PREGUNTES MÉS FREQÜENTS (FAQs)
Necessites ajuda? Aquí tens les preguntes més freqüents que et poden permetre resoldre la majoria de dubtes relacionats amb el procés d'admissió!
CLAU D’ADMISSIÓ I PROCÉS D’ADMISSIÓ TELEMÀTICA
És el primer tràmit que es fa dins de la matriculació escolar. Aquest procediment és important per a les famílies que matriculen els fills i les filles el pròxim curs, per primera vegada, en les aules gratuïtes de 2 anys i en Infantil de 3 anys. També per a la matriculació en cicles formatius d’FP i en 1r de Batxillerat.
Per descomptat! A més, mai perdries la plaça en el teu centre d’origen fins que hages formalitzat la matrícula en el nou centre una vegada publicades les llistes definitives d’admissió. Recorda que el procés d’admissió en Infantil i Primària és del 8 al 16 de juny i, en la resta d’etapes educatives, del 17 al 25 de juny.
No. La sol·licitud telemàtica la fas des de casa entrant en telematricula.es
Quan l’hages omplida, es registrarà en el centre sol·licitat de primera opció sense necessitat de presentar-la en paper. No oblides generar i guardar el justificant. Evita desplaçaments.
Només les persones que no disposen d’accés a Internet o d’un document d’identitat han de desplaçar-se a un centre educatiu a fer el tràmit de forma presencial. Han d’acudir al centre educatiu que volen marcar com a primera opció. Per a això, cal aportar el DNI, el NIE, el permís de ciutadà de la Unió Europea o el passaport de la persona que realitzarà la sol·licitud (pare, mare o tutor/a legal).
En telematricula.es tens la finestra ‘Clau d’admissió’. Quan hi entres, si tens DNI, has d’introduir el número de DNI del pare, mare o tutor legal sol·licitant + el número IDESP (codi de 9 lletres i números que hi ha en el DNI) + la data de naixement de la persona sol·licitant + l’acceptació de comprovació del Ministeri de l’Interior + una adreça de correu electrònic.
Si el teu document identificatiu és el NIE, has d’introduir el NIE del pare, mare o tutor legal sol·licitant + el número IXESP (codi inclòs en les targetes d’estrangers i permisos de residència) + la data de naixement de la persona sol·licitant + l’acceptació de comprovació del Ministeri de l’Interior + una adreça de correu electrònic.
Amb això, t’enviarem la clau d’accés al correu electrònic que hages especificat. Aquesta clau consta d’un identificador i una contrasenya per a cada sol·licitud que hages de fer segons el nombre de fills i filles que hages de matricular.
No. La tramitació per a cada fill/a requereix una ‘clau d’admissió’ per a cada un.
Recorda que la clau d’admissió s’ha de sol·licitar per a Infantil i Primària des del 8 de juny, no abans. Per a la resta d’etapes educatives, des del 17 de juny, no abans.
Has d’entrar en la finestra ‘Procés d’admissió’ de la web telematricula.es i, una vegada hages introduït la clau d’admissió, pots omplir la sol·licitud telemàtica d’admissió.
Sí. Sempre podràs guardar les dades ja introduïdes i recuperar-les en tornar a accedir. Una vegada confirmada la sol·licitud, sempre que s’estiga dins del termini establit en la convocatòria, podràs modificar-la i aquest procediment elimina la sol·licitud prèviament confirmada. No oblides en aquest cas confirmar la nova sol·licitud. Recorda que la sol·licitud en Infantil i Primària és del 8 al 16 de juny i, en la resta d’etapes educatives, del 17 al 25 de juny.
El procediment en concurrència garanteix que, si l’alumne o alumna no obté plaça en el primer dels centres triats, passa a ser baremat en cada un dels centres restants. Obtindrà lloc escolar en funció dels punts obtinguts, sense que el fet de no haver sol·licitat el centre en primera opció reporte cap inconvenient. Amb això, es garanteix que les famílies puguen triar fins a 10 centres sense por que, si no obtenen plaça en el primer dels centres triats, quede sense escolaritzar.
És aconsellable triar 10 centres per ordre de preferència, ja que, en el cas que no se seleccione el màxim de centres possibles i no s’hi obtinga plaça, l’Administració asignarà d’ofici en un centre de la localitat o zona d’escolarització que tinga vacants.
No. Només es presenta electrònicament una sol·licitud amb un màxim de 10 centres per alumne/a i etapa d’admissió, que estarà associada a la clau d’admissió telemàtica, que també serà única per a cada alumne/a. Aquesta sol·licitud podrà ser modificada tantes vegades com es considere necessari durant el període en què estiga operativa l’aplicació per a formular sol·licituds d’admissió. En cas d’haver realitzat modificacions, es tindrà en compte l’última sol·licitud presentada electrònicament.
