Commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust (Neus Ventura)

Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust se celebra el 27 de gener de cada any per designació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Té l’objectiu de preservar la memòria històrica entre nacions a través de la confecció de polítiques públiques i d’explicar les atrocitats comeses pel nazisme durant l’Holocaust, el genocidi a través del qual va assassinar uns 11milions de persones, més de la meitat dels quals eren jueus i la resta d’altres minories ètniques, religioses i socials.

La data coincideix amb l’alliberament del camp de concentració i d’extermini d’Auschwitz-Birkenau.

Integrar el record de l’Holocaust i de totes les víctimes del nazisme en les consciències individuals i col·lectives ha de servir per conèixer fins on pot arribar la capacitat humana per perpetrar el mal i per exercir el bé, i ha de convertir-se en arma poderosa davant de missatges i insídies amenaçadores en èpoques de crisi i inseguretats. Perquè reflexionar sobre les causes i conseqüències de l’Holocaust i la persecució de tots els col·lectius considerats enemics esdevé compromís de lluita contra l’antisemitisme, racisme i qualsevol forma d’intolerància, així com contra els revisionismes i negacionismes, justament en els temps actuals en què arreu del món es manifesten tendències i es duen a terme accions que vulneren els Drets Humans.


Davant de tot això, no podem defallir en el compromís personal i polític durant els 365 dies de l’any, encarnats simbòlicament en aquest 27 de gener.

«Recordar i ensenyar: la nostra responsabilitat compartida com a Prevenció de Crims contra la Humanitat »