biografia

Cova Museu de l´Espart Antonio i Matilde

Biografía de Antonio y Matilde

 

Antonio Pérez Fernández, conegut per tots com "Antonio el Mamon".

Nascut a Crevillent l'1 de març de 1935, en el si d'una família humil del barri de la Salut del poble. El setè fill de vuit germans; sis xics i dues xiques.

Va començar molt prompte a treballar com a "menaó" però no va tardar molt a treballar com a filador.

Va estar una temporada vivint a Madrid treballant com a venedor de gelats. Allà va ser on va menjar per primera vegada pernil , anècdota que ell explicava ja que en aquell moment ni tan sols sabia què era allò que li havia posat la seua cap en l'entrepà.

Estranyava molt el seu poble i per això, va tornar a Crevillent, treballant de nou com a filador fins que va emprendre el servei militar, de el qual comptava moltíssimes anècdotes que ara no vénen a el cas.

Anys abans del servei militar va conèixer  Matilde Macià Navarro, nascuda el 2 de Juliol de 1935, provinent també d'una família humil de 6 germans, 3 xiques i 3 xics, sent ella la més xicoteta de tots. Va treballar de serventa a Elx i també ho va fer en un taller de filatures i en la fàbrica del "Tereseto" d'aparadora.

 

 

Antonio Pérez Fernández, conocido por todos como “Antonio el Mamón”.

Nacido en Crevillente el 1 de Marzo de 1935, en el seno de una familia humilde del barrio de la Salud en dicho pueblo. El séptimo hijo de ocho hermanos; seis chicos y dos chicas.

Empezó muy pronto a trabajar como “menao” pero no tardó mucho en trabajar como hilador.

Estuvo una temporada viviendo en Madrid trabajando como vendedor de helados. Allí fue donde comió por primera vez jamón serrano, anécdota que él contaba ya que en ese momento no sabía siquiera que era aquello que le había puesto su jefa en el bocadillo.

Extrañaba mucho su pueblo y por ello, regresó a Crevillente, trabajando de nuevo como hilador hasta que emprendió el servicio militar, del cual contaba muchísimas anécdotas que ahora no vienen al caso.

Años antes del servicio militar conoció a Matilde Maciá Navarro, nacida el 2 de Julio de 1935, proveniente de igual forma de una familia humilde de 6 hermanos, 3 chicas y 3 chicos, siendo ella la más pequeña de todos. Trabajó de sirvienta en Elche y también lo hizo en un taller de hilaturas y en la fábrica del “Tereseto” de aparadora.

 

IMG-20170403-WA0005
IMG-20170403-WA0007
1

 

Es van casar poc després que Antonio acabara el servei militar, per aquell temps, Antonio treballava de filador i a més anava a la mina de la Roda a picar pedra. No se'n van anar lluny a viure, sinó que es van quedar a Crevillent al barri de la Salut en una casa que van construir a la vora dels pares d'Antonio.

Poc després Antonio va trobar feina de teixidor a la fàbrica de "Don Anselmo". Al mateix temps treballava unes hores més en un teler que tenia el que després seria el seu consogre "Daniel Agulló" i allà va ser on ell va aprendre  l'ofici de teixidor.

En aquesta època va ser quan Antonio compaginava la seva feina i l'ajuda als seus pares amb l'espart.

Aquí és on comença el record del meu pare amb l'espart.

El meu nom és Conchi Pérez Macià, i en aquestes línies pretenc plasmar la vida del meu pare Antonio, els seus records i els meus, les seves històries, les seves anècdotes, els seus relats, les seves vivències, tot el que ell va ser i segueix sent ja que si res d'això es perd o s'oblida, seguiran sent d'ell i meus, així com de tots els que el volem.

El meu avi Joan a qui tots anomenaven "Pepito" i la meva àvia Concha, els pares d'Antonio, treballaven en l'espart i es guanyaven el "jornal" fent cabassos de llata i els portaven a Elx per vendre'ls, d'allò era d'on ells aconseguien el suport per a anar vivint.

A mi m'agradava molt estar a casa dels meus avis. Mentre el meu avi cosia m'explicava històries de guerra i treballs que havia tingut i a mi em semblava un heroi.

El meu avi se n'anava de bon matí a agafar espart a la serra; en la nostra serra abans havia bon espart, no com ara; que per falta de pluja s'obri i no val per fer llata.

Primer el posava a assecar, al sol si el volia daurat i a l'ombra si el que volia era que l'espart es quedara verd.

Per començar a fer la llata el posava en remull dos dies abans per després poder manipular-lo, un cop fet això, el sacsejava amb força perquè saltarens totes les puntes perque com la meva àvia deia: "punxen com a condenaes".

Altres vegades el picava per fer una altra classe de cabassos o de cistelles més manejables i toves però igual de resistents.