En la guia de centres docents.
Utilitza el codi de centre per a la teua recerca en la guia de centres. En el cas que continues sense trobar el centre, utilitza el formulari d’assistència tècnica per a informar de l’error. Aquest formulari només s’ha d’utilitzar per a qüestions tècniques relacionades amb el procés telemàtic.
Per a saber més sobre els centres, pots consultar la guia de centres de la Comunitat Valenciana. També pots buscar la pàgina web de cada centre, l’enllaç de la qual també està en la mateixa guia de centres.
En els casos en què es produïsca la no convivència dels progenitors per motius de separació, divorci, nul·litat matrimonial, ruptura de parelles de fet o situacions anàlogues i, si és el cas, la possible limitació de la pàtria potestat d’un d’ells, s’ha de marcar la casella o les caselles habilitades a l’efecte. Quan es marque la casella d’existència de no convivència, en el moment de formalització de la matrícula, s’ha d’aportar la signatura i consignar les dades del pare, mare o tutor o tutora diferent de la persona que ha formulat la sol·licitud de plaça.
No. Qualsevol d’ells pot sol·licitar plaça escolar per al seu fill i figurarà com a signatari de la sol·licitud. No han de signar-la els dos.
En el moment de formular la sol·licitud d’admissió telemàtica, no es requerirà l’aportació de la documentació acreditativa de les circumstàncies declarades, ja que s’ha incorporat en la sol·licitud una declaració responsable que substitueix la documentació que han de presentar les famílies per a acreditar les circumstàncies al·legades per a la seua baremació.
Una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds d’admissió telemàtica, els centres educatius incorporaran les sol·licituds telemàtiques confirmades en les quals figuren com a centre de primera opció i s’enviarà un correu electrònic al sol·licitant amb la confirmació de la gravació de la seua sol·licitud. Això no vol dir que ja s’ha finalitzat el procés d’escolarització. Conserva aquest correu, ja que inclou informació rellevant per a les següents fases del procés.
LLISTES PROVISIONALS
Després de la publicació de les llistes provisionals, pots accedir a telematricula.es amb la mateixa clau d’admissió que vas utilitzar per a sol·licitar plaça escolar i presentar la teua reclamació en els terminis establits per cada etapa educativa.
En la web telematricula.es tens una finestra de ‘Llistes provisionals’. Per a cada etapa educativa, es podrà consultar en unes dates:
Infantil i Primària: 1 de juliol.
ESO i Batxillerat: 15 de juliol.
FP Bàsica: 13 de juliol
Cicles formatius GM i GS: 20 de juliol.
Aquesta consulta ofereix informació del centre adjudicat, la puntuació obtinguda en cada petició i la posició en llista d’espera.
No.
Únicament és necessari acudir als centres per a conéixer els resultats de Formació Professional Bàsica de 2a oportunitat i dels de programes formatius de qualificació bàsica. Has d’acudir al centre per a consultar les llistes. En la resta d’etapes educatives les llistes provisionals es consulten en telematricula.es
LLISTES DEFINITIVES
Una vegada publicat el nom del teu fill/a en les llistes definitives d’admissió, que podràs consultar en la finestra específica de telematricula.es, podràs formalitzar la matrícula en les dates que poden veure’s en aquesta mateixa web.
Contacta amb el centre o consulta la web d’aquest. En el moment de matrícula efectiva, el centre a què s’incorpore el teu fill/a sol·licitarà la verificació dels documents o les situacions que s’hi ha al·legat en el procés d’admissió telemàtica. En el cas que s’haja marcat la casella d’existència de no convivència dels progenitors, s’ha d’aportar la signatura i consignar les dades del pare, mare, tutor/a legal que ha formulat la sol·licitud de plaça.
ALUMNAT AMB NECESSITATS EDUCATIVES ESPECIALS
Vol dir que pot requerir, durant un període o al llarg de tota l’escolarització, determinats suports i atencions específiques diferents de les ordinàries per a garantir-ne l’aprenentatge de forma adequada, a causa d’una discapacitat (intel·lectual, sensorial, física) o de trastorn greu de la conducta.
El perfil de l’alumnat amb NEE és molt variat i les seues necessitats poden variar en funció del tipus de discapacitat o del trastorn de la conducta. També dependran de les característiques del context social, familiar, sanitari i educatiu en què es desenvolupe. Per això, la resposta educativa s’ha d’ajustar a les característiques de cada xiquet o xiqueta.
