On som?
En Benicarló
El nostre municipi està situat al nord del País Valencià i pertany a la comarca del Baix Maestrat i està obert a la mar per una costa rectilínia i baixa.
El territori és pla (només a l’interior hi ha algunes elevacions, que no arriben a 200 metres), format per productes d’al·luvionament, argilenc a la part baixa i pedregós a la resta.
El regadiu aprofita una extensa capa freàtica poc profunda a través d’un sistema de sínies i de pous amb motor, i produeix una gran varietat d’hortalisses, d’entre les quals destaquen les carxofes, i citrics. Al secà, en retroces, hi ha conrreus de garrofers, d’ametllers i d’oliveres.
Benicarló és una ciutat ben comunicada, ja que compta amb la N340 que passa per les afores de la població, l’autopista A7 a menys de 3 quilometres, el ferrocarril València- Barcelona i les carreteres comarcals i locals són abundants. Es troba ben comunicat amb grans ciutats com Castelló (70 Km), València (145 Km), Tarragona (120 Km), Barcelona (220 Km) i Saragossa (240Km).
També hi té fàcils accesos amb Sant Mateu (27 Km), Morella (71 Km), Peníscola (6 Km), Vinaròs (7 Km) i Tortosa (50 Km).
La comarca
Fredes
El Boixar
Coratxar
Castell de Cabres
El Bellestar
La Pobla de Benifassà
Bel
Rosell
Sant Rafael
Sant Jordi
Vinaròs
Traiguera
La Jana
Xert
Canet lo Roig
Sant Mateu
Cervera del Maestrat
Càlig
Peníscola
Salzedella
Santa Magdalena de Polpis
Alcalà de Xivert
i… Benicarló
El terme
El seu terme és pla, amb una extensió de 48’25 quilometres quadrats, excepte algunes llomes a l’interior com la muntanya del Puig, la Tossa o el Corral del Petiquillo.
Travessen el terme el riu Sec o rambla de Cervera, la rambla d’Aiguadoliva i els barrancs de Polpís i de Surrac.
Benicarló té una important activitat econòmica fonamentada en l’agricultura, on les terres de conreu, força repartides, són explotades pels propietaris.
La indústria, representada pels sectors químic i dels mobles, s’ha desenvolupat notablement i té una gran importància econòmica.
El sector comercial i de serveis ha experimentat una gran expansió amb l’increment del turisme.
La pesca i el seu comerç donen també treball a gran quantitat de persones.
El seu port està dedicat prioritàriament a la pesca, malgrat que també és port esportiu però de poc volum.
La ciutat
La població experimenta una creixement constant i accelerat, actualment té un cens superior a de 28.000 habitants, amb un important moviment immigratori d’altres llocs de la geografia espanyola així com estrangera, principalment dels països del nord d’Àfrica i d’altres països europeus i asiàtics.
La ciutat (11 m alt) bastida en una extensa plana a mig quilometre de la mar fou una alqueria islàmica i que Jaume I atorgà la carta de poblament l’any 1236.
La llengua parlada és el català, ja que som una ciutat de predomini lingüístic valencià (variant dialectal valencià-tortosí del català occidental) per cultura, història i tradició.
© plànol propietat d’ISA
El barri
La ubicació sòcio-geogràfica de la nostra escola es troba a la zona nord de la ciutat on hi viuen moltes famílies dedicades a l’agricultura, així com treballadors del sector industrial i del de serveis, també hi ha una important població d’emigrant magrebí.
La població escolar del centre pertany a tot el poble, malgrat que majoritàriament són de la zona d’influència més propera de l’escola, és a dir de les zones on viuen més immigrants magrebins.
Localització:
Prem ací per anar al google maps