Taps de plàstic, lates, burilles, moltes burilles de tabac, i fins a les restes del que un dia van ser unes ulleres de bus. Esta és només una part de les escombraries que es pot trobar a la platja de Tabarca i que este dijous ha eixit a la llum. Estudiants de l’IES Nit de l’Albà d’Elx s’han posat en acció per a retirar tots els residus que estan a la vista, i els que ho estan menys, per a netejar l’arenal de l’illa i evitar que es formen microplàstics que després arriben a la mar i afecten greument l’ecosistema, com pot ser el cas dels plàstics dels quals es dissenyen els bastoncillos de les oïdes. És el típic element que sol ser tirat pel WC i ha arribat a la platja.
La iniciativa part de professores del propi centre educatiu que porten prop d’un lustre planejant esta eixida fora de les quatre parets de l’institut. El repte és que els estudiants es consciencien de la importància de mantindre nets els entorns naturals per la salut de tots “i vegen en la realitat com afecten els microplasticos per a no tirar-los pel vàter”, apunta Marián Campderrós Just, professora del departament de Biologia que fa de coordinadora d’estes trobades en una aventura en la qual està acompanyada de les docents Tere Álvarez Gómez, de Castellà, i Victoria Sansano, del departament de Tecnologia.
Els alumnes, un grup d’uns 25, i les professores, passaran la nit en les instal·lacions del Centre d’Educació Ambiental (CEAM), espai on solen treballar científics professionals que analitzen diferents aspectes mediambientals de l’única illa habitada de la Comunitat Valenciana. Està previst que, de manera lúdica i didàctica, realitzen una gimcana esta nit per a adquirir coneixements sobre el patrimoni que els envolta.
Els alumnes participants en esta edició són de 3r de l’ESO que estan cursant Laboratori i també de quart de PDC (àmbit científic matemàtic). Esta activitat ha sigut subvencionada per l’AMPA i l’Associació d’Alumnes de l’IES Nit de l’Albà. Moltíssimes gràcies!