El passat 25 d’abril 49 alumnes del nostre centre del nivell de 4t d’ESO van gaudir d’una visita al centre de València per tal de realitzar una ruta literària contemporània, l’objectiu de la qual era conéixer de primera mà les característiques més importants dels autors més rellevants que s’estudien al seu nivell educatiu. L’experiència va ser positiva ja que l’alumnat va poder comprovar que els coneixements que han adquirit a classe els serveixen per entendre les explicacions dels guies especialistes i refermar els aprenentatges assolits.
Què és el PEL?
El Portfolio Eutopeu de les Llengües (PEL) és un document en què els que estan aprenent o han aprés una llengua – ja siga en l’escola o fora de l’escola – poden registrar i reflexionar sobre el seu aprenentatge de llengües i experiències culturals.
El Portfolio conté un passaport de llengües, el titular del qual posa al dia amb certa regularitat.
El document també conté una biografia lingüística detallada que descriu l’experiènia del titular en cada llengua i que està dissenyat per a guiar l’alumnat en la planificació i avaluació dels progressos.
Finalment, hi ha un dossier amb exemples de treballs personals que es pot mantindre per a il·lustrar una de les competències lingüístiques.
Més informació a http://sepie.es/iniciativas/portfolio/index.html
Font: Council of Europe
Que-es-el-PELCopia-de-El-meu-portfolio-europeu-de-les-llengues
Dia de la Llengua Materna
Aprofitant el dia de la llengua materna, el 21 de febrer, presentem a tota la comunitat educativa el Portfolio Europeu de les Llengües amb diferents activitats de sensibilització, intentant concienciar al nostre alumnat de la diversitat cultural i lingüística, així com de la necessitat de valorar les diferents llengües maternes que és parlen al centre i el compromís amb la preservació de les llengües com a patrimoni comú.
Shoe Charms
L’alumnat de 3r ESO va realitzar una activitat del Portfolio Europeu de les Llengües (PEL) a l’assignatura d’anglés.
Després de llegir per a la segona avaluació la història del llibre de lectura Sherlock Holmes, l’alumnat va dissenyar ornaments per al seu calcer que representavenn el seu personatge favorit, un objecte i un lloc d’important rellevància, així com moments impactants de la història que havien llegit. El treball es va portar a terme per parelles i el van presentar oralment a la resta de la classe.
Van trobar les citacions del llibre que explicaven el per què havien escollit un determinat ornament i havien d’explicar per què era tan rellevant a la història que havien llegit.
Collaborative Writing
Els alumnes aprenen a escriure un text argumentatiu utilitzant la tècnica del full giratori. Amb aquest recurs el que es pretén és facilitar que l’alumnat aconseguisca més idees per a després redactar el seus textos amb arguments a favor i en contra (que estan treballant a classe).
El professorat proposa diferents títols de temes sobre els quals els alumnes podran escriure el seu text argumentatiu. En cadascun dels fulls escriu un títol diferent. El full té dos apartats, un per a afegir arguments a favor del tema i un per als arguments en contra.
Els estudiants treballen per equips. El professorat dona un full a cada grup i entre ells han d’intentar escriure quins són els arguments a favor i en contra que li veuen a cadascun dels temes proposats. Quan acaben amb un tema, els grups es van intercanviant els fulls. Continuen amb la mateixa dinàmica però han d’estar atents per tal de no repetir idees que ja hagen pogut escriure els altres grups. Així successivament fins que tots els grups han participat en la resolució de la tasca.
Quan tots els fulls giratoris han estat emplenats, els fulls es pengen a l’aula i els alumnes, de manera organitzada, van pegant voltes i llegint tots els arguments a favor i en contra de cadascun del tema. Triaran un dels temes i, tenint en compte les aportacions de cada grup, podran començar a escriure el seu text argumentatiu.
Planificació autònoma setmanal del treball de força (Exposicions orals en anglés)
L’alumnat de 4t ESO va realitzar una activitat del Portfolio Europeu de les Llengües (PEL) a l’assignatura d’Educació Física. Aprofitant que en el segon trimestre han treballat la situació d’aprenentatge contextualitzada Vida activa i saludable corresponent al Bloc de Continguts I Condició Física i Salut, en el que han hagut d’elaborar una planificació autònoma d’una setmana d’entrenament i millora de la força mitjançant exercicis amb autocàrregues, bandes elàstiques i pes extern. Com a cloenda d’aquesta situació d’aprenentatge contextualitzada, han exposat oralment el seu treball en anglés amb el suport d’una presentació digital davant de la resta de companys i companyes, desenvolupant la seua competència en comunicació lingüística, el sentit d’iniciativa i esperit emprenedor i la competància digital.
Onda Inserta
El dimarts 18 d’abril l’alumnat de segon curs de Formació Professional Bàsica va rebre una xerrada a càrrec de l’agencia d’ocupació de l’ajuntament d’Onda, ONDA INSERTA, en la què van conèixer diferents ferramentes per a fomentar la inserció laboral i dinamitzar l’ocupació.
Campanya “MOBILitza’t per la Selva”
En l’assignatura de tecnologia, els alumnes de 4 ESO han estudiat l’impacte ambiental que produeix la tecnologia i la seua repercussió en els ODS (Objectius Desenvolupament Sostenible).
Han investigat sobre la fabricació de dispositius mòbils i la lluita que existeix per les matèries primeres. Una d’elles, és el coltan, conegut com l’or negre. La major part d’aquest mineral s’extrau de la República Democràtica del Congo, on moltes mines són propietat de grups armats que ocupen treballadors en condicions lamentables que no compleixen amb les normes bàsiques de prevenció, seguretat i respecte al medi ambient.
La mineria il·legal utilitza mà d’obra infantil o semi esclavitzada, a més de destruir els hàbitats d’espècies com els ximpanzés i goril·les, en greu perill per la caça furtiva i la desforestació.
L’Institut Jane Goodall, associació sense ànim de lucre, organitza la campanya solidària i ecològica “Mobilitza’t per la selva”. Els mòbils en desús poden reutilitzar-se o reciclar-se i “convertir-se” en materials educatius per nens i nenes congolesos, aliments i medicines per a ximpanzés rescatats, o llavors i arbres en els boscos d’Àfrica.
Des del nostre IES, volem aportar el nostre granet d’arena a la campanya i per això, els alumnes de 4 ESO C han preparat un contenidor per a la recollida de mòbils, pòsters i un vídeo explicatiu sobre el coltan i com participar en la campanya.
Per cada 30 mòbils recollits, s’apadrina un dels ximpanzés rescatats del Congo. Finalment em aconseguit apadrinar 2 ximpanzés: Anzac i Zezé.
En aquesta pàgina web, podeu trobar més informació sobre la campanya: https://mobilitzatperlaselva.org/es/
I també en Instagram: @movilizateporlaselva_ijg.
Certificado-Chimpamig@s-campana-Movilizate-por-la-Selva-1
Visita a Porcelanosa
Aquest dilluns 03/04/23, l’alumnat d’FPB1, FPB2 i 4tESOA i tenint en compte la principal activitat productiva del nostre entorn, ha visitat les instal·lacions de l’empresa PORCELANOSA dedicada a la fabricació de paviments i revestiments ceràmics. En una visita guiada per el personal d’aquesta empresa, han pogut conèixer de forma cronològica cadascuna de les fases del procés productiu així com el magatzem logístic intel·ligent. Per finalitzar l’activitat, hem visitat el Showroom d’aquesta empresa en Castelló.