El dijous 27 de gener de 2022, Andrea Guerrero Martín, Hristian Nikolaev Manolov, Elena Ibañez Gomez i Meray Remzi Myumyun, alumnes de 4t d’ESO de l’IES Isabel Clara-Simó, participaren en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. Aquesta és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat.

El tema d’aquest any era el següent: Cal posar límits a la ciència?

L’objectiu d’aquesta Lliga és fomentar les competències transversals dels estudiants mitjançant l’ús de la paraula i crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. El treball d’aquest projecte es va dur a terme des de l’assignatura de filosofia, on els alumnes feren un gran treball d’investigació sobre l’enginyeria genètica i l’ús de la bomba nuclear. D’aquesta manera, elaboraren discursos a favor i en contra del tema esmentat i prepararen amb molta dedicació l’expressió oral i corporal per convèncer al jurat i al grup contrari.

En definitiva, el debat va ser una experiència molt gratificant. L’ alumnat va compatir idees i arguments d’actualitat, va gaudir d’un primer contacte amb la universitat i va adquirir competències transversals tan importants com són la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions. Els alumnes han afirmat que, sens dubte, repetirien aquesta experiència si els donen l’oportunitat al batxillerat.