L’HORT: Acondicionament del terreny

La principal funció en treballar el sòl del nostre hort és proporcionar les condicions òptimes per al creixement i desenvolupament de les plantes.

Amb una bona preparació del terreny es forma una estructura granular que permet l’emmagatzematge i absorció d’aigua i una ràpida descomposició de matèria orgànica. També augmenta la porositat del sòl, fent que les plantes tinguin la facilitat d’aprofundir i desenvolupar les seues arrels.

La ventilació del sòl és també molt important, ja que les arrels i els microorganismes també respiren. Els porus del sòl contenen una mescla de gasos i aigua que conformen l’atmosfera del sòl, per això és fonamental la porositat.

En resum, el que busquem és aconseguir un sòl esponjós, que retinga l’aigua sense entollar-se i que siga capaç de retenir els nutrients.

Hem de tindre en compte que la vida de la terra es produeix principalment en els 15-25 primers centímetres de sòl, que és la capa fèrtil de la terra, és a dir, on es troba la matèria orgànica, amb la qual cosano és necessari aprofundir massa quan realitzem les labors de preparació.

Així, sols començar el curs, una de les primeres tasques que va realitzar l’alumnat va ser la preparació del terreny.

  1. Neteja i desenrunament: van retirar pedres grans, plàstics, fem o qualsevol altre element que resulti un destorb.
  2. Eliminació de males herbes: per a facilitar aquesta tasca regarem el terreny el dia anterior, l’endemà i amb el sòl humit les arrancarem a mà, si alguna herba es resisteix podem utilitzar l’aixada. Per a evitar que rebroten, és millor arrancar-les que tallar-les. Si, en canvi, el nostre terreny està cobert d’herbes i aquestes són grans, és convenient fer servir una desbrossadora mecànica o una corbella. Una vegada tallades les retirarem, i si disposem d’un compostador les posarem en ell.
  3. Incorporació de matèria orgànica.
  4. Instal·lació del reg.