Presència de micorrizes en els cultius de l’hort

Aquesta entrada és una contribució del nostre institut a la conscienciació sobre els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible): ODS 15. Vida d’ecosistemes terrestres.

Per fi arriba el bon temps i amb ell l’època del canvi de cultius en l’hort del Joanot mantingut per l’alumnat del PAC. Toca acomiadar a les nostres plantes hivernals que tant ens han oferit, com les faves.

Peròno és un comiat complet, ja que part de les seues arrels quedarà en els bancals per sempre, ja que aquestes lleguminoses formen unes estructures radiculars d’allò més espectacular. Es tracta d’una associació entre un fong i les arrels de la planta (el que coneixem com a simbiosi) que dona lloc a unes estructures nodulars amb forma de gra d’arròs, com podeu veure en la fotografia de baix. Són les anomenades micorrizes.

I quina és la seua funció? Per què una planta i un fong s’han donat el “sí que vull” ? Perquè resulta que així aquestes plantes poden fixar el nitrogen atmosfèric i incorporar-lo a la seua estructura i, per descomptat, a les nutritives faves. Més tard, som nosaltres els que ens beneficiem d’elles incorporant aqueix nitrogen que és fonamental per a fabricar les nostres proteïnes o mantindre les característiques que ens caracteritzen a través de l’ADN.

Javier Moreno (professor de Biologia i Geologia de l’IES Joanot Martorell)