ENGANXA’T: Un projecte de ganxet de L’Allusser Sostenible teixit per la comunitat educativa de l’IES L’Allusser de Mutxamel.
El curs 2024-2025 comencem un nou projecte col·laboratiu a l’institut que consisteix en teixir estructures de ganxet per tal de crear ombres al pati.
Ho farem en diferents matèries com ara l’Àmbit pràctic de 3r de PDC amb la professora Isabel Aparicio i també, durant els esplais mitjançant els tallers ENGANXA’T dels Patis Actius. Tot amb la col·laboració de Lucía Ibáñez, exalumna del centre, arquitecta i creadora de @arquitecturatejida.
Els objectius d’ENGANXA’T són els següents:
1. Crear espais més frescos, colorits i amb més ombres al pati.
L’objectiu principal és millorar les condicions del pati escolar mitjançant estructures de ganxet per crear ombres i així reduir l’exposició directa al sol.
Aquestes ombres milloren el confort tèrmic de l’espai durant els mesos més calorosos d’una manera sostenible i, a més, amb la creació de línies ondulades i el color trenquen amb l’arquitectura actual.
2. Desenvolupar la creativitat, la cooperació i el treball en equip.
L’elaboració de les estructures de ganxet implicarà un procés col·laboratiu, cosa que fomentarà habilitats com la creativitat, la resolució de problemes i el treball en equip. Aquest tipus d’activitat permetrà els participants explorar tècniques artesanals, com és el ganxet, i les combinarà amb principis bàsics de disseny i arquitectura, promovent l’aprenentatge pràctic i creatiu dins d´un ambient participatiu.
3. Incorporar l’aprenentatge servei com a metodologia educativa.
El projecte ENGANXA’T integra la metodologia d’aprenentatge servei en diferents matèries, combinant el desenvolupament de coneixements i habilitats acadèmiques amb la prestació d’un servei a la comunitat. En crear les estructures de ganxet per millorar l’entorn del pati, l’alumnat no només aprendrà tècniques de disseny, sostenibilitat i treball en equip, sinó que també contribuirà activament a la millora de l’espai comú, creant un impacte positiu a tota la comunitat escolar. Aquest enfocament fomenta el sentit de responsabilitat i compromís social, promovent la idea que l’aprenentatge no només té valor personal, sinó col·lectiu i que també pot beneficiar l’entorn i els altres. Aquesta metodologia els permetrà aplicar allò que s’ha aprés de manera pràctica, reforçant així el valor del servei comunitari i l’aprenentatge experiencial.
4. Fomentar el benestar emocional, la inclusió, la igualtat i la convivència escolar.
La pràctica del ganxet és coneguda per la capacitat de reduir l’estrés, fomentar la relaxació i millorar la concentració. A través d’aquesta activitat durant els PATIS ACTIUS, l’alumnat i el professorat tindran l’oportunitat de treballar en un entorn col·laboratiu que, a més de ser creatiu, promou el benestar emocional. En teixir, es fomenta la calma, la connexió amb un mateix i amb els altres, cosa que contribueix a l’equilibri emocional en el context escolar. El projecte està dissenyat per ser accessible a tothom sense importar l’edat, el gènere o les habilitats prèvies. Es crea un espai inclusiu al Racó Sostenible on cada persona pot aportar alguna cosa valuosa. ENGANXA’T fomenta la igualtat d’oportunitats dins de la comunitat educativa, promovent la diversitat i assegurant que cada participant senta que la seua contribució és important per a l’èxit del projecte.
5. Desenvolupar diferents habilitats personals i socials.
A través d’aquest treball, s’inculcaran valors com la paciència i la perseverança, importants no sols en el context educatiu, sinó també a la vida quotidiana. En veure el fruit del seu esforç, els estudiants aprendran la importància de la constància i de parar esment als detalls en tot el que fan. Aquests valors són fonamentals per construir una actitud positiva envers el treball, els estudis i els desafiaments futurs. Requereix destreses manuals específiques que contribueixen al desenvolupament de la motricitat fina, tant als més joves com als adults. Aquest tipus d’activitat estimula la coordinació mà-ull, la precisió i la paciència, permetent a l’alumnat aprendre una tècnica artesanal que a més de ser creativa, té un valor pràctic.
6. Enfortir la relació i la col·laboració entre diferents membres de la comunitat educativa i local.
ENGANXA’Tno és només un projecte artístic o funcional, sinó també social. La participació d’una exalumna arquitecta simbolitza com els vincles amb l’institut poden perdurar i generar projectes de col·laboració que impacten tota la comunitat. Aquest objectiu se centra a enfortir les relacions interpersonals entre alumnat, professorat i amb les famílies, creant un ambient inclusiu i de suport mutu. En treballar plegats en una activitat pràctica, s’afavoreix la comunicació intergeneracional i el sentiment de pertinença al centre i a la localitat de Mutxamel.