Les necessitats educatives especials s’han d’identificar mitjançant una avaluació sociopsicopedagògica.
Si el teu fill/a encara no està escolaritzat i tens sospites que té alguna dificultat important en algun àmbit del seu desenvolupament, pots acudir al servei psicopedagògic escolar de la teua zona o, si n’hi ha, al gabinet psicopedagògic escolar del teu municipi, perquè us assessoren i, si és el cas, realitzen una avaluació sociopsicopedagògica.
A partir d'ací si es recomana que el teu fill/a vaja a un centre ordinari, has de realitzar la tramitació mitjançant telematricula.es
Si la recomanació és que el teu fill/a ha d'anar a un centre específic d'educació especial o una unitat específica en un centre ordinari després d'una avaluació sociopsicopedagògica, directament l'Administració assigna una plaça en un centre d'educació especial per a l'alumne/a.
Pots rebre informació personalitzada en qualsevol d’aquests serveis educatius de la xarxa pública: centres d’Educació Infantil; centres d’atenció primerenca; centre d’Educació Infantil i Primària; serveis psicopedagògics escolars (SPE); gabinets psicopedagògics municipals (GPM).
En la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, pots trobar les adreces dels serveis psicopedagògics escolars de zona més pròxims al teu domicili: http://www.ceice.gva.es/va/web/centros-docentes/servicios-psicopedagogicos
Alguns municipis disposen també de gabinets psicopedagògics municipals autoritzats, que tenen funcions semblants als serveis psicopedagògics escolars de zona.
Davant de qualsevol dubte, pots adreçar-te al departament d’educació del teu municipi perquè t’indique el servei o gabinet psicopedagògic escolar que tens més a prop.
Sí. Les necessitats educatives no sempre s’identifiquen abans que el xiquet o la xiqueta comence l’escolarització. De vegades, especialment quan no són tan evidents, es detecten quan ja s’ha incorporat a la vida escolar, durant els primers cursos. Per això, és molt important que informeu l’escola de qualsevol indici o sospita de dificultats. Ajudareu el professorat a prestar més atenció i a adequar la resposta educativa al més prompte possible.
L’Educació Infantil és una etapa no obligatòria, però sí recomanable, en la mesura que pot contribuir a compensar les desigualtats socials, econòmiques i educatives, i exposar l’alumnat a experiències que promoguen el seu desenvolupament, cosa que és especialment important en els xiquets i les xiquetes que tenen necessitats educatives especials. L’escolarització gratuïta s’inicia en Educació Infantil, de 3 anys, i en alguns centres, també es pot iniciar en Educació Infantil de 2 anys.
L’avaluació sociopsicopedagògica és un procés de recollida de dades i valoració de l’alumnat que serveix per a identificar les necessitats educatives especials i planificar la resposta educativa més adequada. Les conclusions de l’avaluació es recullen en l’informe sociopsicopedagògic, que guia l’atenció educativa que ha de rebre el teu fill o la vostra filla i, si cal, determinarà la modalitat d’escolarització més idònia. Les famílies teniu dret a ser informades i a participar durant el procés de valoració i presa de decisions, i a rebre una còpia de l’informe sociopsicopedagògic.
L’avaluació sociopsicopedagògica la sol·licita el tutor o la tutora del grup-classe, en representació de l’equip docent del centre en què es troba matriculat l’alumne o l’alumna.
És un acte administratiu en què la inspecció d’educació proposa el centre docent més adequat per a escolaritzar l’alumnat amb necessitats educatives especials a partir del contingut de l’informe sociopsicopedagògic i conclou amb una resolució de la direcció territorial d’educació.
Tot el professorat del centre. A més, els centres compten amb professionals, docents i no docents, que, per la seua formació i les seues funcions, poden facilitar una atenció més especialitzada a l’alumnat amb necessitats educatives especials com és el personal de pedagogia terapèutica, audició i llenguatge, educador/a d’educació especial, fisioterapeuta o intèrpret de llengua de signes.
Per a rebre aquests suports, cal fer una avaluació sociopsicopedagògica, d’acord amb la qual es determina la conveniència, el tipus i la intensitat de la intervenció. El suport s’ha de facilitar, preferentment, dins de l’aula ordinària i, excepcionalment i en determinats moments, fora de l’aula, quan l’especialista així ho aconselle per les característiques de la intervenció.
No. La decisió d’escolaritzar un alumne o alumna en un centre d’educació especial no està vinculada a la necessitat de rebre atenció de fisioteràpia. Els tractaments de fisioteràpia terapèutics es poden rebre en els centres sanitaris o en els centres d’atenció primerenca. La intervenció del fisioterapeuta en l’àmbit escolar és de caràcter educatiu i s’ofereix en els centres docents que disposen d’aquest recurs.
