Actualització LliureX 22.12.18

LliureX està en continu desenvolupament i com a distribució viva arriba amb una nova actualització, que no solament resol els problemes de seguretat, sinó que inclou noves versions d’aplicacions amb característiques molt interessants així com nous desenvolupaments que facilitaran l’ús diari

 

Actualitzacions:

 

 

  • Firefox 64, inclou la possibilitat de seleccionar diverses pestanyes al mateix temps per a moure-les, recarregar-les, silenciar-les, tancar-les o fixar-les. A més,si escrivim en la barra de tasques about:performance, veurem un administrador de tasques que ens indica quines s’estan executant i el seu impacte energètic, i inclou un sistema amb el qual el navegador ens recomanarà unes extensions per a millorar la nostra experiència, segons els nostres hàbits d’ús. D’altra banda s’ha millorat el rendiment en Linux.

Firefox 64.0

 

  • Export Web Sites, nova actualització que millora la usabilitat. Fins ara si generàvem un PMB, Moodle, o activitats de jclic web dins d’una aula, només eren accessibles dins d’aqueixa aula. Amb aquesta nova aplicació inclosa en el Zero-Center podem exportar els llocs web que hem generat a la xarxa externa, fent aquest servei accessible des d’una altra aula. És a dir, si tenim un servidor amb una IP externa 172.20.8.7 i fem exportable el seu moodle podem invocar-lo des de qualsevol lloc del centre, tan sols necessitarem escriure en el navegador http://172.20.8.7/moodle; ara el moodle no és sols d’una aula sinó que en podem tindre un de centre.
Export Web Sites

 

  • OpenShot 2.4.3, inclou una important correcció d’errors i unes millores molt interessants entre les quals destaquen:
    • Les màscares i les transicions, que ara es poden modificar en qualsevol moment i poden utilitzar una imatge o un vídeo. S’utilitza l’escala de grisos de cada quadre i el converteix en una màscara, i es pot usar per a crear efectes realment sorprenents.
    • Les millores de subprocessos, que ajuden a evitar els col·lapses (màscares i transicions incloses) i a millorar el rendiment en molts sistemes.
    •  Un botó Guarda marco per a guardar ràpidament el marc de vista prèvia actual.
    •  Gran millora de les traduccions d’idiomes.

 

Openshot 243

 

  • LliureX-Apt, aquesta aplicació facilita la gestió dels repositoris i permet d’aquesta manera instal·lar més paquets que no estan en els repositoris de Lliurex.
Lliurex Apt

 

  • Language-pack-lliurex-valencian, s’han afegit noves traduccions al Valencià sobre les aplicacions d’Imagination i Solfege.

 

  • LliureX Store, s’ha treballat sobre la indexació de les aplicacions, i s’ha obtingut d’aquesta manera una major fluïdesa i  gestió de paquets de snap.
Lliurex Store

 

 

  • Zero-Center, després de les últimes millores en categorització i filtre de cerca, ara disposa d’un disseny més actual i funcional.
Zero Center

 

  • LliureX Perfil Reset, ara, a més de restaurar l’aspecte de l’escriptori en la seua configuració inicial, també es podrà restaurar la barra inferior d’aplicacions.

 

  • PMB, ara, després de realitzar una importació d’una còpia de seguretat, es realitzarà una indexació de la base de dades de forma automàtica. La tasca costarà un poc més de temps però quan finalitze ja tindrem disponible la cerca de qualsevol llibre.
Pmb

 

 

  • Bell Sheduler, el nostre gestor d’alarmes afig noves funcionalitats, una d’elles és la possibilitat d’afegir un llistat d’adreces web de youtube perquè de manera aleatòria es reproduïsquen i permeten seleccionar un fragment concret del vídeo.
Bell Scheduler

 

 

  • LliureX Remote Installer, fins ara la publicació de paquets DEB o scripts dins del Remote-Installer havia de realitzar-se sobre fitxers emmagatzemats  en el  servidor. En aquesta actualització açò ja no és necessari  i es poden publicar aquests fitxers des de qualsevol equip.
Remote Installer

 

  • Zero-server-Wizard, se soluciona un problema amb els caràcters en blanc a l’hora d’introduir la contrasenya dels usuaris en iniciar la sessió.

