduir el consum d’aigua i l’ús d’antibiòtics del sistema de producció d’aliments.

L’alumnat de 1r de grau mitjà de Formació Professional de calçat i complements de Moda han realitzat diverses infografies sobre la importància de les tres R que han sigut exposades en el centre educatiu durant tota la setmana.

Per part seua, les alumnes de 2n de grau mitjà de calçat i complements de moda han confeccionat, amb la col·laboració de l’alumnat d’educació especial, dos cartells reivindicatius de la reducció de residus en la indústria tèxtil amb teles. Una altra activitat realitzada va ser “esmorzars sostenibles”.

Quant paper d’alumini s’utilitza en a l’institut durant un curs escolar?. Els alumnes de 2n ESO en l’assignatura de matemàtiques van formar

quatre grups, un es va encarregar de recollir tota la informació rellevant sobre la fabricació, ús i reciclatge del paper d’alumini. Un altre grup va fer una enquesta sobre la freqüència de portar els esmorzars embolicats en paper d’alumini, un altre va recopilar les dades sobre el nombre d’alumnes, professors, administratius…de l’institut i un últim grup va prendre les mesures de la grandària del paper d’alumini que s’empra a embolicar els esmorzars. Es van obtindre els següents resultats: 74% d’alumnes porten esmorzars embolicats amb paper d’alumini amb una mitjana de 29 cm. de longitud de paper necessari, amb el que s’utilitzen diàriament 6.09 rotllos de paper alumini de 30 cm al dia. El que fa un total de 182,7 m paper alumini al dia. Ara la missió és buscar alternatives més sostenibles per a portar els esmorzars de casa.

Continuant les activitats realitzades per a la conscienciació entre el nostre alumnat i professorat l’important que és acostumar-nos a reduir, reutilitzar i reciclar, es va convocar un concurs en 1r ESO per a realitzar contenidors per a paper a l’aula i com a premi el poder decorar un contenidor municipal en el centre. Per la seua part els alumnes de 4t d’ESO van construir amb material reciclat (botelles de plàstic, cartó, revistes…) jocs com una ruleta. Com a colofó a esta setmana visitem  planta de tractaments del Baix Vinalopó on als ambaixadors i a alumnes van donar una xarrada sobre el funcionament. Es tracta d’una  planta de reciclatge i composta de R.S.O. i abocador controlat i en la visita es va poder recórrer diferents sales i conéixer com se separen els diferents residus per a després poder reutilització.