El Decret 195/2022, d’11 de novembre, del Consell, d’igualtat i convivència en el sistema educatiu valencià, en el seu article 40. Drets de l’alumnat, en el punt 5 d) diu: «L’exercici del dret d’associació i reunió, d’acord amb la legislació vigent.»
Les decisions col·lectives adoptades pels alumnes i les alumnes a partir del tercer curs de l’Educació Secundària Obligatòria, respecte a la inassistència a classe («vaga»), no tindran la consideració de faltes de conducta ni seran objecte de sanció quan estes hagen sigut resultat de l’exercici del dret de reunió, siguen avalades per més de 20 alumnes o alumnes, de conformitat amb l’article 1.2 de la Llei orgànica 9/1983, de 15 de juliol, Reguladora del Dret de Reunió, i siguen comunicades prèviament a la direcció del centre.
La Resolució 8 agost 2024 de la Secretaria Autonòmica d’Educació per la qual es dicten instruccions sobre ordenació acadèmica i d’organització dels centres que impartixen Formació Professional, en l’article 10.2 diu:
– Es consideren faltes justificades:
– les absències derivades de malaltia o accident de l’alumne
– atenció a familiars,
– qualsevol altra circumstància extraordinària estimada per la direcció del centre docent.
No es considera la “vaga” o la “decisió col·lectiva d’inassistència a classe” com un dels casos possibles a justificar. Per tant, en general, les faltes d’assistència col·lectives es consideraran com no justificades.
És important afegir, que tant si està justificada com si no, la falta d’assistència d’un 15% d’un mòdul suposa la pèrdua del dret d’avaluació contínua en este, segons l’article 2 de l’ORDE 79/2010, de 27 d’agost, de la Conselleria d’Educació, per la qual es regula l’avaluació de l’alumnat dels cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
En resum, les decisions col·lectives d’inassistència a classe han de ser avalades per més de 20 alumnes o alumnes, i les faltes d’assistència seran no justificades.