 

 

Se casarón poco después de que Antonio terminara el servicio militar, en aquel entonces, Antonio trabajaba de hilador y además iba a la mina de la Rueda a picar piedra. No se fueron lejos a vivir, sino que se quedaron en Crevillente en el barrio de la Salud en una casa que construyeron al lado de los padres de Antonio.

Poco después Antonio encontró trabajo de tejedor en la fábrica de “Don Anselmo”. Al mismo tiempo trabajaba unas horas más en un telar que tenía el que después sería su consuegro “Daniel Agulló” y allí fue donde él aprendió en oficio de tejedor.

En esta época fue donde Antonio compaginaba su trabajo y la ayuda a sus padres con el esparto.

Aquí es donde empieza el recuerdo de mi padre con el esparto.

Mi nombre es Conchi Pérez Maciá, y en estas líneas pretendo plasmar la vida de mi padre Antonio, sus recuerdos y los míos, sus historias, sus anécdotas, sus relatos, sus vivencias, todo lo que él fue y sigue siendo ya que si nada de esto se pierde ni se olvida, seguirán siendo de él y míos, así como de todos los que lo queremos.

Mi abuelo Juan al que todos llamaban “Pepito” y mi abuela Concha, los padres de Antonio, trabajaban en el esparto y se ganaban el “jornal” haciendo capazos de pleita y los llevaban a Elche para venderlos, de aquello era de donde ellos conseguían el sustento para ir viviendo.

A mí me gustaba mucho estar en casa de mis abuelos. Mientras mi abuelo cosía me contaba historias de guerra y trabajos que había tenido y a mí me parecía un héroe.

Mi abuelo se iba de buena mañana a coger esparto a la sierra; en nuestra sierra antes había buen esparto, no como ahora; que por falta de lluvia se abre y no vale para hacer pleita.

Primero lo ponía a secar, al sol si lo quería dorado y a la sombra si lo que quería era que el esparto se quedara verde.

Para empezar a hacer la pleita lo ponía a remojo dos días antes para después poder manipularlo, una vez hecho esto, lo sacudía con fuerza para que saltasen todas las puntas por que como mi abuela decía: “punchen com a condenaes”.

Otras veces lo machacaba para hacer otra clase de capazos o de cestas más manejables y blandas pero igual de resistentes.

El meu avi era el que cosia però era la meva àvia la que feia la llata a la qual després li donava la forma que volia.

Recorde que quan la meva àvia estava fent llata, la fèiem enrabiar els meus germans i jo, ella es posava l'espart sota del braç i nosaltres des del darrere li'n furtàvem, un  sol i es donava compte.

He crescut veient els meus avis fer llata, així com també he crescut veient al meu pare Antonio fent el mateix, ja que quan el meu avi ja no podia cosir més va ser quan el va ensenyar.

El meu pare, Antonio, va estar molts anys cosint pleita per ajudar els meus avis després de treballar tot el dia al teler. Ell sempre ha estat molt creatiu, fins i tot ens va fer un teler de fusta en el qual ens fèiem bufandes.

Un dia la seva creativitat el va portar a començar a fer altres coses d'espart més enllà dels cabassos com estores, passadissos, "garigoles", seients, "sarnatxos", datileres ... etc.

Recorde quan un dia estava fent unes estores molt grans per la meva tia la "Tere la Cantauesa", a la qual en realitat jo li deia tia però era tia del meu pare, per portar-les al Pinet per a la seva barraca. Se li van posar les mans plenes d'ampolles de cosir, estirar, aixafar i donar-li forma a allò perquè es quedaren bé i planes. Jo li deia: - papa no faces això que mira com se't posen les mans, al que ell em contestava: - no passa res, que així guanye una mica de diners.

Al pas dels anys i després de la mort dels meus avis, feia coses d'espart d'una forma més esporàdica fins que es va jubilar després de treballar molt de temps a la fàbrica del "Boyer" i va tornar a retrobar l'espart.

Va ser llavors quan va començar a fer coses però no per viure d'això, sinó pel gust de fer alguna cosa, fins aconseguir contagiar la meva mare, Matilde, i ensenyar-li tot el que ell sabia.

Entre els dos van aconseguir fer una infinitat d'objectes, cadascun més bonic que l'altre, amb espart i altres materials, com el jute, la llana, fil i albardí.

Guardaven i ordenaven cadascuna de les seves creacions amb moltíssim afecte i il·lusió, va ser aquí on va començar a cobrar vida la "Cova Museu d'Antonio i Matilde".

A la vida, coneixes a moltes persones, i només a través del temps que passes al seu costat, les pots conèixer de veritat.

Antonio, i no només perquè siga el meu pare, pertanyia al què jo anomene un selecte grup de persones que et marquen, aquesta gent que ja siga per la seva forma de ser, per la seva actitud cap a la vida, pel seu tracte cap als altres, deixa una empremta inesborrable en la teva vida.

