Durant la setmana passada, entre el 26 i el 30 de setembre, l’IES Antoni Llidó es va estrenar com a amfitrió del projecte Erasmus+ “We love cultural European heritage: Welcome Europe” , en el qual el centre educatiu participa juntament amb altres quatre instituts d’ensenyament de Grècia, Itàlia, Polònia i França.
En el projecte, dedicat a l’estudi del patrimoni cultural europeu, van participar 20 alumnes d’ESO i batxillerat, que van acollir a 20 companys i companyes, amb els qui van tindre l’ocasió de compartir experiències durant cinc dies replets d’activitats dedicades al patrimoni cultural de Xàbia, la Marina i València.
La setmana va començar amb unes danses per a trencar el gel, a càrrec del professor de música, Quico Moragues i va continuar amb activitats commemoratives del dia 26 de setembre, dia europeu de les llengües.
L’arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, es va encarregar personalment de presentar al grup internacional les meravelles del nostre patrimoni cultural a través d’una visita organitzada al museu Soler Blasco, en la qual es van mostrar entre altres, l’art rupestre de la Cova del Barranc de Migdia i alguns detalls del procés de la “escaldà de la pansa”.
Com l’Escaldà de la pansa és una de les dues contribucions de l’IES Antoni Llidó al projecte europeu, els participants van tindre l’oportunitat única de veure el procés d’elaboració en directe. Per a això, el grup es va desplaçar a Pedreguer, on la família García, en col·laboració amb l’associació de recuperació del patrimoni cultural “Els pòrxens”, va dur a terme una demostració de l’elaboració de la pansa, explicada al detall per Pasqual Costa.
A més, el grup va visitar la ciutat de València i especialment la llotja de la seda, patrimoni cultural de la humanitat reconegut per la UNESCO, sobre la base del qual, el professor de tecnologia de l’IES Antoni Llido, Toni Soler, juntament amb els alumnes de 1r de batxillerat Arnau Camprubi i Samuel Sikes, van impartir a tot el grup un taller de disseny gràfic amb sketchUp, per a imprimir posteriorment una imitació a escala en 3D d’una de les columnes del pati de la llotja. Aquesta activitat va resultar un èxit i va entusiasmar a l’alumnat dels cinc països participants.
Els estudiants van presentar els seus personals punts de vista sobre el nostre patrimoni en l’IES Antoni Llidó i la setmana va concloure amb la visita al Castell i a la ciutat de Dénia, així com amb un acte de comiat en el centre, on professorat alumnat i famílies van intercanviar impressions sobre aquesta inoblidable experiència.
Els coordinadors Erasmus+, Marta Fernández i Álvaro Herrero, estan orgullosos de l’èxit d’aquesta gran experiència, en la qual com bé va citar l’alcalde José Chulvi en la recepció oficial, es comparteixen a més del patrimoni cultural, una gran part de patrimoni humà entre convidats i amfitrions, estenent-se més enllà de l’àmbit educatiu.