 

  • Lightdm-gtk-greeter, ara no estan les opcions d’accessibilitat habilitades per defecte ja que causaven problemes de funcionament. En qualsevol moment es poden habilitar si fora necessari.
Greeter2

 

Novetats:

 

  • Appinfo, en moltes ocasions és complicat saber quina versió tenim d’una aplicació, des de quin repositori s’han instal·lat, o a quin hi estan disponibles. Ara Appinfo, indicant el paquet que estem buscant, ens donarà tota la informació rellevant.
Appinfo

 

  • Panel Design Manager, aquesta aplicació ha estat mol demandada en el fòrum de Lliurex. Ara d’una manera senzilla, podrem replicar l’aspecte del nostre panell de l’escriptori sobre la resta d’usuaris de ‘aula, amb o sense Plank (el llançador inferior d’aplicacions). Açò permet adaptar l’escriptori dels ordinadors de l’aula d’informàtica a les necessitats de ‘alumnat.
Panel Design

 

  • LliureX Mate Keybindings, s’afigen funcions a l’entorn d’escriptori Mate com la de capturar pantalla prement el botó d’imprimir pantalla, o bé podrem seleccionar una àrea en particular amb la combinació de tecles, Maj.+Imprimir_Pantalla.

 

  • Posterazor, a través del fòrum ens arriben les peticions dels usuaris i l’equip de Lliurex sempre intenta donar solució a cada una d’elles d’una manera eficaç. Aquesta vegada destaca  l’aplicació “posterazor”, que ens permet la impressió de pòsters o murals mitjançant la divisió d’aquests en porcions de A4, i permet que els centres en generen amb els mitjans que posseïsquen al seu abast. L’aplicació està disponible en el menú principal de LliureX.
Posterazor

 

  • LliureX Classroom Assembly (Asamblea), des de LliureX, desitjàvem posar a disposició de tots els centres una aplicació en la qual s’ha invertit molt de temps i dedicació.  Hem pretés, que els més menuts, puguen ser també protagonistes i que interactuen amb les noves tecnologies, i perquè açò siga possible, s’ha generat una aplicació, que facilita l’assemblea diària i la fa molt més amena. La instal·lació d’aquesta aplicació no és de base, ja que no tots els centres i aules tindran aquesta necessitat.  Així que per a facilitar la seua instal·lació hem generat un zomand(botó d’instal·lació dins del zero-center), que ens assistirà en el procés, i generarà una entrada en el menú principal de LliureX. La configuració posseeix múltiples opcions  i recomanem que abans d’usar-les  visiteu el seu web. (per a navegar per les diferents finestres utilitzeu les fletxes amunt i  avall) També podeu visitar http://www.elracotic.net/ per a més informació.
Asamblea

 

  • Autofirma, cada dia es fa més necessària alguna aplicació per a poder signar documents de manera digital, amb la utilització del vostre certificat digital. Diverses són les opcions del mercat disponibles, motiu pel qual hem inclòs una de les més importants. La seua instal·lació és senzilla, mitjançant un bàner en el zero-center, per a afegir un accés directe al menú principal de LliureX.
Autofirma

 

  • Freecad,  la inclusió d’aquesta eina de disseny assistit per ordinador en tres dimensions era altra de las necessitats dels centres. Enginyeria assistida per ordinador, per al disseny d’elements mecànics i l’assistència en enginyeria mecànica. Per defecte no està instal·lada de sèrie, i serà una vegada més a través d’un zomand, com podrem instal·lar-la en el nostre entorn.
    Freecad

 

  • Controladors de la pissarra Smart, per a evitar errors en la instal·lació dels controladors (drivers) hem creat un instal·lador que facilitarà el treball i evitarà futurs errors per desconeixement. S’ha creat el paquet zero-lliurex-smart que amb un bàner en el Zero-center instal·larà de manera senzilla el dispositiu.
Smart

 

 

  • Suport per a l’entrada en caràcters asiàtics, mitjançant un bàner en el zero-center afegirem el suport per a aquest tipus de llengües, a continuació haurem de reiniciar la màquina, per a després,  des de la barra de tasques poder configurar el nou idioma que es desitja utilitzar.
Language Support

 

 

La nova actualització ja està disponible i des de l’equip de LliureX recomanem la seua instal·lació.

A més, teniu a la vostra disposició el nostre fòrum oficial http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/forums/message_boards per a ajudar-vos a resoldre els problemes diaris, o bé per a rebre les vostre peticions i suggeriments.

 

València a 22 de desembre de 2018.