Creatiu, incansable, lluitador, defensor de la seva i dels seus, proper, bromista i de vegades juganer o com els seus néts li deien tantes vegades "gronyidor".

Va ser a més un gran avi. Molts dissabtes anava amb els seus néts a passejar a la Penyeta Reona i a agafar espart per fer ell i la meva mare les seves coses i d'aquesta manera anar omplint la cova de miniatures, cabassos i tot el que anaven fent.

Cova en la qual rebien a tothom que volguera visitar-la amb gran afecte, obrint les portes perquè veieren el que tenien, tractant-los amb amabilitat i proximitat i explicant amb il·lusió tot el que aquesta contenia i com ho havien fet.

El que ell sempre volia transmetre en cadascuna de les visites que rebia, era l'esforç, la tradició, la cultura, tot el que havia format part dels seus avantpassats i tenia a veure amb l'espart. No volia que es perdera aquesta forma de vida, i que totes les generacions venidores puguen veure-ho, gaudir-lo i comprendre com vivien i treballaven a Crevillent.

 

Mi abuelo era el que cosía pero era mi abuela la que hacia la pleita a la que después el daba la forma que quisiese.

Recuerdo que cuando mi abuela estaba haciendo pleita, la hacíamos rabiar mis hermanos y yo, ella se ponía el esparto bajo del brazo y nosotros desde atrás le quitábamos, uno solo y se daba cuenta.

He crecido viendo a mis abuelos hacer pleita, así como también he crecido viendo a mi padre Antonio haciendo lo mismo, ya que cuando mi abuelo ya no podía coser más fue cuando le enseño.

Mi padre, Antonio, estuvo muchos años cosiendo pelita para ayudar a mis abuelos después de trabajar todo el día en el telar. Él siempre ha sido muy creativo, hasta nos hizo un telar de madera en el que nos hacíamos bufandas.

Un día su creatividad lo llevo a empezar a hacer otras cosas de esparto más allá de los capazos como estoras, pasillos, “garigolas”, asientos, “sarnachos”, datileras…etc.

Me acuerdo cuando un día estaba haciendo unas estoras muy grandes para mi tía la “Tere la Cantauesa”, a la que en realidad yo llamaba tía pero era tía de mi padre, para llevárselas a Pinet para su barraca. Se le pusieron las manos llenas de ampollas de coser, estirar, chafar y darle forma a aquello para que se quedaran bien y planas. Yo le decía: - papa no hagas eso que mira cómo se te ponen las manos, a lo que él me contestaba: - no pasa nada, que así gano un poco de dinero.

Al paso de los años y tras la muerte de mis abuelos, hacia cosas de esparto de una forma más esporádica hasta que se jubiló después de trabajar mucho tiempo en la fábrica del “Boyer” y volvió a reencontrar el esparto.

Fue entonces cuando empezó a hacer cosas pero no para vivir de ello, sino por el gusto de hacer algo, hasta consiguió contagiar a mi madre, Matilde, y enseñarle todo lo que él sabia.

Entre los dos consiguieron hacer un sinfín de cosas, cada una más bonita que la otra, con esparto y otros materiales, como el yute, la lana, hilo y albardí.

Guardaban y ordenaban cada una sus creaciones con muchísimo cariño e ilusión, fue aquí donde empezó a cobrar vida la “Cueva Museo de Antonio y Matilde”.

En la vida, conoces a muchas personas, y solo a través del tiempo que pasas a su lado, las puedes conocer de verdad.

Antonio, y no solo porque sea mi padre, pertenecía al que yo denomino un selecto grupo de personas que te marcan, esa gente que ya sea por su forma de ser, por su actitud hacia la vida, por su trato hacia los demás, deja una huella imborrable en tu vida.

Creativo, incansable, luchador, defensor de lo suyo y de los suyos, cercano, bromista y a veces juguetón o como sus nietos le decían otras tantas “gruñón”.

Fue además un gran abuelo. Muchos sábados iba con sus nietos a pasear a la Peñeta Reona y a coger esparto para hacer él y mi madre sus cosas y de esta forma ir llenando la cueva de miniaturas, capazos y todo lo que iban haciendo.

Cueva en la que recibían a todo el mundo que quisiera visitarla con gran cariño, abriendo las puertas para que viesen lo que tenían, tratándolos con amabilidad y cercanía y explicando con ilusión todo lo que esta contenía y como lo habían realizado.

Lo que él siempre quería trasmitir en cada una de las visitas que recibía, era el esfuerzo, la tradición, la cultura, todo lo que había formado parte de sus antepasados y tenía que ver con el esparto. No quería que se perdiese esta forma de vida, y que todas las generaciones venideras pudieran verlo, disfrutarlo y comprender como vivían y trabajaban en Crevillent.

IMG-20170403-WA0008
IMG-20170403-WA0001
3
5