Aquest primer trimestre els cursos de 3r ESO A, 4t ESO A i 4t ESO B, en l’assignatura de Valencià, estem treballant en un projecte sobre la població refugiada de Palestina en col·laboració amb la delegació d’UNRWA a València. En una de les sessions hem rebut la visita de Rawaa, una dona refugiada de Palestina que ens ha contat la seua història de vida.  

Rawaa vivia des de menuda en un camp de refugiats del Líban i mai no ha pogut visitar Palestina, la terra de la seua família. No té la nacionalitat palestina, ja que Palestina no té la condició d’estat reconegut internacionalment, però tampoc la libanesa, ja que el Líban no la concedeix als refugiats palestins. La seua mare tampoc no la té i mai no ha eixit del camp de refugiats on viu. Us imagineu viure tota la vostra vida dins d’un camp de refugiats? Li vam fer moltes preguntes al voltant d’això; fins i tot, si al camp hi havia festes! Rawaa ens va contestar que allí eren d’una manera diferent, però que clar que n’hi havia, perquè al final el que volem totes les persones, també les palestines, és ser felices. Ens hem convertit en fans de Rawaa i d’eixa manera de viure la vida, a pesar de les adversitats! Ella va poder eixir del camp i del Líban quan es va casar i va decidir que no volia aquella vida per als seus fills. Aquesta decisió és la que l’ha portada a l’altra banda del Mediterrani, ací, a València. 

A través de Rawaa hem pogut empatitzar amb la dura situació que viuen les persones refugiades i, en concret, les palestines i, encara més en concret, les dones. Al món hi ha quasi 6 milions de persones palestines en aquesta situació. Ens ha sorprés molt que no s’arribe a cap acord per a solucionar un conflicte que ja fa més de 70 anys que dura! No ho entenem. 

Neus, Sara, Rawaa i Mireia ens estan descobrint tota una realitat que desconeixíem. Estem aprenent moltes coses que no sabíem sobre el món en què vivim i no pararem ací. Està resultant molt enriquidor fer aquest projecte: «és la millor activitat que hem fet a l’institut!», hem arribat a dir! Estem fent uns treballs per donar a conéixer la situació dels refugiats palestins i pròximament els compartirem tant al centre com al barri. A més a més, preparem també un intercanvi virtual amb estudiants palestins, amb connexió a tres bandes València-Gaza-Síria, per compartir punts de vista amb ells sobre el conflicte, l’educació i el dia a dia. Us n’informarem!