Oasi de papallones

L’IES Joanot Martorell s’uneix a aquesta iniciativa duta a terme per ZERYNTHIA, la Associació Espanyola de Protecció de les Papallones i el seu Mitjà, per a la creació d’un espai afavoridor per a les papallones i altres pol·linitzadors.
La iniciativa promou l’u d’espècies vegetals autòctones que permeta a les papallones alimentar-se de les seues fulles (durant la fase eruga) com el nèctar de les seues flors (les papallones adultes). Els “oasis” conformen una xarxa per tot el territori nacional, en permanent creixement.


Per a atraure a les papallones adultes són necessàries flors que li proporcionen nèctar. S’alimenten d’elles són la seua llarga espirotrompa i gràcies a això ajuden a la pol·linització de multitud de plantes, transportant el pol·len que queda pegat al seu cos.
Podrem observar amb facilitat l'”esfinx colibrí”, una arna de vol diürn que sembla un borinot, ja que obtenen el nèctar durant  el vol sense posar-se.

A més igual que ocorre amb l’ocells, també veurem papallones que  realitzen gran migracions. Per exemple, la Vanessa cardui (els noms científics han d’anar en cursiva) o cardera, recorre distàncies de 4000 km. A la tardor, per a escapar del fred de l’hivern, abandonen Europa i travessa el Mediterrani i el desert del Sàhara fins a la sabana tropical africana.