EL POBLE GITANO A EUROPA

Els gitanos, romaíes o zíngars suposa una part important de la població europea i també d’altres continents.

Des que els països amb grans comunitats  gitanes van entrar a formar part de li O.E., els governs van començar a esforçar-se per integrar-los en la societat i elevar el seu nivell de vida, que ha sigut i és encara molt baix. La percepció que es té hui dia dels gitanos tendeix a ser negativa i en països com Romania i Bulgària suposen el 12% de la població total.

El nostre centre acull  a diversos alumnes d’aquesta ètnia que provenen dels col·legis de primària adscrits, per la qual cosa va resultar interessant portar aquesta exposició sobre la història i cultura del poble gitano de l’Associació d’Ensenyants amb Gitanos i contribuir a lluitar contra l’antigitanismo i aconseguir la plena integració i respecte, com de fet ocorre en l’institut.

L’activitat va consistir a acudir a contemplar l’exposició i assistir a xarrades sobre el tema per a reflexionar sobre el coneixement  que tenim d’ells.  Es va realitzar una enquesta, per tots els alumnes que van assistir, per a saber el coneixement i la percepció cap als gitanos, així com investigar com és la realitat gitana en els diferents països de l’O.E. i que mesures ha dut a terme el Parlament aquest sentit. Fruit del treball dels alumnes va ser descobrir que el primer eurodiputat gitano va ser l’espanyol Juan de Dios Ramírez Heredia en 1994 i com després hi ha hagut uns altres, una eurodiputada gitana sueca, un romanés i una hongaresa que actualment és vicepresidenta del Parlament Europeu, Livia Jaroka.