
L’IES Jordi de Sant Jordi posa ritme als canvis de classe amb Bell Scheduler
Hola, amigues i amics de LliureX!
Hui els meus bigotis han vibrat amb una música molt especial. Ino és per a menys! He descobert un institut on la música es converteix en la protagonista de cada canvi de classe. Voleu saber què està passant a l’IES Jordi de Sant Jordi de València? Seguiu-me i us ho explique tot!
Els timbres donen pas a la música
Sempre que visite un centre educatiu on s’utilitza LliureX, descobrisc coses interessants, però el que va passar l’altre dia en aquest institut va ser d’un altre nivell.
Vaig arribar al centre un poc abans que començara la primera classe. Només entrar, vaig escoltar pels passadissos la mítica cançó Mediterráneo. Sí, la de Joan Manuel Serrat. Primera senyal que alguna cosa interessant passava.
—Sempre poseu música en lloc de timbres? pregunte a David Aucejo, el vicedirector.
—Des que vam implementar el projecte “El timbre musical” el curs 2014/15, demanem la participació de l’alumnat i el professorat per tal de triar la música que volem que sone durant els canvis de classe.
Va ser tota una sorpresa! Ja són 10 anys al ritme de la música!
Una iniciativa que ha canviat el ritme del centre
David Aucejo continua explicant:
—Al llarg de tot el curs, tant l’alumnat com el professorat poden enviar les seues propostes de cançons perquè sonen durant uns dies concrets. Una comissió formada per l’equip directiu i el professor de música s’encarrega de programar les cançons segons l’ordre d’arribada, fent que sonen els dies i moments sol·licitats.
Es tracta de participar activament en la vida de l’institut, demanant que sone una cançó que ens agrade durant uns dies. Però no només l’escollim perquè ens agrada, sinó perquè té darrere un motiu educatiu que la justifique, com ara la celebració d’un Dia Internacional o la defensa d’una temàtica compromesa a nivell social. Per això, totes les propostes van acompanyades d’un xicotet formulari que respon a les següents preguntes:
- Què sona? (Títol de la cançó i grup o autoria).
- Qui ho proposa? (Alumnat i grup, departament, professorat…)
- Per què sona? (Motiu que justifica l’elecció i que vol conscienciar al voltant d’una temàtica concreta).
Aquestes preguntes amb les respectives respostes es pengen al tauler del vestíbul de l’aulari perquè tothom sàpia les raons de la música que sona en cada moment.
Així que, en lloc d’escoltar el típic “RIIIIIIIIIIIIIIIIIING” infernal, ací la gent canvia de classe amb:
🎵 Heroes – David Bowie, per donar la benvinguda a l’inici de curs.
🎵 ¿Quiénes somos? ¿De dónde venimos? ¿A dónde vamos? – Siniestro Total, per celebrar el Dia Internacional de la Filosofia.
🎵 I tu, sols tu – El Diluvi, pel 8 de març, Dia de la Dona.
🎵 Nadala del poble de Callosa d’En Sarrià – Pep Gimeno “El Botifarra”, per recuperar la música tradicional valenciana en festivitats.
I moltes altres!
Quan va sonar el primer canvi de classe amb la cançó Mediterráneo, vaig veure una cosa que mai havia presenciat en un institut: ningú no va eixir corrent com si s’acabara el món. En lloc d’això, es van quedar uns segons gaudint de la cançó. Algunes persones fins i tot cantaven pels passadissos.
Com ho organitza el centre – i com ho pots fer tu
Vaig preguntar com havien aconseguit configurar-ho. Resulta que és bastant senzill:
✅ Utilitzen Bell Scheduler, un programari que ve preinstal·lat a LliureX.
✅ Pugen els arxius de so que es volen utilitzar com a timbres.
✅ Programen els horaris perquè cada cançó sone en un moment concret.
✅ Ajusten el volum perquè s’escolte prou alt sense que semble un concert de música al passadís.
El resultat és un sistema de timbres personalitzat, flexible i que l’alumnat sent com a seu.
Què va passar al final?
Doncs que abans d’anar-me’n, em van deixar triar l’última cançó del dia. Vaig posar la tornada de El Tobogan de Zoo, i la classe de 3r d’ESO A va cantar a ple pulmó!
Aquell dia vaig aprendre dues coses:
- Bell Scheduler no sols serveix per posar timbres, també pot fer que el dia a dia a l’institut siga molt més entretingut.
- La música captiva el cor de l’alumnat.
En el següent enllaç de la Wiki de LliureX tens tota la informació sobre aquest programari per poder usar-lo al teu centre educatiu.
No puc més que recomanar aquesta iniciativa a tots els centres educatius. No només millorarà la puntualitat, sinó que farà que els canvis de classe siguen molt més agradables. A més, contribuirà a millorar l’ambient escolar, fomentant la participació activa de tota la comunitat educativa, motivant i implicant l’alumnat i promovent una major consciència social i educativa.
Si voleu saber més sobre altres projectes del centre, podeu visitar la seua web i seguir-los a Instagram:
🌐 Web de l’IES Jordi de Sant Jordi
I ara digueu-me: quina cançó posaríeu vosaltres com a timbre al vostre institut?
Valentí 🐭