Els suports personals especialitzats que cada alumne o alumna requereix, en funció de les seues necessitats, es determinen en l’informe sociopsicopedagògic. En determinats casos i segons l’edat, les intervencions del centre i les intervencions externes poden ser complementàries, tenint en compte que l’atenció externa s’ha de dur a terme, sempre que siga possible, fora de l’horari escolar.
Es pot sol·licitar en qualsevol moment del cicle vital en què es detecta un símptoma d’alerta en el desenvolupament del xiquet o la xiqueta.
Hi ha la possibilitat que presenteu la documentació de sol·licitud a través de la seu electrònica de la Generalitat Valenciana, o bé que contacteu amb els serveis socials de l’ajuntament del municipi on estigueu empadronats.
La informació per al tràmit la podeu trobar en l’enllaç següent: https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=376
Les associacions poden ajudar-te a resoldre molts dubtes, compartir inquietuds i conéixer altres famílies que estan en la mateixa situació que vosaltres. Per a obtindre informació sobre associacions, pots consultar el servei psicopedagògic escolar de la teua zona, el servei especialitzat d’orientació del centre educatiu o el centre d’educació especial que tingues més pròxim.
FORMACIÓ PROFESSIONAL
Les sol·licituds s'han de presentar telemàticament, del 17 al 25 de juny.
Per a més informació sobre tot el calendari, podeu consultar la pàgina web www.telematricula.es.
En general sí que és telemàtic, però hi ha algunes excepcions com les següents:
a) Aquells casos que indica la Resolució d'1 de juny de 2020, publicada en el DOGV de 3 de juny de 2020. No obstant això, si hi teniu dubtes, podeu consultar-ho per correu electrònic al centre on us voleu matricular. Les dades les trobareu en la guia de centres educatius que podreu trobar en la pàgina web de la Conselleria d'Educació.
b) No obstant això, la matrícula sempre l’heu d’efectuar de manera presencial al centre on se us assigne plaça.
Quan es presente més d'una sol·licitud pel mateix annex o es constate falsedat en les dades o documentació aportada, totes les sol·licituds seran excloses del procediment d'admissió. Tot això, sense perjudici de l'exigència de responsabilitats que, sobre aquest tema, puguen derivar-se.
Si no obteniu una plaça en cap dels centres sol·licitats, podeu consultar la relació de places vacants que han quedat en altres centres i posar-vos en contacte amb la comissió sectorial d'escolarització de la inspecció educativa.
Tindre superada la prova d'accés a grau superior en qualsevol de les opcions dona accés al grau mitjà. En aquest cas, la preinscripció es pot realitzar directament en el cicle formatiu que es desitja cursar, aportant la documentació acreditativa en el període que establisca la resolució del calendari d'admissió de l'alumnat, accedint pel contingent reservat a l'alumnat procedent de prova d'accés a cicles formatius de Formació Professional.
La qualificació que s'assignarà serà la que conste en el certificat corresponent.
En el torn ordinari/diürn les classes poden ser al matí, a la vesprada, o al matí i la vesprada, segons l'organització del centre.
Ho podeu sol·licitar, però s'assignarà torn, horari i grup segons els criteris establits per la normativa i les possibilitats del centre. Consulteu en cada centre els criteris.
Si no us matriculeu en el centre adjudicat en el termini estipulat, s'entén que renuncieu al procediment, i, per tant, haureu d'esperar a possibles resultes a l'octubre, amb el risc de quedar-vos sense cap plaça en el cicle que voleu estudiar per a aquest curs.
No. Heu de triar per quin dels dos requisits voleu accedir-hi. Només es pot presentar únicament una sol·licitud amb un requisit acadèmic.
A partir del dia de publicació d'aquest, podreu consultar-lo en els centres i també en l'aplicació d'admissió amb la Clau d’admissió.
Heu de realitzar la reclamació telemàticament a través de l'aplicació d'admissió, amb la Clau d’admissió.
Rebreu la notificació en l'aplicació d'admissió.
Si en el moment de la matrícula no podeu aportar tota la documentació requerida, podreu efectuar la matrícula condicionada al lliurament posterior de l'esmentada documentació; a més, haureu de fer efectiu en el moment de la matrícula el pagament de les taxes per serveis administratius derivats de l'activitat acadèmica de nivell no universitari.
Sí, podreu matricular-vos-hi de manera condicional. No obstant això, no podreu titular fins que no presenteu l'homologació pertinent.
En el centre triat com a primera opció.
El vostre DNI o NIE.